Renkli Doppler Ultrasonografi, bir organın veya damarının kan akımını incelememize yarayan bir radyolojik yöntemdir. Doppler ile, kan akım miktarı, akımı engelleyen bir yapının varlığı, akımın normal yönde olup olmadığı değerlendirilebilir. Doppler, ultrasonografi incelemesinin sahip olduğu avantajlara sahiptir.
Doppler ultrason damarlardaki kan akış durumunu ve hızını değerlendirmek için uygulanan görüntüleme yöntemidir. Kan akışının durumuna göre ultrason ekranında mavi ve kırmızı renkler oluşmaktadır.
Doppler ultrasonografide damar yatağının tespiti, morfolojik ( biçimsel) yapısı, duvar yapısı, içerisindeki kan akımının yönü, miktarı ve akım formu incelenir. Ayrıca organların beslenmesi, fonksiyonu ve tümoral yapıların daha ayrıntılı olarak değerlendirilmesini sağlar.
Doppler Ultrason
Hareketli kan hücrelerini veya diğer hareketli yapıları tespit etmek ve hareket yönlerini ve hızlarını ölçmek için kullanılan bir teşhis ultrason uygulamasıdır. Doppler etkisi, hareketli yapılardan yansıyan ekoların frekansındaki değişiklikleri ölçerek hareketi değerlendirmek için kullanılır.
Bacak Venöz Renkli Doppler Tetkiki Neden Yapılır? Venöz Renkli Doppler tetkiki, bacak toplardamarlarındaki varislerin, yetmezliklerin ve pıhtı oluşumlarının araştırılmasında kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Varis ve Damar Tıkanıklıklarında Bacak Ultrasonu
Varis, damar tıkanıklığı, atar damarların daralması gibi rahatsızlıklar bacak ultrasonu sayesinde kolaylıkla görüntüleniyor ve teşhisi kolaylaşıyor. Uzmanlar özellikle bacaklarda yaşanılan damar tıkanıklıklarına dikkat çekiyor.
Damar içerisinde hareketli kan görüntüsünü oluşturmaya yarayan doppler ultrason kan akışı veya kalp hastalığı belirtilerini içeren durumlarda özellikle tercih edilir.
Bacak toplardamarlarındaki pıhtılar da Renkli Doppler Ultrasonografi tetkiki yaparak saptanır. Bu tetkik tek bacak için yaklaşık 30 dakika sürer.
Bu görüntüleme yöntemi damar bozuklukları olduğu şüphesi duyulan herkese uygulanabilir. Bununla birlikte herhangi bir şüphe oluşmadan kontrol ve erken tespit amacıyla da tercih edilebilmektedir. Testin uygulanmasına doktor tarafından yapılan muayene sonrasında karar verilir.
'Transducer' adı verilen küçük bir probun ürettiği yüksek frekanslı ses dalgaları, cilt üzerine uygulanan su bazlı jelden geçerek, hedef dokuya ulaşır. Dokuya çarparak geri dönen ses dalgaları, prob tarafından toplanır. Dönen ses dalgalarının şiddetine göre, bilgisayar tarafından veriler işlenerek görüntü oluşturulur.
Varisli damarların renkli doppler ultrason ile incelenmesi gereklidir. Bu işlemi de radyoloji uzmanları yapabilir. Zira ultrason cihazını kullanma konusunda uzman olan doktorlar radyoloji uzmanlarıdır.
Renkli ultrason (doppler) sonucu ne zaman çıkar? Renkli ultrason sonucu, işlemden hemen sonra çıkmaktadır. Sonuç uzman hekimler tarafından değerlendirilerek tedavi planlaması yapılmaktadır.
Renkli Doppler ve Biyofizik Profil İnceleme
Gebeliğin ilk üç ayından itibaren, gerekli olur ise, bebeğin gelişimi, anne-bebek arasındaki damarsal iletişimin durumu, çoğul gebeliklerde fetusların kan akımlarının etkileşimlerini ölçmek amacıyla renkli Doppler inceleme, gebeliğin her haftasında yapılabilir.
Damar ultrasonunda; damar tıkanıklıkları, kalp kapağı problemleri, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar, damar daralması – genişlemesi, kan akışındaki bozukluklar ve daha birçok sağlık problemleri görüntülenebiliyor. Monitöre yansıyan görüntüler renkli olduğundan doktorlar görüntüleri daha iyi yorumlayabiliyor.
Genelde ultrason incelemesi ortalama 30 dakika sürer ve özel bir ilaç gerektirmez. Karında ultrason muayenesi yapılmadıkça özel bir hazırlık gerekmez. Eğer karındaki damarlar için ultrason planlanıyor ise ultrasonik ses dalgalarının barsak gazlarını geçemediği için bir gece önceden aç kalınması gerekir.
Doppler ultrason damarlardaki kan akış durumunu ve hızını değerlendirmek için kullanılan özel bir ultrason türüdür. Kan akışının durumuna göre ultrason ekranında mavi ve kırmızı renkler oluşmaktadır.
Ultrason sonuçları genellikle aynı gün veya bir gün sonra hazır olmaktadır. Ultrason görüntülemesi ile elde edilen görüntülen uzman radyolog tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra bir rapor hazırlanır.
Transvajinal yani alttan ultrasonda ise tam aksine hastadan idrarını yapması istenir. Bu ultrasonda hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor.
e-Nabız, radyolojik görüntülerinizi de saklayan bir sistemdir. Bu sayede, yaptırdığınız ultrason, MR, röntgen, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinin sonuçlarını e-Nabız üzerinden görebilirsiniz.
Doppler Ultrason yapılırken ağrı duyulmaz. Çünkü işlem sırasında sadece ultrason probundan çıkan ses dalgaları mevcuttur. Bu ses dalgaları görüntülenmek istenen bölgeye gönderilir ve ultarson probu tarafından çarpıp dönen dalgalar algılanıp cihaz tarafından işlenir. Bu şekilde görüntüleme elde edilir.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Renkli Doppler ultrasonografi işlemi radyasyon içermediğinden bir zararı yoktur. Kısırlığa, kansere yol açmaz. Ağrı-acı veren bir işlem değildir.
“Ultrasona girmeden önce ne yapılmalı?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir: Tetkikten önce 1,5 – 2,5 litre kadar su tüketilerek mesanenin tamamen doldurulması gerekir. Bunun dışındaki özel uygulamalar görüntüleme yöntemi özelinde farklılık gösterir.
En sık kullanılan bölgeler boyun, kalp, karın ve bacaklardır. Boyunda, Renkli Doppler Ultrason en sık şah damarlarını ve vertebral arterleri (karotis vertebral) incelemek için kullanılır. Bu damarlar beyine kan taşırlar ve tıkanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri