Balkon (İtalyanca: balcone - kiriş), yapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan mimarlık bölümü.
balcon "bir kirişle taşınan ev çıkması, cumba" sözcüğünden¹ gelmektedir. Çıkma kelimesi balkonun asıl yapısal özelliğini anlatmaktadır: Evin uzantısı olarak evle dış dünya arasındaki bağlantıyı kurmak.
Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça baḳl بقل “sebze” sözcüğünün faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
Veranda (İspanyolca: baranda), taraça veya teras (İtalyanca: terazza) yapıların zemin katında, yer ile aynı hizada ya da yükseltilmiş, üzeri bir çatıyla örtülü, yanları açık ya da camlı, büyükçe sundurma ya da balkondur.
Boru kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
İlgili 25 soru bulundu
Alem kelimesi, Arapça bildirmek, işaret etmek anlamına gelen "ilm" kökünden türemiştir ve işaret eden, bildiren anlamına gelmektedir. Bu anlam zaman zaman nişan ve sembol gibi anlamlarla da kullanılabilmektedir.
Börü=kurt üzerine yapılan bu karşılaştırmalı folklor ve etnoğrafya araştırmaları gösteriyor ki bu yırtıcı yaratığın Türkçe gerçek adı börü olup Oğuzcadaki Kurt, tabu sebebiyle meydana gelen "korunma", adıdır. Kırgız-Kazak ve Çuvaş lehçelerindeki kaskır ve kaçkır adları da böyledir.
Verandalar genellikle zemin ile aynı hizada ya da biraz daha yüksekte tasarlanan büyük balkonlar olarak ta düşünülebilir.
Teras, bir yapının yer seviyesinden yüksekte ve dış tarafında bulunan açık alana denir. Ancak teras yapımı, İmar Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleştirebilir. İmar Yönetmeliğine göre yapının en üst katında bulunan ve çatı piyesine sahip bölümün asgari %25'lik bağımsız alanına teras yapılabilir.
Veranda, yapı ile aynı hizada olan ya da tercihen yükseltilmiş bir zeminde bulunan üst kısmında çatı olan bir alandır. Genellikle yanları cam ile kaplı olan bu alan, dış mekanlarda rahat bir şekilde oturabilmeyi sağlar. Böylece hava durumundan olumsuz bir şekilde etkilenilmesinin önüne geçer.
pencere - Nişanyan Sözlük. Farsça aynı anlama gelen pancare sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Farsça bādgīra veya bādcīre بادگیره “hava deliği” sözcüğünden evrilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça bād “rüzgâr, yel” ve Farsça gīr “tutan” sözcüklerinin +a ekiyle bileşiğidir.
Ceket Türkçe'ye, Fransızca jaquette kelimesinden geçmiştir.
Türk topraklarına ilk kez Portekiz'den geldiği için Portekiz meyvesi anlamında Portakal (Portugal) meyvesi denmiş, zaman içinde de sadeleşerek portakala dönüşmüştür.
Balkon (İtalyanca: balcone - kiriş), yapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan mimarlık bölümü.
balkon - Nişanyan Sözlük. Fransızca balcon “bir kirişle taşınan ev çıkması, cumba” sözcüğünden alıntıdır.
Eski Türkçe sevinç “seviniş, minnet” sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Eski Türkçe sevin- fiilinden türetilmiştir.) Bu fiil Eski Türkçe sev- “sevmek” fiilinden Eski Türkçe +(In)ç ekiyle türetilmiştir.
Teras ya da taraça, bir yapının yer seviyesinden yüksek, kullanılabilir dış alanı olarak tanımlanabilir. Terasların görünüm ve özellikleri birçok şekilde olabilmesine rağmen, teraslar bir evin balkondan daha genişce, üstü açık olan bölümleridir.
Seki, Türkçe kökenli bir kelimedir. Seki, oturmak için evlerin önüne yapılmış olan set, oturmak için kullanılan sedir ya da toprak üzerindeki yükseklik anlamlarına gelen bir kelimedir.
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait oluyor.
Fransız balkonu, döşemeye kadar inen çift kanatlı, camlı bir kapının önünde yer alan, önü korkuluklu dar balkon çeşidine denir. İçinde oturulamayacak kadar dar olan bu balkonlar Fransa'nın geleneksel yapılarında kullanımı yaygındır ve ismini de buradan almıştır.
Fransız balkon; yerden tavana kadar uzanan ve kapı gibi açılan Fransız model camlardan oluşan, önünde küçük çıkıntı ve korkuluk bulunan bir balkon türüdür. En önemli özelliği camın yere kadar olmasıdır. Paris'in sahip olduğu geleneksel bina anlayışında sık sık göründüğünden dolayı ismi Fransız Balkon olmuştur.
Balkon, yapılarda giriş katın üzerindeki katlarda yer alan, dışa doğru çıkıntı veya içe doğru girinti şeklinde olan ve en az bir tarafı dış mekana açılan bölümlere denir. Dilimize Fransızca balcon kelimesinden geçmiştir.
Börü, eski Türkçe'den gelen sözlük anlamı ile kurt, yiğit, bahadır ve cesur anlamına gelmektedir.
Kırgız Türklerinde
Eski Kırgız Türkleri büyük kahramanlardan, bahadırlardan, "börü" veya "Kök börü" olarak adlandırırlardı. Kazak, Kırgız ve kurt kardeştir şeklinde bir de halk arasında söz vardı. Kurt, büyüklük yiğitlik manalarındadır. Destanlarda bahadırlar için "gök yeleli kurt" deyimi kullanılmıştır.
Börü, eski Türkçe'den gelen sözlük anlamı ile kurt, yiğit, bahadır ve cesur anlamına gelmektedir. Kurt anlamına gelen bu ifade, mitolojik bir ifade de vermektedir. Yalnızca hayan olan kurt değil kutsal bir varlık olarak kabul edilen kurt için de kullanılmaktadır. Eski Türklerde savaşçı kurt anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri