Yargıtay, balkon kapatılmasının ortak alana müdahale niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığı hâlinde balkon kapatma işleminin hukuka uygun olacağına dikkat çekmiştir.
Balkonu kapatma iskana engel teşkil eder mi? Kapatma olayında, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması, taşıyıcı unsurların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi durumunda, balkonun camla kapatılmasında, yasaya aykırılı olmadığına karar veriliyor.
Cam balkon yaptırmak isteyen kat maliki, eğer yönetim planı ve projede cam balkon yer almıyorsa, tüm kat maliklerinin beşte dördünün yazılı iznini alması gerekecektir. Aksi halde yaptırılan cam balkon hukuka aykırı olacaktır.
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır.
Balkon tadilatı yapmak istiyorsanız komşularınızın beşte dördünün 'yazılı rızasını' almanız gerekiyor. Bu izin noterde de düzenlenebilir. Aksi halde komşularınızdan biri 'mimari projeye aykırı' ve 'izinsiz' diye balkondaki değişikliklerin eski haline getirilmesi (yıktırılması) için mahkemeye gidebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Önemle belirtmek isterim ki Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay uygulaması, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığını; sadece açık olan balkonun kapatılması durumunda aramaktadır. Balkonda esaslı nitelikteki tadilatın yapılması durumunda, kat maliklerinin oy birliğine ihtiyaç duyulmaktadır.
İşte katlanır cam balkonların yasal kullanımı hakkında dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar: Yerel İzinler ve İnşaat Ruhsatları: Cam balkon eklemek veya mevcut bir balkonu katlanır cam balkonla kaplamak için genellikle yerel inşaat otoritelerinden izin ve ruhsat almanız gerekebilir.
Balkonu kapatma veya balkonu odaya ekleme konusu Yargıtay kararı ile birlikte sınırları belli olan bir konu haline dönüştü. Buna göre balkon kapatmak isteyen birinin binada bulunan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir.
Camların Sökülmesi ve Tekrar Kullanımı
Sistemde kanatlar da bulunan temperli camlar kolayca sökülebilir, taşınabilir ve montajı tekrar yapılabilir. Ancak yeni taşınacağınız alanda yeni bir ölçü için kesilmesi mümkün değildir. Bu nedenle taşıma yapmadan önce yeni alanın tam ölçüsünün alınması gerekir.
İskandan sonra odaya çevrilen bu balkonlar sektörde "balkon-oda" olarak anılıyordu. Yeni imar yönetmeliği Madde 4'e göre balkonlar bağımsız bölüm net alanına dahil edilmemekte; Madde 22'ye göre ise balkonlar parselin toplam emsale esas alanının % 30'u oranındaki ek alan içerisinden kullanılabilmektedir.
Genellikle balkon kapatma için alüminyum, cam, PVC, ahşap gibi malzemeler tercih ediliyor. Bu malzemeler arasında bir seçim yaparken evinizin bulunduğu yerin hava şartlarına, malzemenin dayanıklılığına ve balkonun ağırlık kaldırma kapasitesine dikkat edebilirsiniz.
Bu nedenle balkonlarda tadilat ve değişimlerde mutlaka apartmanda yaşayan kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izninin alınması gerekiyor. Bu iznin alınmaması durumunda ise cam balkon kaçak yapı haline geliyor.
CAMODA cam balkon sistemleri son derece sağlam bir kilit ve güvenlik sistemine sahiptir. Bu açıdan dışarıdan kilidi ya da camı kırarak içeri girmek imkansızdır. Dolayısıyla hırsızlık ve buna benzer durumlar açısından endişe etmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir.
Eğer daha fazla açıklık ve ferahlık istiyorsanız sürgülü cam balkonlar sizin için daha uygun olabilir. Ancak, balkonunuzun daha az yer kaplamasını ve daha çok kullanılabilir alan yaratmasını istiyorsanız, katlanır cam balkonlar sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.
Belediye fen işleri, yapı kontrol ve denetim birimlerine yapılacak teras kapatma izinleri için başvurularda kapatmanın yapılacağı mülkün tapusu ve tapuda sahipliği bulunan kişinin nüfus cüzdanı veya vekaleti varsa vekaletname belgesi ile başvuru yapılması gerekmektedir.
Cam Balkon Rüzgar Geçirir Mi? Kış aylarının olumsuz hava şartları yağmur, kar, dolu gibi doğal afetler meydana gelmektedir. Bu havalarda rüzgarlar şiddetli bir şekilde esmektedir. Ancak bu durum cam balkon sistemini hiçbir şekilde etkilememektedir.
Cam Balkon Fiyatları 2023 (Güncel)
Standart katlanır cam balkon (şeffaf) m2 fiyatı 2400 TL, Standart cam (Füme) m2 fiyatı 2450 TL, Isıcamlı Cam Balkon m2 fiyatı 3600 TL, Isıcam (Renkli) m2 fiyatı 3900 TL, Sürgülü cam m2 fiyatı 2650 TL, Sürgülü cam (Renkli) m2 fiyatı 2700 TL olarak sıralanmaktadır.
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma” başlıklı 184. maddesine göre ; Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Pergola; balkon, teras, bahçe, toplu yaşam alanları gibi alanların yapısını bozmadan kurulan hafif malzemeler kullanılarak yapılan ve üzeri kumaş ile kapanabilen, etrafı açık yapılardır. İmar yönetmeliğine göre düzenlenen, pergola ve benzeri yapılar ruhsata tâbi tutulmamaktadır. Bu düzenleme kanunen kabul edilmiştir.
Bazı yönetim planlarında, balkon altları ortak alanlar olarak belirlenir ve kat maliklerinin ortak mülkiyeti altında bulunur. Diğer yönetim planlarında ise, balkon altları bağımsız bölümlere ait olarak belirlenir ve ilgili bağımsız bölüm sahibinin mülkiyetindedir.
Yağmur, kar v.b. iklim şartları, balkonların cambalkona dönüştürülmesi sayesinde, kullanıcıları etkilemez. Aynı zamanda cambalkon sistemleri toz, gürültü, yaprak, polen, haşere, balkonlarda yuvalanabilen hayvanlar ve atıkları gibi her türlü istenmeyen dış ortam şartlarından korunma sağlar.
İzinsiz yapılaşmada belediyenin tespiti ya da şikayet sonucunda bu cezalar uygulamaya konmaktadır. Bu sebeple önce kat maliklerinin onayının alınması ve sonra belediyeden ruhsat izninin çıkması ile söz konusu yapıya ekstra balkon çıkma işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Kaliteli bir cam balkonun bazı gereklilikleri bulunmaktadır. Örneklendirmek gerekirse de cam balkon yapımında, camın cinsinin en az sekiz mm ya da on mm kadar kalın temperli, düz rodajlı olması önerilmektedir. Ayrıca kullanılan camın, kesinlikle şişe cam patentli olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri