Osmanlı yemeklerinden biri olan Bamya dolması, özellikle Adana'da sıklıkla yapılan ana yemekler arasındadır.
Orta Anadolu'da yapılan bamya çorbası Konya'da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder.
Bunlar: Enginar dolması, Soğan dolması, Yeşil biber dolması, Şalgam dolması, Etli kavata dolması, Kırmızı ve yeşil domates dolması, Pırasa dolması, Patlıcan dolması, Sakız kabağı dolması, Asma kabağı dolması, Hıyar dolması, Acur dolması, Asma yaprağı dolması, At kestanesi yaprağı dolması, Pazı yaprağı dolması, Lahana ...
Zeytinyağlı Dolma (Gaziantep'in Yöresel Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler. Dolma içi; 2 su bardağı pirinç
Biber Dolması (Diyarbakır Yöresi) Tarifi Fotoğraflı Yapılışı
Hemen siz de indirin. Biber Dolması (Diyarbakır Yöresi) 11.11.2018 17:42 tarihinde yayınlandı. Bu sayfa 11.11.2018 17:42 tarihinde güncellendi.
İlgili 34 soru bulundu
Çiçek bamyası, genellikle kurutmalık olarak değerlendirilir. Türkiye'de yetiştirilen 21.000 ton bamyanın 2 bin tonluk yıllık üretimi Amasya'nın Taşova ilçesinde yapılmaktadır.
Ağustos ayında taze taze bulabileceğiniz sebzelere; bamya, mısır ve kırmızı salçalık biber ekleniyor. Yine kabak, patlıcan, salatalık, biber, taze fasulye yeniyor. Ağustos ayı meyveleri ise kayısı, kavun, karpuz, şeftali, vişne, böğürtlen, incir, mürdüm eriği ve üzüm oluyor.
Kalsiyum, demir, B, C ve K vitamini ve folik asit açısından son derece zengindir. Diyabet, eklem ağrıları, kolesterol, akciğer hastalıkları ve astıma iyi gelmektedir. Besin değeri son derece yüksek ve faydalıdır. Ayrıca bir antioksidan olarak da sayılır.
Şimdiye kadar bamyanın etli sıcak yemeğini, zeytinyağlısını denemiş olabilirsiniz. Gelin, bir farklılık yapalım ve daha ekonomik olan uzun bamyaları bir güzel kızartalım. Dışı çıtır, içi yumuşacık bamya kızartmalarını yoğurtla afiyetle yiyelim.
Limon ile servis yapılır. ❗Bamya pişerken kaşık ile değil tencereyi hoplatarak karışması sağlanır. ❗Limon yoksa yerine 1 çay kaşığı kadar limon tuzu ilave edilebilir. ❗Limon lezzet katmakla birlikte bamyanın içindeki salgının önlenmesi için gereklidir.
Antioksidan içeriği de bamyanın sağlıklı bir besin olmasında bir etkendir. Kan Şekerini Dengeler: Bamya, insülin hassasiyetini artırarak kan şekerini dengelemeye çalışır. Böbrek Sağlığını Korur: Bamyanın böbrek hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Bamya Karadeniz Bölgesi'nde en fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde yetiştirilir. Bölümde ve aynı zamanda bölge içinde Amasya üretimde ilk sıradadır. Bu ilde yetiştirilen ve Amasya çiçek bamyası denilen tarımsal ürünün il ekonomisine katkısı oldukça fazladır.
Bebek 7 aylık iken yeşil fasulye, brokoli, bezelye, karnabahar, bamya, enginar, pırasa, ıspanak, semizotu, kereviz, domates, salatalık, soğan, sarımsak gibi sebzeler püre halinde verilmelidir.
Küçük bamyalar daha yumuşak ve lezzetlidir. Büyük bamyalardan kaçının ve koyu yeşil renkli olanlarını tercih edin.
En önemlisi içeriğinde yer alan büyük su kütlesi sayesinde, gaz ve şişkinlik ile beraber mide gibi problemlerine önlem alır. Yani bamyanın gaz yapmasını aksine, özellikle gaz ve şişkinlik konusunda önemli bir fayda getirdiğini ifade etmek gerekir.
Ilık iklim koşullarında bamya gövdesi çeşitlere bağlı olmak üzere 65-90 cm ile 2-2.5 m boy yapabilmektedir. Ancak taban suyu seviyesinin yüksek olduğu koşullarda gövde boyu sınırlı kalır ve bitki ancak 40-50 cm boy yapabilir. Gövdenin üzeri tüylü veya tüysüz, açık yeşil sarımtırak renktedir.
Çimlenen bamya filizleri ekildikten sonra çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Çok fazla sulama olması ya da yağmurun çok fazla yağması gibi durumlarda bamya filizlerinin çürümesi gibi durumlar ile karşılaşılabilmektedir.
Bamya, sağlıklı besinler arasında en çok öne çıkanlardan biridir. Vücudun işleyişine son derece fayda sağlayan bu bitkiyi hem evlerde hem bahçelerde yetiştirmek oldukça kolay. Bamyanın sağladığı avantajlardan faydalanmak isteyenler, öncelikle organik olup olmadığına dikkat etmelidir.
Örneğin; Anadolu'nun iç kesimlerinde bamya ekim ayı genelde mayıs ayıdır. Marmara bölgesi için bamya ekim zamanı nisan ayının 25.günü başlayarak yaklaşık olarak 30 gün sürerken, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bamya tohumu ekimi ocak- mart ayları arasında yapılabilir.
Bunun yanı sıra bamya ayıklanırken tepesindeki sert yer tamamen kesilmemelidir. Çünkü bu şekilde bamya salyalanır.
Bamya çiğ olarak derin dondurucuda saklanabilir. Öncelikle iyi yıkamalısınız. Dilerseniz bamyanızı temizleyerek dilerseniz temizlemeden buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Bamyanın sümüklenme ya da salyalanma dediğimiz kıvamının artmaması, dozunda kalabilmesi için limon suyundan yararlanabilirsiniz. Böylece hafif ekşi, çok lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri