Bandırma, tepeler üzerine kurulmuş bir kent. Bu daha sağlam zemin anlamına geliyor. Ama Bandırma ilçesi'ni incelediğimizde %13 ( Kaya Ortamlar), %23 ( Deprem Tehlikesi Açısından Önlemli Alan), %1 ( Sıvılaşma Tehlikesi Açısından Önlemli Alan), %57 (Şişme, oturma ve taşıma gücü açısından sorunlu Ö.
Toplantıda ifade edildiği gibi Bandırma'da aktif fay hattı bulunmadığı savı gerçeği yansıtmıyor. Doğru değil. Aksine MTA'nın Diri Fay Haritasına göre Bandırma'da 33 paftada “diri fay” hattı bulunuyor.
Bandırma, 1. derece deprem kuşağındadır.
28 Mart1969'da merkez üssü Alaşehir olan Kandilli. Rasathanesi kayıtlarına göre 6.5 büyüklüğünde ve 8. şiddetinde bir deprem gerçekleşir.
İlgili 34 soru bulundu
1969 Alaşehir depremi, 28 Mart 1969 tarihinde, Manisa'ya bağlı Alaşehir ilçesi yakınlarında gerçekleşen 6,7 Mw büyüklüğündeki depremdir. Depremde 53 kişi yaşamını yitirmiş, 50 kişi yaralanmış, 4.651 ev ve iş yeri tamamen yıkılmış ya da ağır hasar almıştır.
İstanbul'u etkileyecek depremin sadece İstanbul'u değil Kuzey Marmara bölgesini kapsadığını belirten Ercan, “Kocaeli, Gölcük, Karamürsel, Yalova, Altınova, Gemlik, Tekirdağ ve Bandırma'yı da etkileyecek. Marmara'da fay merkezi bu merkezlere yaklaşık 25-30 km uzaklıkta.
Depremde herhangi bir can ya da mal kaybı yaşanmadı
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Balıkesir'de meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremde can ya da mal kaybı yaşanmadığını bildirdi.
Bandırma maalesef depreme hazır değil, Bandırma da depremle ilgili herhangi bir çalışma da yapılmıyor” dedi. 911 Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mustafa Gürsoy, olası büyük bir depremde Bandırma'nın da derin bir yara alabileceğini söyledi.
Manyas fayı, Gönen-Çakmak arasında güneye sıçrayarak, Yenice-Gönen fayı olarak devam eder. Söz konusu fay, Küpçıktı, Korudeğirmen köyünden geçerek, Gönen güneyini izler, Muratlar, Gaybular, Ortaoba, Çamköy, Kuduzlar, Karaköy boyunca gözlenir ve Çakırlar'a kadar devam eder.
Şehrimizde 29 Ocak 1898 tarihinde Balıkesir'de şimdiye kadar olmuş en şiddetli depremdir.
BALIKESİR DEPREME DAYANIKSIZ İLÇELER NERESİ? MTA haritasına göre Balıkesir'in en kötü zeminlerinin olduğu yerler şu şekildedir; Çayırhisar, Plevne, Bahçelievler Gündoğan, Halalca, Yakupköy, Balıklı, Çandır, Hotaşlar, Mahmudiye, Aslıhan, Ovaköy, Kepsut, Nusret, Kocaavşar, Gökçeyazı, İvrindi.
BALIKESİR DEPREME DAYANIKLI İLÇELER NERESİ? Jeoloji mühendislerinin söylemlerine göre Balıkesir'de riskin az olduğu bölgeler NEF'in üst kısımlarıdır. Sütlüce Mahallesi ise en güvenilir yerdir.
Bandırma'nın yüzölçümü 690 km2 olup, denizden yüksekliği 1 metre ile 764 metre arasında değişmektedir. İlçenin kuzeyinde yer alan ve kendi adıyla anılan körfezin uzunluğu 31 km'dir. Bandırma, önemli bir liman kentidir. İstanbul, Bursa ve İzmir illerinin ortasında Güney Marmara'nın en önemli kentlerinden biridir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Bandırma'nın yakın çevresinde 5 adet aktif fay hattı bulunuyor. Bandırmada deprem sonrası tsunami yaşanabilir.” dedi. Moriwaki, “İstanbul'dan geçen Kuzey Anadolu fay hattı çok tehlikeli.
Midilli'deki fayın karşısında Edremit Fayı var. Onun doğu ucu 1944'te 6.8'lik deprem üretmiş, tsunami yaşanmıştı. Edremit Fayı'nın Midilli karşısındaki daha kırılmayan ucunu tetikleme olasılığı var. 6.8'lik deprem üretebilir. Çanakkale, Balıkesir kısımları zarar görebilir, tsunami yaşanabilir.”
Marmara Denizine kıyısı olan tüm illeri; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ ağır bir şekilde etkileyecektir. Balıkesir, özellikle Bandırma, Erdek gibi kıyı ilçelerimiz bu depremden çok fazla etkilenecek ilçelerimizdir.
Sarıköy fayının M.Ö. 550 ve M.S 150 tarihlerinde kırıldığına değinen Üşümezsoy, “Bu anlamda 1737 yılındaki depremde bu fay yırtılmamışsa yırtılma riski olarak görünen fay da odur.
Gönen Tahtalı'da meydana gelen deprem hakkında da bilgiler veren Aykan, “GönenTahtalı'da meydana gelen deprem Sarıköy Fayının deformasyon alanında gerçekleşmiştir. Sarıköy Fayı yaklaşık 66 km uzunluğundadır, maksimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Deprem. 5 Mayıs 1986 tarihinde yerel saatle 06.35'te merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesine yakın bir yerde 6,1 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden sonra yaşanan artçı depremler genelde küçüktü ancak hemen 1 ay sonra 6 Haziran'da 5,8 Mw büyüklüğünde bir artçı gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri