Her yıl yaklaşık 84.000 yeni tümör tanısı konurken yine her yıl 100.000'in üzerinde kişi bu tümörlerle yaşamak zorunda kalmaktadır. Yaşam tarzını değiştiren ve zorlaştıran bir tümör grubu olması nedeniyle kalıcı nörolojik hasar oluşturma veya ölüm riski yüksek olan tümör grubudur.
Bu hastaların sağ kalım süreleri yaklaşık 1,5 yıl ve %60 civarındadır. Evre 4'te ise çevre dokulara yoğun dağılım görülür. Erişkinlerde en sık görülenidir. Hızlı ilerleme gösterir ve hastalığın seyri kötüdür. 1 yıllık sağ kalım oranı %20; 2 yıllık sağ kalım oranı %10 olarak öngörülmektedir.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Eğer kişi kötü huylu bir tümör ile karşı karşıya kaldıysa hastalığın evresi sağ kalım oranını belirler. Kötü huylu beyin tümörlerinde yüzde 60 oranındaki sağ kalım süresi 1,5 yıl olarak ifade edilmektedir.
Beyin tümörleri iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olabilir. Kötü huylu beyin tümörleri kanserdir. Beyinde oluşan iyi huylu tümörler, vücudun diğer yerlerindeki iyi huylu tümörlere kıyasla daha tehlikelidir. İyi huylu beyin tümörleri kişide sakatlığa hatta ölüme dahi yol açabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Beyin tümörleri, bazı durumlarda tamamen iyileşebilir, özellikle iyi huylu tümörlerde ve erken teşhis edildiğinde. Ancak kötü huylu tümörlerin tamamen iyileşmesi daha zor olabilir ve sıklıkla tümörün tamamen çıkarılması veya kontrol altına alınması amaçlanır.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
Tümör dokusunun kendisi veya beyin ameliyatı sırasındaki işlemler, çeşitli derecelerde beyin hasarına yol açabilirler. Bu durumda, kişide fonksiyon kayıpları ve kısmi veya tam felç tablosu meydana gelebilir.
Ukraynalı 2 yaşındaki Nikita'nın beyninde portakal büyüklüğünde tümör tespit edildi. Ülkesinde yapılan tüm tedaviler yetersiz kalan Nikita, İstanbul'daki ameliyatla sağlığına kavuştu.
Vücudun diğer sistemlerinde gelişen tümörler ise beyne sıçrayarak (metastaz) tümör oluşturduklarında metastatik beyin tümörlerinden söz ediliyor. Kötü huylu ve beynin kendi hücrelerinden kaynaklanan beyin tümörleri vücudun diğer bölgelerine yayılmamakla birlikte, beynin veya omuriliğin uzak bölümlerine yayılabiliyor.
Beyin tümörleri genellikle iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olarak sınıflandırılır. İyi huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılmazlar ve genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilirler. Ancak kötü huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılabilir ve tedavi edilmezlerse ölümcül olabilirler.
Kanser hücreleri genellikle beyine kan yoluyla gelir. Beyne ulaştıktan sonra bu hücreler bir ya da birden fazla tümöre neden olabilirler. Vücüdun herhengi bir yerindeki tümörden kopan hücreler kan veya lenf sistemine girerler. Buradan gittikleri ilk yer akciğerlerdir, daha sonra diğer organlara da gidebilirler.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Beyin Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer? “Beyin tümörü ameliyatı kaç saat sürer?” diye merak ediyorsanız bu ameliyatların 5 ile 14 saat gibi bir sürede gerçekleştiğini bilmelisiniz.
Beyin tümörlerinin tedavisinde temel olarak 3 ayrı yöntem kullanılıyor. Bunlar; cerrahi, ilaç tedavisi ve radyasyon tedavisi.
Nadir de olsa iyi huylu tümörler, kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Çok daha tehlikeli olan kötü huylu tümörler hayati tehlikeye yol açabilir. Hızlı büyürler ve çevredeki dokulara sıçrayarak zarar verebilirler. Nadir de olsa bu tümörler beyinden ayrılarak vücudun diğer bölümlerine geçiş yapabilirler.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde beyin tümörlerine ameliyatsız çözüm sağlayan hatta bazı psikolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılan Gamma Knife ünitesi sayesinde bugüne kadar 10 binin üzerinde hasta tedavi olanağı yakaladı.
Genellikle beyin tümörleri 4 evreye ayrılırlar. Bu evreleme sisteminde beyin tümörleri tiplerine göre 1 ile 4 arası numaralandırılır. Evre-1 tümörler, en iyi huylu tümörler olarak kabul edilirken, Evre-4 tümörler ise en kötü huylu tümörler olarak kabul edilmektedirler.
Glioblastoma multiforme (gbm), beyin tümörleri arasında en sık görülen ve tedavisi en zor olan beyin kanseri olarak bilinmektedir. Glioblastoma multiforme (gbm), baş ağrısı, hafıza kaybı ve davranış değişiklikleri gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Aile öyküsü: Ailesinde beyin glioması olan bireylerde beyin tümörü olma ihtimali daha fazladır. Bunlardan başka kafa travması, radyasyona maruz kalmak, bazı virusler, bazı kimyasal azo boyaları, ve bazı hormonlar beyin tümörü oluşumunda risk faktörü olarak bilinmektedir.
Beyin Tümörü Kemoterapisi
Genellikle, ağız yolu, kas içine veya damar yolu ile verilir. Kemoterapi, genellikle kürler halinde ve 21-28 günde bir tekrarlanarak uygulanır. Hastanın kemoterapi alıp alamayacağına, alacaksa kaç kür alacağına, tümörün tipine, hastanın yaşına ve genel durumuna bakılarak karar verilir.
Beyin tümörü herkeste görülebiliyor!
Kontrolsüz ve sınırsız şekilde çoğalan hücreler, öncelikle tümör adı verilen kitleler oluşturur ve zamanla çevre dokulara, hatta uzak vücut dokularına yayılım göstermeye başlar. Bu durum beyindeki hücrelerde meydana geldiğinde beyin kanseri olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri