En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
İlgili 18 soru bulundu
Acele bir ağaçtır, meyvesi pişmanlık.
En çok kullanılan atasözlerinden birisi olan bu atasözü kişilerin acele bir şekilde giriştiği işlerden bahseder. Kişiyi pişmanlık içerisine iten durumları ifade eder.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
İçinde, anlamları verilmeden yeni Türk alfabesine göre sıralanmış 339 atasözü ağırlıklı kalıplaşmış söz bulunmaktadır.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
"Acele işe şeytan karışır" Atasözünün anlamı aceleyle ve düşünmeden yapılan işlerin hatalı olabileceğini, beklenmedik sorunlara yol açabileceğini vurgular. Atasözünün anlamı işlerimizi yaparken dikkatli, özenli ve planlı hareket etmenin önemine işaret eder.
Her çok, azdan olur Atasözünün Anlamı: Büyük sonuçlar veya büyük başlangıçlar, küçük adımlar ve basit başlangıçlarla meydana gelir.
ATASÖZÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte söz, deme, mesel, sav, darbımesel anlamında kullanılır. Bu kelime genellikle ata sözü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı atasözü şeklinde olmalıdır.
Atasözleri, az sözcükle çok şey anlatan özlü sözlerdir. Anlattıkları denenmiş, doğruluğuna inanılmış düstur (genel kural, kaide) niteliğindedirler. Deyimler ise, kalıplaşmış anlatım araçlarıdır.
Atalarımız tarafından geçmişten günümüze ulaşan, söyleyenin belli olmadığı ve deneyim ve öğütlerin aktarıldığı özlü sözlere atasözü adı verilir. Gerçek anlamın yanında mecaz anlam da içerebilirler. Ancak mana açısından mecaz anlam vurgulanır.
Atasözü; bir fikri ve/veya öğüdü mecaz yolu ile kısa, kesin olarak anlatan eskiden beri söylene gelmiş veciz sözlerdir.
Atasözlerinin kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmez. Yani ata- sözleri anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benim- senmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık silsilesinden geçerek günü- müze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Atasözlerinin amacının öğüt vermek ve gerçekleri belirtmek olmasına karşın deyimlerin amacı kavramı ya da durumu etkileyici bir şekilde ifade etmektir. Deyimlerle atasözlerinin farkları arasında bulunan en belirgin özellik bu olmaktadır. Örneğin, ışık göstermek İfadesindeki deyim yol göstermek anlamındadır.
atasözlerinin yazılı ilk örneklerine Orhun Abideleri‟nde rastlanır. Orhun Abideleri dıĢında diğer Eski Türkçe Dönemi ve Uygur Dönemi eserlerinde de atasözü örnekleri yer alır. Türk atasözlerinin derlendiği ilk eser Karahanlılar Dönemi‟nde KaĢgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divânü Lügati‟t-Türk‟tür.
Can boğazdan gelir Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, hayatta kalmak ve sağlığı korumak için beslenmenin önemine vurgu yapar. İnsanın yaşaması için yemesi, içmesi gerektiğini belirtir.
Deyim, bir kavramı belirtmek için üretilmiş özel bir anlatım kalıbıdır; atasözleri ise genel kural belirtme niteliğine sahip sözlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri