Bandırma, 1. derece deprem kuşağındadır. Bandırma'da, körfezin içine giren bir fay hattı bulunmaktadır.
Toplantıda okunan Büyükşehir Belediyesinin 2016 yılına ait raporuna göre Bandırma'da aktif fay hattı olmadığı gibi Bandırma'daki mahallelerin birkaçı hariç çoğunluğunun zemin açısından da sağlam olduğu belirtildi.
Bandırma, tepeler üzerine kurulmuş bir kent. Bu daha sağlam zemin anlamına geliyor. Ama Bandırma ilçesi'ni incelediğimizde %13 ( Kaya Ortamlar), %23 ( Deprem Tehlikesi Açısından Önlemli Alan), %1 ( Sıvılaşma Tehlikesi Açısından Önlemli Alan), %57 (Şişme, oturma ve taşıma gücü açısından sorunlu Ö.
İstanbul'u etkileyecek depremin sadece İstanbul'u değil Kuzey Marmara bölgesini kapsadığını belirten Ercan, “Kocaeli, Gölcük, Karamürsel, Yalova, Altınova, Gemlik, Tekirdağ ve Bandırma'yı da etkileyecek. Marmara'da fay merkezi bu merkezlere yaklaşık 25-30 km uzaklıkta.
Bandırma maalesef depreme hazır değil, Bandırma da depremle ilgili herhangi bir çalışma da yapılmıyor” dedi. 911 Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mustafa Gürsoy, olası büyük bir depremde Bandırma'nın da derin bir yara alabileceğini söyledi.
İlgili 16 soru bulundu
En son 2006 yılında 5,2 büyüklüğünde deprem olmuştu. 8 yıldır deprem görülmüyordu." Bölgedeki yıkıcı depremin en son 1953'te Gönen'de 7,4 büyüklüğünde meydana geldiğini vurgulayan Ercan, "Bir süre önce Saros Körfezi'nde deprem oldu.
Söz konusu fay, Küpçıktı, Korudeğirmen köyünden geçerek, Gönen güneyini izler, Muratlar, Gaybular, Ortaoba, Çamköy, Kuduzlar, Karaköy boyunca gözlenir ve Çakırlar'a kadar devam eder. Daha sonra Yenice güneyinden geçerek batıda Sazak batısına kadar uzanır.
Marmara Denizine kıyısı olan tüm illeri; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ ağır bir şekilde etkileyecektir. Balıkesir, özellikle Bandırma, Erdek gibi kıyı ilçelerimiz bu depremden çok fazla etkilenecek ilçelerimizdir.
Bandırma'nın yakın çevresinde 5 adet aktif fay hattı bulunuyor. Bandırmada deprem sonrası tsunami yaşanabilir.” dedi. Moriwaki, “İstanbul'dan geçen Kuzey Anadolu fay hattı çok tehlikeli.
Gönen Tahtalı'da meydana gelen deprem hakkında da bilgiler veren Aykan, “GönenTahtalı'da meydana gelen deprem Sarıköy Fayının deformasyon alanında gerçekleşmiştir. Sarıköy Fayı yaklaşık 66 km uzunluğundadır, maksimum 7,2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir.
BALIKESİR DEPREME DAYANIKLI İLÇELER NERESİ? Jeoloji mühendislerinin söylemlerine göre Balıkesir'de riskin az olduğu bölgeler NEF'in üst kısımlarıdır. Sütlüce Mahallesi ise en güvenilir yerdir.
Bandırma, Marmara Denizi'nin güneyinde, Bandırma Körfezi'nin en iç kısmında merkezlenen Balıkesir iline bağlı bir ilçedir.
Bandırma'nın yüzölçümü 690 km2 olup, denizden yüksekliği 1 metre ile 764 metre arasında değişmektedir. İlçenin kuzeyinde yer alan ve kendi adıyla anılan körfezin uzunluğu 31 km'dir. Bandırma, önemli bir liman kentidir. İstanbul, Bursa ve İzmir illerinin ortasında Güney Marmara'nın en önemli kentlerinden biridir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
Diyelim bu deprem olduğunda Tekirdağ da etkilenir, Silivri de etkilenir, İstanbul da etkilenir, doğu yakası etkilenir, güneyinde Yalova'dan tutun Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye kadar etkilenir.
Midilli'deki fayın karşısında Edremit Fayı var. Onun doğu ucu 1944'te 6.8'lik deprem üretmiş, tsunami yaşanmıştı. Edremit Fayı'nın Midilli karşısındaki daha kırılmayan ucunu tetikleme olasılığı var. 6.8'lik deprem üretebilir. Çanakkale, Balıkesir kısımları zarar görebilir, tsunami yaşanabilir.”
Sarıköy fayı, Sarıköy'ün kuzeydoğusundan Çanakkale'nin Çan ilçesine uzanan yaklaşık 60 kilometrelik bir fay hattı. Bu fay en son 1983 yılında 5.9 ve 6.1 arasında deprem üretmiş. O tarihte Biga Depremi olarak geçiyor.
Uzmanlar bu depremde Marmara Denizi'ne kıyısı olan her şehrin etkileneceği söylüyor. Yani bu deprem sadece İstanbul'u ve Balıkesir'i etkilemeyecek. Marmara Denizi'ne kıyısı olan Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir'in depremden ağır bir şekilde etkileneceği bilinmelidir.
İstanbul merkezinde diri fay olmamasından ve en yakın diri faya uzaklığının Marmara Denizi içerisinden geçen yaklaşık 20 km mesafede olmasından dolayı Balıkesir'in deprem tehlikesi İstanbul'dan daha yüksektir diyebiliriz.
Depremden İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar o bölgeler etkilenir. Depremin büyüklüğüne, zemine, yapı stoğuna kadar etkilenecek alan genişliği değişir. Doğu'dan Güney'de Balıkesir, Çanakkale, Yalova'ya kadar etkilenir.
Bandırma hem orta kol hem de güney kol tarafından sarılmıştır. Kuzeyinden orta kol, güneyinden ise Güney Anadolu Fay hattı kolu geçer.
BALIKESİR DEPREME DAYANIKSIZ İLÇELER NERESİ? MTA haritasına göre Balıkesir'in en kötü zeminlerinin olduğu yerler şu şekildedir; Çayırhisar, Plevne, Bahçelievler Gündoğan, Halalca, Yakupköy, Balıklı, Çandır, Hotaşlar, Mahmudiye, Aslıhan, Ovaköy, Kepsut, Nusret, Kocaavşar, Gökçeyazı, İvrindi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri