Uyaran ipuçları: hedef davranışı başlatması beklenen hedef uyaranda ve ipucu sağlayan uyaranda, hedef uyaranın algılanmasını kolaylaştırmak amacıyla, sistematik uyarlamalar yapılması olarak tanımlanmaktadır.
Değişik kaynaklarda, çeşitli tepki ipucu türlerinden söz edilirken hepsinde ortak olanlar, sözel ipucu, işaret ipucu, model olma ve fiziksel yardımdır. Uyaran ipuçları ise, yine öğrencinin doğru tepki vermesini sağlamak amacıyla, öğretmen tarafından, uyaranda yapılan düzenlemelerdir.
2- Uyaran uyarlamaları ise, hedef davranışı başlatması beklenen hedef uyaranda ve ipucu sağlayan uyaranda sistematik uyarlamalar yapılması olarak tanımlanmaktadır. Uyaran uyarlamalarında öğretim sürecinin ilk aşamasında uyaranlar bireyin doğru tepki vermesini kesinleştirir biçimde sunulur.
Kontrol edici ipucu, bireyin doğru tepki vermesini kesinleştiren ipucu; Kontrol edici olmayan ipucu ise, bireyin doğru tepkide bulunma olasılığını arttıran ancak kesinleştirmeyen ipucu olarak tanımlanır.
İlgili 32 soru bulundu
Uyaran kontrolü, bireyin kendisine belli bir davranış öncesi uyaran sunulduğunda bu uyarana tahmin edilebilir ve güvenilir biçimde tepkide bulunmasıdır.
Hedef Uyaran
Uygulamacının öğrenciye yönelttiği yönerge yada sorudur. Öğrenciye davranışı yerine getireceği anımsatılırken nasıl yerine getireceğine ilişkin ipucu verilmez. Örn,''Bana sarı topu göster'' '' Çiçek hangisi?''
Uyaran eksikliği uzman desteğiyle çözüm bulunabilen bir durumdur ve kesin tanıyı koyabilecek kişi uzmanlardır. Eğer belirtiler önemsenmezse ilerleyen dönemlerde çocukta otizm görülebilir. Aile, uzmanın verdiği eğitim planına uymalıdır.
Uyaran eksikliği tespit edilen çocuklarda çocukla daha çok vakit geçirmek, çocuk ile konuşmak, çocuk ile yapılan aktivite miktarını arttırarak hayal ürünü oyunlar oynamak uyaran eksikliklerinin hızla giderilmesini sağlayabilir.
İpucu vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Aranılan şeyi bulmaya yarayan işareti, onu açıklamaya yarayan bilgiyi vermek. “Bir ipucu vermezsen bu bilmeceyi çözemeyeceğim.”
Başlangıçta, en az ılımlı olan ipucu, birey belli bir ölçütü karşılar düzeyde performans sergileyinceye değin hedef uyaranla eşzamanlı olarak sunulur. Bu düzeyde ölçüt karşılandıktan sonra ise, daha ılımlı olan ipucunun sunulmasına geçilir.
Öğrenciden ne istediğini bekler yüz ifadesi, başını ya da vücudunun çocuğa, araçlara ya da etkinliğe doğru hareket ettirmeyi içeren ipuçlarına jestsel ipucu denir. Jestsel ipuçları genellikle diğer ipucu türleri ile birlikte kullanılmaktadır.
Bireyin verdiği aynı tepki başka bir uyaran ya da uyaran grubunun (UD) varlığında ya da sunumunda da gösterilirse, verilen bu tepki pekiştirme ile sonuçlandırılmaz. Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi uyaran kontrolü ayrımlı pekiştirmeyle sağlanmaktadır.
Yanlışsız öğretimin temel felsefesi, öğrencilerin beceri ve kavramları en iyi biçimde öğrenmelerinin, öğretim sırasında yaptıkları hatalardan değil, öğretim sırasında gerçekleştirdikleri olumlu yanıt ve alıştırmalardan kaynaklanmasıdır.
Yetkinlik, kişinin aldığı eğitim veya edindiği tecrübe sonucunda sahip olduğu özel bilgi birikimi, becerileri, vasıfları ve teknik uzmanlığıdır.
Çocuklarda uyaran eksikliği, özellikle 0-3 yaş döneminde çocuğun çevresel uyaranlara oldukça az kalması sonucunda sosyal becerilerinin gelişmemesi ya da oldukça az gelişmesi olarak ifade edilmektedir.
Kadınlarda daha fazla salgılanan bu hormonun bozulması çok önemli sorunlara yol açar. Tedavi edilmediği durumlarda ise, kadınların erken menopoza girmeye neden olur. Hormon bozukluğu belirtileri ise, görüldüğü andan itibaren dahiliye bölümüne gidilmesi gerekir.
Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır. Algısal psikolojide, bir uyaran, duyular tarafından kaydedilen (örneğin görme, işitme, tat vb.) vVe algının temelini oluşturan bir enerji değişikliğidir (örneğin, ışık veya ses).
Uyaran eksikliği, bir kişinin duyularındaki bilgiyi tam olarak işleyememesine veya yeterince fark edememesine neden olan bir durumdur. Bu durum, kişinin algısal süreçlerinde bir sorun olduğunu gösterir ve çevresel bilgiyi doğru bir şekilde işlemekte güçlük çekebilir.
Atipik otizmde düzensiz şekilde etkileşimden koparacak ritüel davranışlar vardır. Buna karşın uyaran eksikliğinde uyarıcı davranışlar amaçsız değildir. Atipik otizmde çevreyle iletişim yoktur. Buna karşın uyaran eksikliğinde çevreyle iletişim azalmıştır.
Çocukluk döneminde görülen; doğumsal sağırlık, çocukluk dönemine özgü konuşma problemleri, çocukluk dönemi depresyonu, zeka geriliği ve dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklar otizm sanılabilmektedir. Bu nedenle, tartışmalı tanı durumlarında çocuk psikiyatrı ve çocuk nöroloğu ile yakından işbirliği içinde olunmalıdır.
Uyaran olarak ifade edilen kavram içerisine çocuğun günlük hayat boyunca etkileşim içine girebileceği her şey alınır. Bunlar en basitinden anne ve babayla yapılan bir sohbet olabileceği gibi, yaşıtlarıyla geçireceği vakit ve oynanan oyunlar da olabilir.
Davranış öncesi ipucu ve sınamayla öğretimde, öğrenciye belli sayıda hedef uyaran ve kontrol edici ipucu eşzamanlı olarak sunulur. Bu oturumlardan sonra ipucu tamamen ortadan kaldırılarak öğrencinin yalnızca hedef uyarana doğru tepkide bulunup bulunulmadığı sınanır (Tekin ve Kırcaali-İftar, 2001).
Doğrudan öğretim yönteminin basamakları; a) programa dayalı değerlendirme, b) öğretimi planlama, c) hazırlık aşaması, d) model olma, e) rehberli uygulamalar, f) geri dönüt ve düzeltme, g) bağımsız uygulamalar, h) kalıcılıktır (Gürsel, 2017).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri