Özellikle kahvaltılarda, unlu yiyeceklerin yanında yaygınlıkla kullanılır. Et ve pilav yemeklerinin yanında da kullanılan ayvar, ekmek üzerine sürülerek ya da cips sosu olarak da kullanılır.
Ajvar, Balkan ülkelerinde sıkça yapılan, közlenmiş patlıcan, közlenmiş kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın bir arada pişirilip, hazırlandığı kahvaltılık bir sostur. Ajvar sosu; makarna soslarında, ızgara et ve tavuk yemeklerinde ya da cips sosu olarak da kullanılır.
sevgilim dışında içinde sevdiğim herşeyi barındıran muhteşem sos. kahvaltıda tercih edilmelidir. acısız olanı acılısından kat kat lezzetli olan sebze ve baharat karışımı fosforlu gibi turuncu renkli lezzetli sos.
Ajvar sosun ana malzemeleri; patlıcan, kapya biber ve sarımsak. Ancak reçetelerin çoğunda malzemelere domates ve soğan da ekleniyor. Ajvar sos yapımında öncelikle kapya biber ve patlıcanlar közleniyor. Bu esnada sarımsaklar ile isteğe bağlı olarak soğanlar ve domatesler kısık ateşte kavruluyor.
Domatesler suyunu çekmeye yakın, közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberlerin kabukları soyularak küçük doğranır ve domatesin üzerine eklenir. Tuz ve pul biberi ekleyerek karıştırılır, suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocaktan alınır ve robottan geçirilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ayvar, Balkan ülkelerinde çok popüler olan ve genelde evde yapılan, közlenmiş patlıcanlı, hafif acı biberli, içinde domates salçası da olan bir tür kırmızı biber ezmesidir. Balkan topraklarında birçok milletin mutfağında görülen ortak tatlardan birisi olarak değerlendirilebilir.
Kahvaltı sofralarınızı renklendiren lutenitsa sos ürünlerini aynı zamanda kırmızı et, tavuk ve makarna sosu, pizza sosu olarak da kullanabilirsiniz.
Közlenen malzemeler soğuyunca kabukları soyulur, biberlerin çekirdekleri de temizlenir ve derin bir kaba alınır. Üzerine sarımsak, zeytinyağı, sirke ve baharatlar ilave edilip püre haline gelene kadar blenderdan geçirilir. Bir kavanoza koyulup buzdolabında muhafaza edilir. Yaklaşık 1 hafta – 10 gün kullanabilirsiniz.
Bu sosa bayıldım, tek kelimeyle muhteşem, kahvaltılık süper, ekmeğe sür ye. Veya pizza sosa, makarnanın sosuna bir kaşık koy, lezzet üstüne lezzet katsın. Veya minik minik kanepelerde alt sos olarak kullanabilirsiniz.
Çerkeslerin acıkası, bilinen adıyla acukayı acuka yapan tatlar onlar. Bir kavanoz acuka hazırlanır ve itinayla sürülür ekmek üzerine. Ballandıra ballandıra yenilir tek başına. Kahvaltı böylelikle kurtarılır.
Ajvar, Balkan ülkelerinin sıklıkla tükettiği, evlerde kış hazırlığı olarak hazırlanan közlenmiş patlıcan, kırmızı biber, domates, soğan ve sarımsağın lezzet kattığı bir tür kahvaltılık sos.
Aioli ise sarımsak temelli bir. Sarımsağın dövülüp, yumurta, zeytinyağı ve hardal kıvamlandırılması sonucunda hazır hale geliyor. Ailoi sos; oda sıcaklığında genelde sebze yemekleriyle, salatalarla, sandviçlerin içinde servis ediliyor. Bu yönleriyle mayonezden ayrılıyor.
Lutenitsa; közlenmiş kırmızı kapya biber, közlenmiş patlıcan, havuç, sarımsak, domates, tuz, zeytinyağı ve sirke gibi ürünlerin bir araya gelip, harmanlanması ile elde edilen bir kahvaltılık sostur. Bulgaristan yöresinde sıkça yapılan, oldukça iştah açıcı ve çok lezzetli bir kahvaltılık sostur.
Harissa (Mağrip Arapçası:هريسة) harīsa) Tunus kökenli bir biber salçasıdır. Ana malzemeleri kavrulmuş kırmızı biber, Bakluti biberi, Serrano biberi ve diğer acı biberler, baharat ve otlardır. Sarımsak macunu, kişniş tohumu, safran, gül veya kimyon ve ayrıca biraz sebze veya zeytinyağı sunumda kullanılır.
Tabasco, 1868 yılından beri McIlhenny Co. adlı bir aile firması tarafından sirke, Tabasco biberi ve tuz ile üretilen bir acı sos. Sos, Louisiana sahilinden 3 km içeride yer alan ve aileye ait Avery Island bölgesinde üretilmektedir.
Kurutulmuş chili biberleri ve sarımsağı küçük küçük doğrayın. Arçelik Resital Doğrayıcı 'nın içine kavurduğunuz baharat karışımını, kurutulmuş chili biberi, sarımsakları, közlenmiş biberi, biber salçası, domates salçası ve zeytinyağını koyup, homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Harissa sosunuz hazır.
Lezzetli ve acı bir sos. Kimyon aroması baskın.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Bir tencereye tereyağını koyup kızdırın. Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın. Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Domatesler suyunu çekince belenderdan geçirin. Zeytin yağ, sirke, çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Çırpılmış yumurta sarılarını ılıması için kısa bir süre bekletin. Ardından erittiğiniz tereyağını yumurta sarıları ile karıştırın. sos ince dokulu bir krema halini aldığında üzerine deniz tuzu ve tane karabiberi ekleyin. Son bir kez daha karıştırdıktan sonra sosunuz hazır.
Penguen Gıda tüm ürünlerinde olduğu gibi Lütenitsa'da da %100 katkısız ve koruyucusuz üretim yapıyor. Balkan Sosu Lütenitsa et, köfte, tavuk, makarna yemeklerinin yanı sıra; sabah kahvaltılarında ekmek üzerinde veya tek başına yenirken, benzersiz lezzetiyle de Türk damak tadına hitap ediyor.
Lutenitsa sos, dünya mutfağında sıklıkla tüketilen kahvaltılık sos çeşitleri arasında yer almaktadır. Bulgaristan, Makedonya ve Sırbistan'da sıklıkla tüketilen lutenitsa sosunun anavatanı Balkanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri