Bu bölgenin Antik Çağdaki adı MYSİA`dır. İlin, adını nereden aldığı hakkında değişik rivayetler vardır. Bir rivayette Paleo Kastro (Eski Hisar), bir başka söylentiye göre Bal-ı Kesr (Balı çok), bir başka rivayette ise Pers Devlet adamı Balı-Kisra`nın adından, yada Balak-Hisar veya Balık-Hisar`dan geldiği söylenir...
Balıkesir adı daha çok bal, balık, kesir ve hisar kelimeleri üzerinde yapılan oynamalarla izah edilmektedir. Bir rivayete göre Balıkesir'in adı eskiden Balık Hisar şeklindeymiş. Buradaki. balık sözü Eski Türkçe'de şehir, kale veya saray anlamı taşımaktaymış.
Buna göre, Balıkesir ilinin yeni ismini 'Kazdağı' olarak belirledi.
1596'dan 1610'a kadar olan dönemde, Anadolu'daki Celali isyanları sonucu doğudan batıya doğru göç eden yörüklerin bir kısmı Balıkesir yöresine gelmiştir. 1816 yılına gelindiğinde Karesi Sancağı, Anadolu Eyaleti'nden ayrılarak kurulan Hüdavendigâr ve Kocaeli Eyaleti'ne bağlanmıştır.
Orta Çağ'dan itibaren, Bizans ve Türk yerleşimlerine ev sahipliği yapan ve bir süre Karesi Beyliği egemenliği altında kalan yarımadanın, Osmanlı Döneminde Karesi Sancağı'na bağlı olarak gelişmeye devam ettiği, Osmanlı'nın son dönemlerinde ise Balkanlar'dan yoğun göç alarak yeni yerleşimlere ev sahipliği yaptığı bilinir ...
İlgili 16 soru bulundu
Çepniler, Türklerin 24 Oğuz boyundan birisi olup günümüzde de Avşarlarla birlikte bu boy adıyla yaşamaya devam etmektedirler. Balıkesir Çepnilerinin bu günkü yerleşim yerlerine genellikle İç Anadolu topraklarından geldikleri düşünülmektedir.
İlçe nüfuslarını da açıklayan Binici şu bilgileri verdi: "Balıkesir'in ilçelerine geldiğimizde en büyük ilçesi 176 bin 377 nüfusla Karesi ilçesi, 2. sırada 175 bin 017 ile Altıeylül, 3. sırada 149 bin 469 ile Bandırma, 4. sırada 144 bin 995 ile Edremit, 5. sırada 72 bin 927 ile Gönen, 6. sırada 68 bin 457 kişi ile ...
1 Balıkesir yöresinde nüfusu fazla olan Yörük aşiretlerindendir.
Bu bölgenin Antik Çağdaki adı MYSİA`dır. İlin, adını nereden aldığı hakkında değişik rivayetler vardır. Bir rivayette Paleo Kastro (Eski Hisar), bir başka söylentiye göre Bal-ı Kesr (Balı çok), bir başka rivayette ise Pers Devlet adamı Balı-Kisra`nın adından, yada Balak-Hisar veya Balık-Hisar`dan geldiği söylenir...
Gömeç, Balıkesir'in en küçük yüzölçümüne sahip olan ilçesidir.
Balıkesir'in meşhur hediyeliklerinde höşmerim tatlısı sıkça tercih edilmektedir. Her bölgenin kendine özel magnetleri yine Balıkesir ilinde de hediye olarak alınmaktadır. Bunun yanı sıra zeytin ve zeytinyağı, iğne oyası, Balıkesir balı, zeytin şekeri, Balıkesir kolonyası da hediyelik eşya listesindedir.
Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir. Türkiye'nin en geniş zeytinlikleri Balıkesir'de ve üretilen zeytinin üçte biri burada yetişiyor.
6360 Sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler sonrasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 ilçeden oluşmuştur ve toplam yetki alanı (göl dahil) 14.272 km²'dir.
1923 yılında bütün sancakların il olmasıyla Karesi ili kurulmuştur. 1926 yılında ilin adı Balıkesir olmuştur.
İki denize de kıyısı olan Balıkesir kıyı turizmi, tarih ve kültür turizmi, termal turizm ve eko-turizm bakımından pek çok potansiyeli barındırmaktadır. 290,5 km'lik kıyı bandının 115,5 km'si Ege Denizi'nde, 175 km'si Marmara Denizi'ndedir.
Balıkesir dolaylarında ilk defa adı geçen şehir Agiros (Achiraus)' dur. Daha sonraları İmparator Hadrianus burada bir şato yaptırmış, “Paleo” diye şöhret kazandırmıştır. Sonradan burada kurulan şehre, bu isimden bozma olarak “Balıkesir” dendiği bir çok tarihçiler tarafından kabul edilmiştir.
Balıkesir'e bağlı 20 ilçe bulunmaktadır. Merkez ilçeler: Altıeylül. Karesi.
ba-lı-ke-sir şeklinde hecelerken okunduğu gibidir.
Büyük bir bölümünün ağaçlarla kaplı olduğu şehirde sessiz ve sakin bir yaşam bulunmaktadır. Kilometrelerce uzunluğunda sahil şeridine sahip olan Balıkesir, temiz deniziyle de ön plana çıkmaktadır. Gençler tarafından sıklıkla ziyaret edilen şehir, ekonomik açıdan uygun olmasıyla da bilinmektedir.
1305 - Alevi-bektaşi inançlı Sarı Saltuk Türkmenleri (Kazdağı Türkmenleri), Ece Halil önderliğinde Dobruca yöresinden Anadolu'ya geri gelerek Karesi topraklarına sığınmışlardır. Günümüzde Kazdağları'nda yaşayan Tahtacılar'ın kökenini oluştururlar.
Örnek olarak, Kars - Ardahan illerinde yaşayan Aleviler Türkmen adıyla anılırlar. Fakat, Balıkesir'de ise hepsi de etnik olarak Türkmen olsa da, Sünni olan Yörükler ve Manavlar ile Alevi olan Çepniler hariç yalnızca Alevi Tahtacılar Türkmen olarak adlandırılır.
Tarihçe. Dağ eteğine kurulu bir alevi mahallesi olan Türkali ilk yerleşimden bu yana 170-180 yıl geçmiştir. Kurulduğu tarih kesin olarak bilinmemektedir.
Nüfusu en az olan ilçesi ise Marmara'dır. Yüzölçümü 14.272 km2 olan Balıkesir il genelinde kilometrekareye 83 kişi düşmektedir. Bu oranla Balıkesir nüfus yoğunluğu yönünden Türkiye'de 31. sırada bulunuyor. Bu nüfusun, oransal dağılımı 593.529 erkek ve 595.528 kadından oluşmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye'de 81 ile bağlı 922 ilçe bulunurken, özellikle İstanbul'daki bir ilçenin nüfusu 57 şehri geride bıraktı. İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 977 bin 489 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olarak öne çıktı ve 57 ili nüfus bazında geride bıraktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri