Kevser (Arapça: حوض الكوثر, Latinizasyon: Ḥawḍ al-Kawthar) ya da Havz-ı Kevser, İslam mitolojisine göre, cennette var olduğuna inanılan kutsal nehir. Kur'an'da havz kelimesi geçmemekte kevser ise aynı adla anılan sûrede (el-Kevser 108/1) bir defa zikredilmektedir.
HAVZ-ı KEVSER. Âhirette Hz. Muhammed'in ümmetiyle yanında buluşacağı bildirilen havuz ve nehir. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer.
Kevser Havuzu, Mahşer günü Allahuteâlâ`nın Peygamberimize (s.a.s) ihsan buyurduğu gayet büyük bir havuzdur. Suyu pek tatlı, berrak, ferahlatıcıdır. Sâlih müminler bu sudan içecek, mahşerin dehşetinden meydana gelen hararetlerini bununla gidereceklerdir.
Kevser kelimesi sözlükte sıfat olarak “çok, pek çok”, isim olarak da “iyilik ve hayır” anlamına gelir.
arapça'daki şarapla türkçedeki şarabın aynı anlama gelmediğini bilmeyenlerin eğlencesidir. bu ayette çevrilen (şaraptan ırmaklar) kelimesinden yola çıkarak şarabın bir içecek olarak cennette olduğu ve dolayısıyla övüldüğü iddia edilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Bu ırmakların adları: Pişon, Gihon, Dicle ve Fırat'tır.
Ayrıca Allah cennette içkilerin kadehlerle sunulduğunu ve bu içkilerden cennet ehlinin başların ağrımayacağını, kendilerinden geçip akıllarının çelinmeyeceğini bildirir. Allah bir başka ayette "Kaynaktan (doldurulmuş) kadehlerle çevrelerinde dolaşılır..." (Saffat, 37/45) şeklinde buyurmaktadır.
İnne şanieke hüvel'ebter. “Ey Muhammed!” Doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu adı, sanı ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir.
Bu sure, "Duha" ve "İnşirah" sureleri gibi Peygamber Muhammed'e has, onunla ilgili olan bir suredir. Kevser Suresi'nde Allah, Mekkeli muhaliflerin hakaret ifade eden konuşmalarına karşı Muhammed'e Kevser'i verdiğini söyleyerek, buna karşılık dua ederek ve kurban keserek teşekkür etmesini istemektedir.
Erkek çocuğu yaşamadığı için kendisine “sonu yok, nesli kesik” diyen müşriklerin sözlerinden dolayı üzülmüş olan Hz. Peygamber'e kevser, yani bitip tükenmez nimetler verildiği müjdelenerek üzüntüsü giderilmiş, müşriklerin bu konudaki dedikoduları reddedilmiş ve Hz. Peygamber'in şanının yüceliği gösterilmiştir.
Şüphesiz, biz sana Kevser'i verdik. (Ey Rasûlüm), gerçekten biz sana (cennetdeki Havz-ı) Kevseri = pek çok hayırları verdik. Biz, gerçekten sana bol bir hayır (sevap, etba, bereketli bir nesil ve Cennet) vermişiz.
Peygamberler, şu an berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerde hesaplar görüldükten sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
Kevser kelimesi “çokluk” mânasına gelen “kesret” kökünden türemiş olup çok değerli ve çok önemli şeyleri ifade eder. Tefsirlerde kevser, “çok hayır, Kur'an-ı Kerîm, Kur'an'la ilgili ilimler ve mümine dinî hayatında tanınan kolaylıklar, peygamberlik, makam-ı mahmûd (bk. İsrâ 17/79), cennetteki bir nehir veya havuz, Hz.
Kevser (Arapça: حوض الكوثر, Latinizasyon: Ḥawḍ al-Kawthar) ya da Havz-ı Kevser, İslam mitolojisine göre, cennette var olduğuna inanılan kutsal nehir. Kur'an'da havz kelimesi geçmemekte kevser ise aynı adla anılan sûrede (el-Kevser 108/1) bir defa zikredilmektedir.
Kevser: Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm) Efendimize Cennette bahşedilen büyük havuzun ismi ve aynı zamanda da Kur'ân-ı Kerîm'de adı geçen en kısa sûre.
(farsça) âb-ı kevser: 1) cennetteki sulardan biri. 2) (müzik) adına anonim bir edvar-ı ilm-i mûsıkîde rastlanan makam. cennette bulunduğuna inanılan kevser ırmağının adı.
Sûrenin iniş sebebi, inkârcıların Hz. Peygamber'i erkek çocuklarını birer birer kaybettiği için soyu kesik (ebter) olarak itham etmeleridir. Ebter, soyu kesik demektir. Cahiliye döneminde bir insanın soyu kuruyunca davasının da kuruyacağına/kesileceğine inanılırdı.
Faziletli surelerden olduğu bilinen Kevser sık okunması alim ve ulemalar tarafından tavsiye edilen sureler arasındandır. Bu nedenle sure ile ilgili olarak abdestsiz okunabilir mi konusu merak edilmektedir. Kevser suresini ezberlemiş kişilerin ezberden abdestsiz olarak okumasında bir sakınca yoktur.
Âs b. Vâil, Hz. Peygamber'in oğulları Kasım ile Abdullah vefat edince, “Bırakın şu nesli kesilmişi! Artık ölümünden sonra adını anan bulunmayacak” demiş, bunun üzerine onun hakkında, “Asıl hayırla yâd edilmeyecek olan (ebter) odur” meâlindeki ifadeyi de taşıyan Kevser sûresi nâzil olmuştur.
Fesalli Rabbike Venhar, cümlesi Kevser Suresinin 2. ayetinde geçer. Bu cümle Rabbin için kurban kes ve salat et anlamına gelir. Bazı tefsirlerde ise Fesalli Rabbike Venhar cümlesi, ''namaz kılarken yüzünü kıbleye dön ve öyle secde et'' şeklinde yorumlanmıştır.
Kevser Suresi, hemen her derde deva ve her sıkıntıya çözüm olabilecek bir suredir. Sureyi gün içerisinde Allah'ın sevgisini kazanmak ve sevap kazanmak içinde okumak gerekir. Ayrıca kötülüklerden ve düşmanların şerrinden korunmak için okunabilir. Bir diğer fazileti de bereket ve bolluk getirmesidir.
(1) De ki: "Ey inkârcılar! (2) Ben sizin tapmakta olduğunuz şeylere tapmam. (3) Siz de benim taptığıma tapıyor değilsiniz. (4) Ben sizin taptıklarınıza tapacak değilim.
Değerli kardeşimiz, Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Müfessirler, cennet ehlinden erkeklerin yaşının otuz üç olacağı hususunda neredeyse görüş birliği içerisindedirler, fakat kadınların yaşı, en-Nebe Sûresi 33. âyette yapılan niteleme (kevâiŅbe etrâbâ: göğsü tomurcuklanmış kız)61 sebe- biyle tartışma konusu olmuştur.
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri