Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Şişkinlik üzerinde bazen yanma, bastırınca hava hissi ve ağrı olabilir.
Tedavi edilmemiş ilerleyen kasık fıtığı zamanla şişerek kişinin hareket kabiliyetini kısıtlayabilir, ağrı ve acıya sebep olabilir. Kasık fıtığının direkt herni, indirekt herni, femoral herni ve obturator fıtıklar olmak üzere temel tipleri bulunmaktadır.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur? Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
Ağrının geçmesi çoğu hasta için geçerlidir; ancak bazılarında kasık ağrısı ameliyattan sonra aylarca, hatta yıllarca sürebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Çünkü geç kalındığında zayıf olan alan genişlediği için onarımı daha zor olduğu gibi fıtığın tekrarlama riski de artar. Ayrıca kasık fıtığı, içine giren bağırsağın boğulmasıyla, şiddetli ağrının yanı sıra delinme sonucu oluşan enfeksiyon gibi hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlar yaratabilir.
Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Genel olarak bölgesel olarak ağrı eşlik eder ve el ile palpasyon yapıldığında hissedilebilir. Kasık Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur? Genel olarak karın ve kasık bölgesinde hissedilir. Bunun dışında bele de vurduğu görülmektedir.
Kasık fıtıkları şiddetli olarak patlamasa da zaman içerisinde boğulma durumları meydana gelir. Bu durum da içerisinde biriktiği sıvının dışarı çıkmasına ve iltihaplı sıvının her yere yayılmasına neden olur. Bu durumda kişi acil olarak ameliyata alınır.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Kasık Fıtığı Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi? Kasık fıtığı kişinin hareket kabiliyetini sekteye uğratabilir. Bu rahatsızlığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kendiliğinden geçmesi de imkan dahilinde olmayan kasık fıtığının tek tedavisi de cerrahi müdahaledir.
Kasık fıtığının en belirgin semptomları ağrı ve şişliktir. Kasık bölgesinde şişlik ve kabarıklık ile fark edilir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Şişliğin olduğu bölge de yanma ve acı da hissedilebilir.
İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. ağır sporlar sakıncalıdır. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir.
Erkeklerde fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıklar ameliyatsız takip edilebilir; ancak bu olguların %70'inde zamanla mutlaka ameliyat gerekir. Yaşlı ve ağır sistemik hastalığı olan erkek hastalarda fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıkları ameliyatsız yakın takibe alınabilirler.
Kendiliğinden geçmesi de muhtemel olmayan kasık fıtığının tek tedavisi de ameliyattır. Fıtık ameliyatı kasığın zayıflayan ve fıtık oluşturan tarafından giriş yapılarak bölgenin güçlendirilmesi ile sonuca ulaşır.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Fıtıkta boğulma bağırsakta çürümeye yol açabilir. Bu durumda bulantı-kusma, ateş, çarpıntı, kasıkta morarma gibi belirtiler görülebilir. Bu hayatı tehdit eden bir durumdur ve acil ameliyat gerektirir.
Açık fıtık cerrahisinde kasık bölgesinde bir kesi açılır, kas ve dokular bu şekilde onarılır. Kapalı kısık fıtığı cerrahisinde ise birkaç küçük kesiden içeri girilerek kasık fıtığı onarılır. Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer.
Uzman doktor tarafından hastanın fiziki şekilde muayene edilmesi ile kasık fıtığı tanısı yapılır. Doktor muayenesinde hastanın anlattığı şikâyetler kasık fıtığı teşhisi için oldukça önemlidir. Küçük kasık fıtıklarında tanısı veya teşhisi görüntüleme teknikleri kullanılarak ultrasonografi yapılır.
Kasık ve karın duvarı fıtıklarının teşhis ve tedavisinde radyolojik görüntüleme yöntemleri çok faydalıdır.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Kasık fıtığının tanısı için fiziki muayenenin yeterli olmamasıyla beraber ultrason istenmesi normaldir. Ultrason ses dalgalarını kullanarak kasık bölgesinin görüntüsünün alınmasını sağlamaktadır. Böylelikle kasık fıtığı ile alakalı daha detaylı bilgiye ulaşmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri