Çavdar ekmeği, kilo aldırmaz. Ancak karbonhidrat oranı yüksek olmasından dolayı makarna ve pilav gibi yiyeceklerle tüketilmemelidir. Ayrıca çavdar ekmeği temel makro ve mikro besinleri de içerir. 1 dilim çavdar ekmeğinde yaklaşık 80 kcal kalori oranı vardır.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Kepek ekmeği Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Keten tohumlu ekmek Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Tam buğday ekmeği üretim sonrası farklı bir işleme maruz kalmayan ekmekler arasında en az kaloriye sahip olan ekmek çeşididir. 1 dilim buğday ekmeğinde yaklaşık olarak 65 kalori bulunur.
İlgili 39 soru bulundu
Sonuç olarak, diyette hangi tam tahıllı ekmeği tüketmek daha iyi olduğu, kişinin özel ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlıdır. Çavdar ekmeği glütensiz ve düşük glisemik indeksi ile kan şekeri seviyelerini dengeleyerek tokluk hissini artırırken, tam buğday ekmeği daha fazla lif, vitamin ve mineral içerir.
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor.
Çavdar ekmeğinin kalorisi düşük olması kilo açısından kişilere yardımcıdır. Yani çavdar ekmeği tüketerek kilo kontrolü daha kolay şekilde sağlayabilirsiniz. Ayrıca günlük ince kesilmiş 3 ya da 4 dilim çavdar ekmeğin kişilerde tokluk hissini artırır. Böylece kan şekeri dengelenir ve kilo vermeye yardımcı olur.
Köy, siyez ve tost ve tandır ekmeği kilo alımına yol açan yüksek kalorili ekmekler arasında yer alır. Bu nedenle de özellikle de kilo alma sorunu olan kişilerin bu ekmek türlerinden uzak durması önerilir. Yüksek kalori içeriği nedeni ile kilo almaya neden olabilir.
Yağ oranının 7.07 gr olduğunu göz önünde bulundurursak, diyet menülerinde az yağlı-yarım yağlı light beyaz peynirlerin tercih edilmesi, kilo kontrolü sürecinde olanlar için daha yerinde olacaktır.
Siyez Ekmeği yüksek protein içeriği ile özellikle metabolizmayı hızlandırır.
Kişinin günlük ihtiyacına ve özelliklerine göre değişmekle birlikte günde 3-5 dilim ekmek tüketilebilir, önemli olan miktar ve hangi ekmeği yediğinizdir. Karbonhidrat kaynağı olarak tam tane tahıl seçin yani bulgur, karabuğday, tam çavdar tanesi gibi tabi ekmek seçimlerinizde bu yönde olsun.
Kepekli ekmek, en düşük kalorili ekmeklerden bir tanesidir. Kepekli ekmek diyet listelerinde rahatlıkla bulundurulabilir. Bu ekmek yüksek lif oranı ve uzun süre tok tutan yapısı ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilir.
Mandalina, portakal, greyfurt ve limon gibi meyveler C vitamini ve çok miktarda lif içerir. İçerdikleri bol su ve düşük kalori değerleriyle, kilo vermek isteyenler için mükemmel bir tercih olacaklardır.
Porsiyonu doğru ayarlandığında ufak bir atıştırmalık olarak tercih edebileceğiniz simit kilo aldırmaz ve üzerindeki susam sayesinde kalori yakılmasını hızlandırır. Fakat tek başına karın doyurmak için ana öğünlerde simit yemek kilo almaya neden olur. Diyette simit yemenin bir sakıncası yoktur.
Aşırı yumurta tüketimi kilo alımını destekleyerek kişilerin rahatsızlanmasına neden olabilir. Bu nedenle her gün yumurta yemek kilo aldırır mı sorusunun cevabı ne bir şekilde verilmemekle birlikte düzenli ve dengeli tüketildiğinde kilo alımı gerçekleşmez.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
Yağ ve karbonhidrat oranı düşük olan yulaf ekmeği, iştahı kapatır ve metabolizmayı hızlandırır. 1 dilim yulaf ekmeği 73 kaloridir. Tat olarak normal ekmeğe çok benzeyen tam buğday ekmeği, içerisindeki sağlıklı bileşenler sayesinde kilo aldırmaz. Ayrıca sindirim ve bağırsak sistemini düzenler.
Lif oranının yüksek olması ile dikkat çeken tam buğday ekmeği, zayıflamak isteyen kişilerin bağırsak sağlığını korur ve metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu yönü ile de kilo verme konusunda bir yardımcıdır. Metabolizmayı harekete geçirir ve yağ yakımının hızlanmasını kolaylaştırır.
Beyaz un nişasta ve gluten açısından zenginken; tam buğday unu protein ve ruşeym bakımından da zengindir. Tam buğday unu beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir. Beyaz un kilo alımına neden olurken tam buğday unu kilo kontrolü sağlamaktadır.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Peki 30 gün boyunca ekmek yemezsek, vücudumuzda neler olur? İşte 30 gün ekmek tüketmezseniz, vücutta yaşanacaklar… Bir ay boyunca ekmek tüketmezseniz hızlı bir şekilde kilo verdiğinizi göreceksiniz. Karbonhidrat miktarını azaltmak size direkt kilo kaybı olarak yansıyacaktır.
Ekşi mayalı ekmek kesinlikle kilo aldırmamaktadır. Hatta kilo vermeye yardımcı olduğu bile söylenebilir. Bu nedenle zayıflamak amacı ile bir diyet programını uygulamaya karar verdiyseniz bu ekmeği gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri