Ballı Süt Neye İyi Gelir? Grip ve soğuk algınlığı hastalıkları sebebiyle oluşan boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Yatmadan önce içilen sıcak ballı süt uyku problemlerinin önlenmesinde etkilidir. Mide kramplarının önlenmesinde etkilidir.
Araştırmalar, balın tümü kalp hastalığı için risk faktörleri olan trigliserit, toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azaltabildiğini gösteriyor. Bir bardak ılık ballı süt içmek, boğaz tahrişini ve boğaz ağrılarını hafifletebilir. Ayrıca öksürük ve balgam söktürücü olarak da etkilidir.
Antibakteriyel ve antioksidan özelliği sayesinde midede meydana gelen enfeksiyonlarla savaşır.
Bir bardak ballı süt içmek vücudunuza bol miktarda protein vererek ve kompleks karbonhidratları artırarak metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur. Bu karışımı gece içmenin yanı sıra sabahları da içmek vücudunuza daha aktif bir gün için ihtiyacı olan fiziksel ve zihinsel enerji verebilir.
3. BALLI SÜT NASIL TÜKETİLİR? Ballı süt, içim sıcaklığındayken doğrudan tüketilebiliyor. Yüksek etkili bileşenlerinden dolayı, anasonlu ve tarçınlı ballı süt tarifinin günde iki bardak ile sınırlandırılması öneriliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Ballı süt herkesin evinde kolaylıkla hazırlayabileceği bir karışım olarak biliniyor. Konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise sütün sıcaklığı. Ilık olarak hazırlanan süte 1 tatlı kaşığı ya da isteğe göre 1 yemek kaşığı bal ekleyerek, içeceğiniz soğumadan tüketebilirsiniz.
Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. Vücutta oluşan iltihap, kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Antimikrobiyal etkisinden dolayı yaraların iyileşmesini hızlandırarak mide şikayetlerinin azalmasına da katkıda bulunur.
Özellikle çocuk yaşlarda tadından ve besleyici özelliğinden dolayı sıkça tüketilen ballı süt, yetişkin bireylerin de imdadına yetişiyor. Sabahları tüketilen bir bardak ballı süt vücut direncini artırarak enerjik bir şekilde güne başlamanızı sağlar.
Sütün mikropların neden olduğu enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırdığı da bilinen faydaları arasındadır.
Bu sebeple balgam sorununuz varsa bu içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Bunun yerine ılık ve kafeinsiz içecekler tüketin. Süt ürünleri, şekerli besinler, bazı tahıllar ve kırmızı et mukus oluşumunu artırabilir. Hatta gluten alerjisi veya hassasiyeti gibi sebeplerle mukus artışı görülebilir.
Karabiber ve bal karışımı, dolaşımı ve balgam akışını hareketlendirir. Süt, katıldığında ise öksürüğü tamamen yatıştırır. Bu karışım doğal bir antibiyotik niteliği taşımaktadır. Bir çay kaşığı taze çekilmiş karabiber, 2 yemek kaşığı bal ile bir fincan sütle karıştırıp içebilirsiniz.
Enfeksiyon sırasında bal kullanılması bu yüzden yanlış. Çok fazla şekerli gıda tüketmek virüs ve bakterilerin üreme hızını artırdığı için grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında bal gibi aşırı şekerli gıdaları kullanmamalıyız. Hastaysak gece yatmadan önce ballı süt içmemeliyiz.
Günde en az 8 bardak su için. Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
Boğazdaki iltihaplanmayı azaltabilir ve mikroplarla savaşmaya yardımcı olabilir. Süt ise, sıcak içildiğinde boğazı yumuşatabilir ve rahatlatabilir. Ballı süt, boğaz ağrısı olan kişilere genellikle önerilen bir ev tedavisidir. Sıcak içmek, boğazı rahatlatabilir ve geçici bir süre için ağrıyı hafifletebilir.
Süt karbonhidratı olan laktoz, süt enerjisinin kaynağıdır. Laktoz, beyin ve sinir hücrelerinin oluşumunda, bağırsak hareketlerini düzenlemede yardımcıdır. Uygun ortam (pH) sağlayarak faydalı bağırsak bakterilerini geliştirir.
Bu lezzetli ve şifalı karışım maske olarak kullanıldığında hafif cilt sorunlarını önleyerek daha dinç ve ışıltılı bir görünüme sahip olmanızı da kolaylaştırabilir. Süt zencefil bal karışımı faydaları arasında ise nezle ve gribe iyi gelmesinin yanında özellikle karaciğeri temizlemesi de bilinmektedir.
Sarımsaklı süt saça canlılık verir ve saç tellerinin onarılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda saç tellerinizle birlikte saç kökleriniz de güçlenir. Sarımsaklı sütün bir diğer özelliği de karaciğer sağlığı için oldukça etkili olmasıdır. Karaciğer detoksu yapmak isteyenler sarımsaklı sütü deneyebilir.
''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur.
O süt ağızda kalmamalı. Ya arkasından su içilmeli ya ağız çalkalanmalı. Çünkü sütte ağız florasını değiştiren, çürüğe sebep olabilecek ortam oluşturabilir” diye konuştu.
Pekmezli süt kemik güçlendirici ve kan şekerini düzenleyici içeceklerden biridir. Kalsiyum bakımından zengin olan sütün içerisine katılan pekmez, vücudun demir ihtiyacını karşılayan besinlerden biridir. Kansızlık problemleri yaşayan kişiler düzenli pekmezli süt tüketerek bu sorunların önüne geçmektedir.
Akşam yemeklerinden sonra veya sabah aç karnına içilen süt bağırsakların hareketlerindir ve yağ yakımın hızlandırır. Çoğu diyet listesinin ara öğünlerinde süte yer verilir. Süt kan basıncını düşürür. İçerisinde potasyum sayesinde kan basının sağlıklı oranlarda kalmasını sağlar.
Ballı Süt: Öksürüğü kesici olarak bilinen ballı süt hem çok güzel hem de doğal yollardan öksürüğü tedavi etmektedir. Çocuklarınıza bol bol ballı süt vererek öksürük gibi şikayetlerinden kurtulmalarını sağlayabilirsiniz.
Balın vücut sağlığı açısından faydalarından bahsetmiştik. Özellikle akciğer açısından önemli ölçüde faydası vardır ve akciğeri tedavi edici niteliktedir.
Karatay, yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini ileri sürdü. Balın sıvı şeker olduğunu iddia eden Karatay, "Yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir.
Deli bal özellikle Karadeniz bölgesinde, orta yaş üzeri erkeklerde cinsel güç artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri