Balıkesir ise Türkiye üretiminin yaklaşık % 17,2'sini karşılamaktadır. Bu payın %20'si sofralık zeytin, %80'i de zeytinyağı üretimi için kullanılmaktadır. Balıkesir'in kıyı bölgelerinde zeytin ve zeytinyağları en çok Edremit, Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran, Erdek, Bandırma ve Marmara Adası'nda üretilmektedir.
Özellikle Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Havran, Erdek ve Bandırma Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleridir. Balıkesir'in sahip olduğu iklim koşulları, sulama imkânları ve uzun hasat süresi tohum yetiştiriciliği için avantaj sağlamaktadır.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
Ülkemizde en az zeytin yetiştirilen bölge Karadeniz Bölgesidir. Toplam ağaç varlığının % 0,4 ünü ve Ülkemiz tane üretiminin % 0,2 sini oluşturan Karadeniz Bölgesi; alan ve üretim bakımından altıncı sırada yer almaktadır. 2021 yılında TÜİK verilerine göre Samsun da 251 dekar alanda zeytin üretimi bulunmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Zeytin ağacı ışığı çok sevdiğinden özellikle geçit bölgelerde güney yönleri tercih edilmelidir. Sisli dağ etekleri ve vadiler zeytin için uygun değildir. 800 m' den yüksek yerlerde zeytin yetiştirilmemektedir.
Gemlik, Domat, ve Memecik çeşitleri soğuğa dayanıklıdır. Tecrübelerimiz ışığında, ilimiz sınırları içinde, dağlık arazilerde yağlık olarak Memecik, sofralık olarak Ödemiş Eşeği çeşidi önerilebilir.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Zeytin Ağacı
Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir. 7–8 yaşında meyvesini vermeye başlar. 35'inci yaşına kadar verimi artar, sonra meyve veriminde azalma görülür. 100 yaşındaki zeytin ağaçlarının yenilenmesi gerekir.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
Ege Bölgesi: Ege Bölgesi, Türkiye nin zeytin bahçelerinin kalbidir. Aydın, İzmir, Muğla ve Balıkesir gibi iller, ülkenin en kaliteli zeytinlerini üreten bölgelerdir. Özellikle Edremit ve Ayvalık zeytinleri, bu bölgede yetişen sofralık zeytinler arasında önemli bir yer tutar.
Zeytin iç kesimlerde, soğuk yerlerde yetişmez. Bu bölgeler; İç Anadolu ve Doğu Anadolu. Anadolu'nun içi; Ankara, Kırıkkale, Konya, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Sivas, Kayseri ve Aksaray illerinde zeytincilik yapılmamaktadır.
Ülkede en fazla zeytin üretimi yapılan bölge Ege Bölgesi'dir. Bölgede en fazla zeytinin yetiştiği şehir Aydın'dır. Bölgede Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilmektedir. Aynı zamanda İzmir, Denizli, Muğla illeri de Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer yerlerdir.
İlimizde 849.191 dekar alanda 261.859 ton zeytin üretimi yapılmaktadır. Bunu; 27.151 ton üretim ile mandalina, 12.290 ton üretim ile elma, 9.585 ton üretim ile üzüm ve 4.946 ton üretim ile şeftali takip etmektedir.
Toplama zamanı kasım ve aralık aylarıdır.
Zeytin Hasadı Nedir? Zeytin ağacı hasadı zeytinin çeşidine, yetiştirildiği ve istenen olgunluğa bağlı olarak Ağustos sonundan Kasım ayına kadar sürebilmektedir.
1 litre zeytinyağı kaç kilo zeytinden çıkar sorusu ise en çok sorulan sorular arasında yer alır. 1 litre zeytinyağı üretebilmek için ortalama olarak 4 ila 5 kilogram zeytin gereklidir. Ancak bu oran, zeytinin türüne, yetiştiği coğrafyaya, hasat zamanına ve kullanılan sıkma yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterir.
A) KARE DİKİM ŞEKLİ: Düzgün dikdörtgen veya kare arazi tipine uygun, genellikle tavsiye edilen dikim şeklidir. Tarlanın iki kenarından dikim arasının yarısı kadar mesafe bırakılır. Sıra üstü ve sıra arası mesafe eşittir. Örneğin Gemlik için bu mesafe 5x5 m, Ayvalık için 6x6 m, Domat da ise 7x7 m veya 8x8m'dir.
Olgun bir zeytin ağacının ortalama olarak verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Tabii ki, tek bir zeytin ağacının 820 kg zeytin ürettiği gibi sıra dışı durumlarda vardır. Bununla birlikte, zeytin ağaçlarının ortalamanın üzerinde bir verim vermeleri için 30-40 yaş arasında olmaları gerekir.
Yeşil zeytinler ve siyah zeytinler arasında sağlık açısından tercih yapmak kişisel tercihlere bağlıdır. Yeşil zeytinler daha yüksek antioksidan içeriğine sahip olabilirken, siyah zeytinler daha yüksek yağ içeriğine sahip olabilir.
Verim ve Kalite
Genel olarak, ortalama olarak yaklaşık 5 ila 8 kilogram arasında zeytin kullanılarak 1 kilogram zeytinyağı üretilebilir.
Sele zeytin tekniği için kullanılacak zeytinler daha çok Balıkesir'in Edremit ve Edincik bölgeleriyle, Bursa'nın Gemlik bölgesinde yetişen zeytinlerden seçilmektedir. Sele zeytin için seçilebilecek en iyi seçim; ince kabuklu, bol etli ve küçük çekirdekli olan, tam olgunlaşmış siyah zeytin çeşitleri olur.
Arbequina zeytin fidanları 1 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. Tam randıman ile meyve verirmi 4-5 yaşında ulaştığında olacaktır. Zeytin fidanlarının dikim zamanı genellikle sonbahar veya ilkbahar dönemidir. Fidanların sağlıklı büyümesi için uygun bakım, sulama ve gübreleme gibi yöntemlere dikkat etmek önemlidir.
verim 12-13 kg'dır. Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde yaklaşık olarak bir dekar arazide 20- 30 ağaç/da bulunmaktadır.
Zeytin, kuraklığa dayanıklı olduğu için zeytinlikler genelde, kıraç arazilerde tesis edilmiştir. Sadece yağışla sulanan (150 – 300 mm) bu alanlarda zeytinin yıllık su ihtiyacı karşılanamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri