Gökoğlu, "Bu sezon denize girerken endişeli olanlar hiç düşünmesinler. Bugüne kadar balon balığı kimseye saldırmadı. Derileriyle temas edince kimse zehirlenmez. Bu balıkların eti zehirli, yendiği zaman zararlı" dedi.
Karaciğerlerinde “tetrodotoksin” maddesi vardır. Bu madde ise zehirli yönüyle dikkat çeker. TTX koduyla bilimsel kaynaklarda yer alan tetrodotoksin, balon balığını tüketen kişinin vücuduna yayılır. Zehirli bir özelliği olan TTX kimyasalı, siyanürden daha etkili bir zehirdir.
Belirtisi ise ağızda bir yanma hissi, metalik tat, terleme olur. * Akabinde ise bulantı ve kusma görülüyor. Bu belirtiler görülmeye başlandığı anda kişinin balon balığı zehirlenmesi yaşadığını söyleyebiliriz. Çok özel bir zehir ve özellikle vücutta kasları felç ediyor.
Hem deniz için hem de sokak hayvanları için büyük tehlike. Zehirli ve istilacı bir tür olan balon balığının zehri siyanürden 200 kat etkili. Türkiye'de de birçok zehirlenme vakası yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı bunun önüne geçmek için balon balığının kuyruğunu satın alıyor.
PİŞİRME VE KAYNATMADA ZEHİR KAYBOLMUYOR
Ölümcül ve ısıya karşı duyarlılığı olmayan bir madde. Yani bu balığı pişirdiğinizde veya kaynattığınızda, ne uygularsanız uygulayın bu toksik madde balıktan uzaklaşmıyor" dedi.
İlgili 21 soru bulundu
Tehlike hissettiği zaman kendini şişirmesi nedeniyle 'balon balığı' olarak adlandırılan bu istilacı türün vücudunda barındırdığı zehir siyanürden 1200 kat daha etkili. Balon balığının zehri miktar olarak toplu iğne başı kadar ama bu balıkları tüketmek hatta onlara dokunmak bile ölüme neden olabiliyor.
Gökoğlu, deniz dibinde yaşayan büyük türdeki balon balıklarının kıyıya yaklaşmasının, her zaman görülecek bir durum olmadığını söyledi. Balon balıklarının etinin tüketilmesinin zehirleyebileceğini vurgulayan Gökoğlu, "Büyük balon balıkları kıyıya kadar yaklaşmaz.
Balon balığı Türkiye'de Ege bölgesi, Marmara bölgesi ve Akdeniz bölgesinde yaşayan bir balık türüdür. Balon balıkları ılık sularda yaşamaktan hoşlanan bir deniz canlısı olarak ifade edilmektedir.
Balon balığının tüketilememesi gereken balıkların en başında geldiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, “Balon balığı zehirlenmesinin belirtileri genellikle balon balığı zehrini yedikten 10 ila 45 dakika sonra ortaya çıkar ve ağızda uyuşma ve karıncalanma, tükürük, mide bulantısı ve kusma ile başlar.
Kendini tehlikede gördüğü an şişen ve bu nedenle "balon" sıfatıyla anılan bu balık, ülkemizde de son yıllarda görülmeye başladı. Akdeniz ve Ege florasını tehdit eden bu türün anavatanı ise Kızıldeniz olarak biliniyor.
Güllüçayır, “Karada meydana gelen ısırma ve sokmalarda soğuk uygulama tavsiye edilirken, tersine denizde sıcak uygulamak önemlidir. Deniz canlılarının zehirleri proteindir. Proteinin yapısı ısıyla bozulur. Sıcak 45 santigrat ile 60 santigrat uygulaması da pek çok deniz canlısının zehrini etkisiz hale getirir.
Balon balığı olarak bilinen bu tür Kızıldeniz'den Doğu Akdeniz ve Türkiye sularına giren balık zehirlidir. Bu nedenle yemeyiniz. Balığın bazı özellikleri aşağıdadır.
Zehri her yönden bulaşıyor. Dokunmakla da bulaşabilir. Balon balığının iç organlarına dokunduğunuz zaman bile bu elinize geçebiliyor. Solunum yoluyla da geçebilir.
Bu yüzden balon balığına çıplak el ile dokunmamalıyız. Çünkü balon balığı dünyanın en zehirli ikinci balık türü olarak tanımlanıyor. Özellikle balon balığındaki 2 miligramlık zehir 50 kilogram ağırlığındaki bir insanı rahatlıkla öldürebilir” diye konuştu.
Bilinçsiz tüketildiğinde ölüme neden olan balon balığı zehri ile birçok kişi için tehlike saçıyor. İçerdiği zehir nedeniyle ölüme neden olan balık kendisini korumak için şişerek büyüklüğünün birkaç katına ulaşıyor ve adını da bu özelliğinden alıyor.
Bilimsel adı 'Synanceia verrucosa' olan taş balığı, dünyanın bilinen en zehirli balık türüdür.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, amatör balıkçıları zehirli balon balığı konusunda uyararak, "Balon balığı yiyen bir kişinin sinirsel iletişimi kesiliyor. Felç oluyor, solunumu duruyor." dedi.
Akdeniz'in diğer canlılarıyla beslendiği için balıkçılığa da olumsuz etkisi olan balon balığı, geçen yıl Mersin'in Anamur ilçesinde 8 yaşındaki E.B.D.'nin sol el yüzük parmağının son boğumunu ısırarak kopartmıştı.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Balon balığının Akdeniz'de şu ana kadar kaydedilmiş nadir doğal avcısının sayıları hızla azalan Caretta caretta olduğu belirlendi. Baskın tür olarak çok hızlı çoğalan ve yerel türleri tehdit eden balon balıklarını inceleyen altı bilim insanı, “Akdeniz'de en büyük yırtıcı (predatör) kabul edilebilir.
Temelde yosunlar, yumuşakçalar, süngerler, mercanlar, denizyıldızları ve deniz kestaneleri ile beslenen bu balon balığının ağırlığı 1,6 kiloyu bulabilir.
Buna göre 1/1/2022 tarihinden geçerli olmak üzere balon balığının kuyruğunu teslim edenlere 12,5 liraya kadar ücret ödenecek. Balon balıklarının sadece kuyrukları için ödeme yapılıyor. balon balığı bütün halde karaya çıkartılırsa ödeme yapılmayacak.
Diğer yandan uzmanlar, balon balığının zehrinin dünyada üzerinde eroin bağımlılığı tedavisinde, kanserli hücrelere karşı mücadelede, romatizma, migren ve ölümcül kanser ağrılarında kullanıldığına dikkat çekiyor.
Cüce puffer bir tatlı su pufferı olduğundan, acı sularda yaşayan kuzenleri gibi yüksek bir pH gerektirmez. Suyu en az 7.0 pH'da tutuyorum ve haftada %30 su değişimi yapıyorum. Tropikal bir balık olduğundan su sıcaklığı 24⁰C-27⁰C arasında olmalıdır.
Söz konusu balıklar sadece il müdürlüklerince belirlenen noktalardan karaya çıkarılacak. Balon balıkları karnı yarılarak Ege Denizi'nde kıyıdan en az 5 deniz mili uzakta uluslararası sularda, Akdeniz'de ise en az 10 deniz mili uzakta olmak koşuluyla denize bırakılarak bertaraf edilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri