TCMB, 10 Ekim 2008 tarihinde “Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ” yayınlayarak 2009 yılından itibaren hesap cüzdanları, hesap özetleri, dekont, sözleşme, çek ve belgelerde IBAN gösterilmesini zorunlu hale getirdi.
Bankaların verdiği dekontu sorgulamak için o bankaya ait olan hesabınıza giriş yapmanız gerekir. İnternet bankacılığı şifreniz ile hesabınıza girdikten sonra son işlemler menüsünden dekontu görebilirsiniz. Yaptığınız işleme tıkladıktan sonra dekontu görüntüle seçeneği çıkacaktır. Bu sayede dekontunuza ulaşabilirsiniz.
Para göndereceğiniz kişinin IBAN'ını nasıl öğrenebilirsiniz? Para transferi yapacağınız kişilerin IBAN'larını doğrudan kendilerinden öğrenmeniz en sağlıklı yöntemdir. Pek çok bankanın web sitesinde hesap numarası girilerek IBAN karşılığını öğrenebileceğiniz çeviriciler sunulmaktadır.
Kullandığınız bankanın mobil uygulamasına girerek Hesap Hareketleri bölümünden size parayı gönderen kişinin ismine tıklayarak Dekont bölümüne tıkladıktan sonra tüm bilgileri geliyor. Iban da dahil.
IBAN numaraları bazı banka kartlarında belirtilse de bunun güvenli olmayacağı düşünülerek kartlarda çoğunlukla IBAN'a yer verilmez.
İlgili 36 soru bulundu
IBAN'ınızı nerede bulursunuz
IBAN numaranızı genellikle internet bankacılığınızda veya hesap dökümünüzde bulabilirsiniz.
IBAN numarasını hesap kartınızı kullanarak atm'den alabilirsiniz. Ayrıca bağlı olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak da alabilirsiniz.
EFT, alıcının banka hesap numarası veya IBAN numarası ile kullanılabilir.
IBAN numarasını kredi kartı veya banka kartının ön yüzünde bulmak mümkün. Kartın ön yüzünün alt kısmında detaylı şekilde TR ile beraber 24 haneli numara verilmektedir. Böylece toplamda IBAN numarası 26 haneden oluşur. Herhangi bir dijital işlem yapılmak istendiğinde bu 26 hane eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır.
444 0 333 numarasına sahip olan müşteri hizmetlerini arayarak kartınızın hesap ve iban bilgilerini kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda internet bankacılığı ya da atmler aracılığı ile de hesap numarası ücretsiz olarak da öğrenebilirsiniz. Şube Kodu: 1-4 hane arasında olabilir.
Anlık Transfer (FAST) ile IBAN numarasına ihtiyaç duymadan Kolay Adrese (Cep Telefonu No, E-posta Adresi, T.C. Kimlik No, Pasaport No, Vergi No) ya da QR Koduna 7/24 para transferi yapabilirsiniz.
Havalede isim görünür. Eft'de iban nosuna göre transfer yapıldıgından sadece o gözükür.
İsme havale, kredi kartı, IBAN'a transfer işlemlerinde alt limit bulunmamaktadır.
bu belgelerde bankanın adı, şu adı, banka vergi dairesi ve vergi hesap numarası, hizmeti yaptıranın adı soyadı, banka hesap no, varsa vergi dairesi ve vergi hesap no, işin mahiyeti ve bu hizmetten dolayı alınan ücret ile yetkililerin imzaları bulunur.
Dekontlar üzerinde “dekont no” şeklinde isimlendirilmiş olan numara bulunur. Bazı işlemlerin yapılması için bu numaraya ihtiyaç duyulur. Dekont numarası genellikle dekontun üst kısmında bulunan tarih saat kısmının hemen ardından gelen ve genel olarak bir harf ile başlayan numaradır.
Banka hesabından fatura, alışveriş, para transferleri gibi ödeme işlemleri yapıldıktan sonra müşteriye verilen fişe "Dekont" denir.
Rezerv olarak ayrılan alan tek basamaklı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmiştir. Son 16 hane ise banka hesap numarasını belirtmektedir. Hesap numarası alanının oluşturulmasında bankalarımız arasında ortak bir standart yoktur.
4747 IBAN Sorgulama
Bankamızda tanımlı cep telefonunuzdan IBANBILGI yazıp boşluk bırakıp kartınızın son 6 hanesini 4747'ye SMS gönderdiğinizde kartınıza tanımlı hesapların "IBAN bilgisini" SMS ile öğrenebilirsiniz.
18 yaş altı banka hesabı açma işlemleri için her bankanın farklı bir şartı olabilir. Fakat hemen hepsinin ortak şartı, hem 18 yaşından küçük olan ve hesabın sahibi olacak olan çocuğun hem de velisinin banka şubesine gitmesidir. Birkaç temel belge talep edilir ve belgelerin ibraz edilmesinin ardından imzalar atılır.
ATM, göndericinin yani parayı yatıran kişinin T.C. kimlik numarasını ister. Sonrasında para yatırılacak hesap numarası ve şube kodu girilir. ATM'nin para yatırma bölmesine para koyulur ve onayın ardından işlem tamamlanır.
IBAN sistemi yapılmak istenen para transferinin, rakam hataları yüzünden yanlış bir hesaba yapılmasının da önüne geçiyor. Nitekim işlem sırasında IBAN numarası hatalı girilirse alıcı adı ile uyuşmayacağından sistem otomatik olarak kullanıcıyı uyarıyor.
1. Her banka, müşterisinin para transferine konu hesabı için IBAN'ı üretmiş durumdadır ve müşterisine bildirir. 2. Parayı alacak olan kişi (ALICI) kendi hesap numarasına ait IBAN'ı parayı gönderecek olan kişiye (GÖNDERİCİ) bildirir. 3. Gönderici, alıcının IBAN'ını kendi bankasına bildirir ve para transfer emrini verir.
eDevlet üzerinden sorgulama yapılabiliyor mu? eDevlet üzerinden IBAN sorgulaması yapmak mümkün.
İngilizcesi “International Bank Account Number” olup Türkçe karşılığı “Uluslararası Banka Hesap Numarası”dır. İngilizce ifadesinin baş harfleri alınarak kısaca IBAN olarak kullanılmaktadır. IBAN, uluslararası standartlara sahip bir banka hesap numarasıdır.
Kredi Kartlarına IBAN verilmediğinden, Kredi Kart numarası ile yapılan kredi kartı ödemelerinde IBAN kullanılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri