b) Güdüleme: Öğrencilere işlenecek konunun kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve öğrencilerin ne işine yarayacağını vurgulamaktır. Öğrencilere, konuyu niçin öğrendikleri açıklanır.
Güdülenme ise davranışı yapmaya istekli olmak demektir.
Güdülenme otomobili harekete geçiren motora ve yön veren ön tekerleğe benzetilebilir. Enerji ve yön güdülenme kavramının her durumda tekrarlanan temel özellikleridir. Güdülenme davranışlarımıza enerji ve yön veren ihtiyaçlar, değerler, tutumlar, umutlar , ödüller gibi diğer etkileri de içerir.
Güdüleme; bir canlının öğrenme veya işe geçme isteği olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda motivasyon olarak da anılmaktadır. Bir canlısının enerjisini belirli bir hedefe yönlendirdiği davranışlar için gösterilen gerekçelerdir. Beklentiler, duygular, arzular ve kaygılardır.
“Bireyin ihtiyaçlarını karşılamak için belirlenmiş bir hedef doğrultusunda davranışlar üretmesini ve hedefe ulaşmak için çaba harcamasını ifade eder” (Aral; Duman, 2009, s.231). Bireyi davranışa geçiren güç, istek ve enerjidir. Motivasyonun eş anlamlısıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Güdülenme, öğrenci ve öğretmen eksenli bir kavramdır.öğrencileri güdülemek için, öğretmenin kiĢisel olarak eğitim etkinliklerine istek ve coĢku ile katılması gerekir. Öğretmen eğitime verdiği önemi ve eğitim etkinliklerine gösterdiği özeni, tutum ve davranıĢları ile yansıtmalıdır.
Güdülemenin bir süreç olduğu düşünülmektedir. Bu süreçte sırasıyla, ihtiyaç, uyarılma, davranış ve tatmin olmak üzere dört aşama bulunmaktadır.
Güdülemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Amaçlanan davranışa yönelirken bireye güç vermek, hedefe yoğunlaştırmak.
Güdüleme, kısaca insanı bir çalışmaya sevk etmek, çalışmak için bireyi harekete geçirmek ve isteklendirmek anlamına gelmektedir (Aktan, 2008). Diğer bir ifade ile güdüleme, bireyi harekete geçmeye yöneltmenin hangi yöntemle olacağı sorusuna cevap aramaktır (Ruthankoon ve Ogunlana,2003:334).
Çalışanların örgütsel amaçların gerçekleşmesi için yürütülecek etkinliklerde iç güdüsel anlamda çaba göstermelerini sağlayacak, işine ve iş ortamına karşı olumlu tavırlar içerisinde olmasına yönelik olarak yönlendirilmelerine güdüleme denir.
Güdü kelimesi TDK'ya göre, bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışları doğuran anlamına sahiptir. Bir işin gizli sebebi anlamına da sahiptir.
Ayrıca bir davranış için isteklilik yok ise yani istenmeden yapılan davranışlar güdülenmemiş davranışlardır. davranıştan kolay vazgeçme gibi durumlarda ortaya konan davranışlar da güdülenmemiş davranışlardır. Güdülenmiş bir davranışta organizma mutlaka harekete geçer. çalışarak güdüler davranışa yön verir.
Güdülmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Gütme işi yapılmak. mecaz Bir kimse veya topluluk birinin düşünce ve amacı doğrultusunda yönetilmek.
Dolaylı Güdülenme : Gözlenen davranışlar ve modelin elde ettiği kazançlar, bireyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda onu elde etmeye de güdüler.
Güdüleme Konunun önemi, öğrencilerin ne işine yarayacağı, vb. konulardan bahsedilerek öğrenciler ders için istekli hale getirilir. Gözden geçirme Dersin içeriği, hangi konunun öğretileceği, önceki öğrenmelerle ilişkisi, hangi konunun devamı olduğu söylenir.
İçsel Güdülenme (Pekiştirme) (Ortalama okuma süresi 32 saniye.) Bireyin, davranışı bir ödül elde edebilmek ya da bir cezadan kaçınmak (kurtulabilmek) kaygısıyla değil de; kendisi inandığı ve doğru bulduğu için yapıyor olması durumudur.
Bu tanımdan güdülerin dört işlevlerinin olduğu çıkarılabilir: Davranışı başlatmak, organizmayı harekete geçirmek; Davranışa yön vermek, onu bir amaç doğrultusunda harekete geçirmek; Davranışın gücünü belirlemek, ona enerjisini vermek; Amaca ulaşılıncaya kadar davranışı sürdürmek, ısrarlı olmasını sağlamak.
Kaynakları açısından güdüler içsel ve dışsal olmak üzere iki türe ayrılır. Bir davranışı başlatıp yönlendiren neden, o davranış sonucunda elde edilecek ödül ya da ödüller değil de davranışın kendisi ise bu tür güdülere içsel güdüler adı verilir. Bu tür güdüler, davranışı içsel olarak başlatıp sürdüren güdülerdir.
Güdüleme, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarını tatminle sonuçlanacak bir iş ortamı yaratarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Güdüler kişilerin belirli davranışlarının nedenlerini açıklayan ve bir davranışla sonuçlanan itici güçlerdir.
Güdümlemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Belli bir amaca veya inanca yönlendirmek.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir. Güdü durumları genellikle, hedefe yönelik davranışta bulunma eğilimini yaratan, failin içinde hareket eden güçler olarak anlaşılır.
Güdüm, yönetmek anlamına gelir. Kişinin, toplum içinde nasıl davranacağını belirleyen ve düşüncelerine yön veren her türlü etki de güdüm olarak nitelendirilir.
Güdüleme; bireylerin, kapasitelerini en üst noktasına kadar kullanmalarını sağlamak ya da bireyleri, mevcut kapasitelerini kullanmaktan alıkoyan engelleri ortadan kaldırmak demektir. Sınıf yönetiminin dört temel boyutundan biri de güdüleme ve pekiştirme yeterliliğidir.
Güdülenmeyi etkileyen içsel ve dışsal faktörler vardır. ilgi, merak, gelişme ve yarışma duygusu, açlık, susuzluk vb. bireyin kendinden kaynaklanan faktörlerdir. ise toplumun ve ailenin beklentileri, arkadaş grubunun eğilimleri, ödül ve ceza, uygulanan öğretim teknikleri gibi çevresel faktörlerdir.
Güdüleme teorilerini iki ana grupta toplamak mümkündür. Birinci grup Kapsam (Content) Teorileridir. Kapsam teorileri içsel faktörlere ağırlık veren teorilerdir. İkinci grupta ise Süreç (Process) Teorileri vardır ve bunlar dışsal faktörlere ağırlık veren teorilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri