Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez.
Balıklıgöl'deki balıklar kutsal kabul edilerek yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Ziyaretçiler, yemlerle balıkları beslediği gölde dileklerinin kabul olması için dualar ediyor. Kentle bütünleşen Balıklıgöl'de 5 bin civarındaki bulunan balıkların son 2 yıldır ölüm kayıtları alınıyor.
Başka anlatıya göre; Söğütlü Köyü Rus işgali altındayken, Rus komutan bu balıklardan askerlerine yedirir. Fakat bütün asker bir-iki gün içinde telef olup gider. Bir söylentiye göre ise, bu balıkların bir kısmı yeşil sarıklı birer asker olup harbe gitmişlerdir.
Kızartmaya çalıştıkları balıklar sırtları kızarık şekilde gölde yüzmektedirler. O günden sonra bu balıklar kutsal sayılır ve hiç kimse bu gölden balık tutmaz. Göldeki balıkların her birinin muhtelif yerleri yanık gibidir. Bunun tavadaki kızarıklıktan ileri geldiği söylenir.
Halk arasında içindeki balıkların kutsal olup balıkları yiyenlerin hastalandığı söylenir. Gölde bıyıklı sazan türü bulunmaktadır. Bu türün havyarı zehirli olduğundan yenmesi insan sağlığı açısından sakıncalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Deprem sonrası çamur rengini alan Balıklıgöl'deki bulanıklık devam ediyor. Bulanık suyun Balıklıgöl'ü besleyen su damarlarında çökme yaşanması sonucu oluştuğu tahmin ediliyor.
Öte yandan Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan, göl içindeki balıkların telef olduğuna yönelik bir bulgunun olmadığını belirtti. Şurada Paylaş! İlhan, "Balıklıgöldeki balıklar sazan türü olduğu için dipte yüzüyorlar, su taşkınında da gölün dışında bir balık görmedik.
Balikligöl balıkları kutsal sayılır ve kimse yakalayıp yemez. Görevliler göl içerisinde ölen balıkları sudan çıkarıp başka bir yerde toprağa gömüyorlarmış. Efsaneye göre bir gün bir Albay bu inanış bir hurafedir demiş ve Balikligöl den bir balık tutturarak yemiş.
Efsaneye göre Hz. İbrahim tam devasa ateşin içine düşeceği anda ateş suya, içindeki odunlar da balığa dönüşür. Şanlıurfa'da Balıklıgöl'e gidenler, gölün içinde yüzen balıkların sırtlarında siyah lekeler olduğunu fark edeceklerdir. Efsane, bu lekeleri içinden çıktıkları o devasa ateşin izleri olarak açıklar.
Allah'a olan inancını her an koruduğu ve onu aradığı için Allah, İbrahim'e Halilim yani Dostum demiştir. Balıklı Göl'ün adı Allah'ın Dostu anlamına gelen Halil-ür Rahman olarak da bilinir. Hz. İbrahim'in atıldığı ateşin su, odunların ise balığa dönüştüğü efsane günümüze kadar süregelir.
Balıklıgöl'de kontrol ve denetimleri sürdürdüklerini belirten İlhan, "Yer altı sularının depremler nedeniyle çok hareketli olmasından kaynaklanan sebeple su çamurlu vaziyette geliyor. Balıklarımız sazan türü olduğu için bu tür duruma daha dayanıklı.
Hz. İbrahim'in Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak bilinen Halil-ür Rahman Gölü'ndeki kutsal olduğuna inanılan çok sayıda balık öldü. Ramazan Bayramı'na günler kala yaşanan olayın nedeni ise henüz bilinmiyor. Gölde ölü balıkları gören vatandaşlardan Fakri Coşkun, “Şu anda balıklar ölüyor.
Bu sebeple, bu konuda halk arasında bilinenlerin dışında fazlaca bir şey söyleme imkânımız yoktur. İslam'ın genel prensiplerine göre, her suda olduğu gibi, Urfa'daki balıklı gölde bulunan balıklar da yenilebilir.
Doğal bir akvaryum ortamı olan Balıklıgöl'ün su kalitesi bazen çevresel etkiler sonucunda bozularak içerisinde yaşayan balıkların sağlığı yönünden zararlı olmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak Balıklıgöl'deki balıklarda zaman zaman ölümlere rastlanmaktadır.
Anzele balıklı havuzda da eskiden balıklar vardı ve halk ”kutsal” diye bu balıkları yemezdi. Anzele açıkta akardı ve ikiz kardeşi olan Balıklı Havuzu bir oda şeklinde kapalı bir havuz olarak vatandaşlara hizmet veriyordu.
Gölde su seviyesi yer yer metrelerce düştü
"Balık Gölü, çevresindeki dereler ve dağlık alanlardan gelen kar suları ve yer altı sularından beslenmektedir. Bu yıl özellikle yağış azlığından kaynaklı kuraklık yaşanmaktadır. Daha önce Patnos Barajı'nda olduğu gibi Balık Gölü'nde de su çekilmesi söz konusu.
Allah tarafından ateşe: “Ey ateş İbrahim'e karşı serin ve selamet ol” (Enbiya Suresi, ayet: 69) emri verilir. Rivayete göre; ateş su, odunlar ise balık olur. Hz. İbrahim'in salimen düştüğü yerde bu göl oluşur ve etrafı ise gül bahçesine dönüşür.
İslam haricinde Yahudi ve Hristiyan dinlerinde de Balıklıgöl'ün yeri önemlidir. Efsaneye göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, mucize gerçekleşir ve etraf gül bahçesine dönüşür. Bu mucizenin gerçekleştiği yerin Balıkgöl ve çevresi olduğuna inanılır.
BALIKLIGÖL NE ZAMAN YAPILDI? Tarihsel ve bilimsel verilere göre Balıklıgöl havuzları, yarı kadın yarı balık olan tanrıça Atargatis için yapılmış birer antik pagan tapınaklarıdır. MÖ 1000-300 yılları arasında net olmayan bir tarihte yapıldığı tahmin edilmektedir.
Şanlıurfa'nın en turistik yerlerinden biri olan Balıklıgöl, hem tarihi hem de doğal bir güzellik.
Ekiplerin yürüttüğü çalışmalarla göldeki suyun rengi normale dönmeye, buna bağlı olarak balıklar da yeniden gözükmeye başladı.
Balıklı Göl, Şanlıurfa ilinin güneybatısında yer alan Eyyübiye ilçesinde yer alıyor. Yerli ve yabancı her yıl binlerce turist ağırlayan Balıklı göle ulaşım da oldukça kolaydır. Kendi aracınız ile bu bölgeye gitmek istiyorsanız Şanlıurfa, İstanbul'a 1263 km, Ankara'ya 820 km, İzmir'e 1251 km uzaklıkta yer alıyor.
Birçok bölge çamur altında kalırken, şehir büyük yara aldı. Bazı yerlerde temizlik çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Balıklıgöl de eski haline dönmeye başladı. Sel sularıyla birlikte çamurla kaplanan tarihi yerde balıklar tekrar yüzünü gösterdi.
ŞANLIURFA Şanlıurfa'nın simgesi olan ve dünyanın tek doğal akvaryumu olarak bilinen tarihi Balıklıgöl de depremden etkilendi. Depremin ardından çamur rengini alan göl suyu, bir ay sonra berrak ve mavi görünümüne tekrar kavuştu.
Avrupa Topluluğu içme suyunda askıda katı madde bulunmamasını şart koşmaktadır. Dolayısıyla göl suyu içme suyu olarak doğrudan kullanıma uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri