CHP'li
Yerli gazete ve kitap kâğıdı üretimi yapmak için 1981 yılında faaliyete geçen SEKA Balıkesir Kâğıt Fabrikası, 1997 yılında özelleştirme kapsamında anonim şirkete dönüştürülmüş, 2003 yılında ise Albayrak Grubu'na dahil olmuştur.
Giresun/Aksu'da bulunan SEKA işletmesi, dönemin kuru ile 5 milyon liraya karşılık gelen 3,5 milyon ABD Doları karşılığında Milda Mecmua ve Gazete firmasına satıldı ve özelleştirildi.
SEKA, merhum Bülent Ecevit döneminde kapatılmak istenmişti, Turgut Özal döneminde de kapatılması için çok uğraşıldı. Kapatılma gerekçesi zarar etmesi ve verimsiz olduğuydu.
1980 yılında üretime giren Balıkesir SEKA Fabrikası, 20 yıllık faaliyetini 2000 yılında sonlandırdı. Özelleştirme kapsamında 2003 yılında Albayrak Holding'e geçen fabrika, 10 yıl süren itiraz süreçleri nedeniyle işler hale gelemedi. 2013'te yeni bir fabrika için başlayan çalışmalar, 2019 yılında tamamlandı.
İlgili 30 soru bulundu
Temelinin atıldığı ve faaliyetlerine başladığı 1934'ten kapandığı 2005'e kadar, Atatürk'ün Türkiye'nin dışa bağımlı olmasını önleme misyonunu sürdüren fabrika, üretim miktarı bağlamında altın dönemini 1970'li yıllarda yaşamıştır.
Müze. Kuruluşundan tam 80 yıl sonra, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 Kasım 2016 tarihinde yeniden müzeye dönüştürüldü. Ülkenin ilk ve dünyanın en büyük kağıt müzesi olup, adını fabrikanın kurucusu Mehmed Ali Kâğıtçı'dan almıştır.
Nuri Demirağ tarafından kurulduktan sonra İsmet İnönü tarafından devletleştirme kapsamına alınan uçak ve uçak motoru fabrikaları, Eskişehir tank fabrikası ve Kırıkkale silah fabrikası Menderes döneminde NATO standartlarına uymadıkları gerekçisiyle kapatıldılar.
Bugün yıllık 100 bin ton kağıt üretme kapasitesine sahip tesiste, esmer sülfat selülozu, ambalaj kağıdı, torba kağıdı, krafliner kağıt, standart kraft kağıt üretiliyor. SEKA Kastamonu İşletmesi: SEKA'nın 1976'da kurulan Kastamonu fabrikası, ülkenin tek sigara kağıdı üreten tesisiydi.
Bundan, ilerisi için birçok alanda geniş faydalar bekliyoruz.” 1944 yılında İzmit İkinci Kâğıt Fabrikası, 1954 yılında da Üçüncü Kâğıt Fabrikası işletmeye açılır. 1955 yılında Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları İşletmesi Kanunu yürürlüğe girer, böylece SEKA kurulur.
Ülkemizde son verilere göre 48 adet kağıt fabrikası bulunmaktadır. Türkiye kağıt ve kağıt imalatında yaklaşık 2400 firma faaliyet göstermektedir.
Mehmed Ali Kâğıtçı (1899, Heybeliada - 1 Ekim 1982, Heybeliada), Türk kimyager ve kâğıt mühendisi. Türkiye'de ulusal selüloz ve kâğıt sanayisinin kurulmasındaki önderlik ve öncülük rolü üstlendi ve Türk kâğıt sanayisinin kurucusu oldu.
Cumhuriyet devrinde etüt ve projeleri kağıt mühendisi Mehmet Ali Kağıtçı tarafından hazırlanan ilk kağıt ve karton fabrikasının temeli 1934 yılında İzmit'te atılmıştır.
Günümüzde modern kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisinde küresel olarak Çin ve hemen ardından ABD en büyük üreticilerdir. Çin dünya kâğıt ve karton üretiminin %24'ünü yapmaktadır. Türkiye ise yıllık 2,5 milyon ton kâğıt ve karton üretimiyle 25. sırada bulunmaktadır.
Hatta gazetelerden "İsmet İnönü'ye açık mektup" başlığıyla ilanlar verir. Ancak bu çabalar sonuç getirmez. Ayrıca fabrika arazisi bugünkü Atatürk Havalimanı'nın yapımı için yok pahasına istimlak edilir. İtiraz edilse de mahkeme kararıyla fabrika kapatılır ve Nud-36'lar müzelik olur.
Geçmişten günümüze merkez sağ liderler: Adnan Menderes, Demokrat Parti (1946) Süleyman Demirel, Adalet Partisi (1961-1981) Turgut Özal, Anavatan Partisi.
Ali İpar Davası (15 Kasım 1960 - 19 Ocak 1961)
Bu davada, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan, Medeni Berk ve Hayrettin Erkmen ile İpar Transport şirketinin sahibi armatör Ali İpar döviz yasasını ihlal etmek iddiasıyla yargılanmışlar ve mahkûm olmuşlardır.
Bu kağıt fabrikası aynı zamanda, Osmanlı Devleti'nde varlığı resmi belgelerle kesin olarak kanıtlanmış ilk kağıt fabrikasıdır. Kuruluş tarihi itibariyle, Yalova kağıt imalathanesi 1. Mahmut döneminde açılmış ve kullanıma başlamıştır.
Türkiye'deki kağıt üretimi, ihracatı ve ithalatı
Türkiye'de kağıt üretiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı “sanayi ürünleri üretim miktarı” verilerine göre 2020 yılında Türkiye'de 4,8 milyon ton kağıt ve mukavva, karbon kağıdı, duvar kağıdı üretilmiş.
Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları'na ait (SEKA) Dalaman İşletmesi'nin 40 milyon dolar bedel ile Mopak'a satılmasına ilişkin sözleşme Ankara'da imzalandı.
Türkiye yeteri kadar kağıt geri dönüşümü yapamıyor
Türkiye'nin ihtiyacı olduğu 400 bin ton kağıt ise ithal ediliyor. Türkiye'nin yıllık genel kağıt ihtiyacıysa 5 milyonun tonun üstünde. Yurt dışına her sene kağıt ithalatı için ortalama 3 milyar Dolar harcanıyor.
Aydın/Söke OSB'ye kurduğumuz Batı Kipaş Kağıt Tesisimiz 200 bin metrekaresi kapalı, toplamda 310 bin metrekarelik tesisimiz ham maddesi atık kâğıtlardan olmak üzere ambalaj sektöründe kullanılacak 600 bin ton karton üretecek. İlave yatırımlar ile birlikte 730 bin ton karton üretimi gerçekleştirilmiş olacak.
Kâğıt üretiminde dünyada 16. sırada yer alan ülkemiz, önemli bir kâğıt üretimine sahiptir. Günümüzde ülkelerin kalkınma düzeylerinin kâğıt üretimi ile orantılı bir ilişkisi vardır. Dünyada kâğıt üretimi sıralamasında Almanya, Hollanda, Kanada, Finlandiya ve İsveç gibi gelişmiş olan ülkeler ilk sıralarda yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri