Paslanmaz çelikler ve ısıya dayanıklı çelikler bazı sınırlamalar hariç, alaşımsız ve düşük alaşımlı çeliklerde kullanılan ergitme ve basınç kaynak yöntemleri ile kaynak yapılabilir.
Mig kaynapı; demir, çelik, aliminyum gibi birçok malzeme için kaynak yapmayı sağlar.
Paslanmaz çeliği kaynaklamanın en yaygın iki yolu MIG kaynağı ve TIG kaynağıdır. TIG kaynağı en güzel görünen kaynağı sağlar, ancak daha fazla beceri gerektirir. Kaynağın nasıl göründüğü önemli değilse, MIG kaynağı iyi bir iş çıkarır.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Paslanmaz çelikler; içerisinde en az % 10,5 oranında (ağırlıkça) krom (Cr) içeren demir esaslı alaşımlar olarak tanımlanırlar. Paslanmaz çeliğin yüzeyinde oluşan ince fakat yoğun kromoksit tabakası korozyona karşı yüksek dayanım sağlar ve oksidasyonun daha derine doğru ilerlemesini engeller.
İlgili 16 soru bulundu
Aynı veya benzer alaşımlı maddelerin ısı tesiri altında birleştirilmelerine “Kaynak” denilir.
Türkiye'de paslanmaz çelik üretiminde gerekli olan ana hammaddelerin tamamı yetersizdir. Ana hammaddeler arasında bulunan ferrokrom sınırlı miktarda üretilirken nikel üretimi yapılmıyor. Bu durumda firmalar ithal edilen pahalı hammadde ile paslanmaz çelik üretimine ilgi göstermiyor.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Dökme demirlerin farklı tipleri vardır, bunlardan; gri dökme demir, küresel dökme demir ve temper dökme dökme demirler özel önlemlerle kaynak yapılabilirler. Fakat, beyaz dökme demirler çok yüksek karbon içermeleri ve metalurjik özellikleri sebebiyle kaynak yapılamazlar.
Kaynak dikişinin yanındaki dar bir alan hariç, siyahlaşmış alanlarda bir miktar çinko-demir alaşımı kalır. Bu alaşım çinko kaplama ile aynı koruma özelliklerine sahiptir. Karbon oranı %0 2'den düşük olan galvanizli çelik sac ve borular her hangi bir özel kaynak problemi yaratmazlar.
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır. Çelik alaşımındaki karbon miktarları çeliğin sınıflandırılmasında etkin rol oynar.
Tig kaynağı, tungsten asal gaz temelli bir ark kaynağı çeşididir. Kullanımda bir sarf malzeme olan tungsten elektrot ark üreterek iş parçası üzerinde parçaların birbiriyle kaynamasını sağlar. Kaynak yapılan alan asal gaz korumalı ve atmosferik kirlenmeyi engelleyen bir yapı oluşturur.
En basit haliyle çelik, karbon ve demirin çok yüksek sıcaklıklarda (2600 ° F'nin üzerinde) karıştırılmasıyla yapılır.
En sağlam kaynak TIG ve MIG kaynaklarıdır.
Ancak, genel olarak, martenzitik ve austenitik paslanmaz çelikler sertleştirilebilir. Martenzitik paslanmaz çelikler, sertleştirme için daha uygun olabilir çünkü yüksek sertliğe ve aşınma direncine sahip olma eğilimindedirler.
Transmisyon çelikleri düşük karbon değeri sayesinde yüksek kaynak kabiliyeti sağlamaktadır. Bu da işlem sonrası veya montaj sırasında kaynak işlemi gerektiren makine parçalarında, otomotiv ekipmanlarında millerde ve imalatın birçok parçasında kullanımını kolaylaştırmakta ve tercih sebebi olmaktadır.
Birçok kaynak uygulaması demir içeren malzemeler ile yapılmaktadır. Bu tip demir alaşımlı malzemelerin kaynak dumanlarında çok fazla demir oksit partikülleri bulunur. Bu tür kaynak dumanına uzun süre veya sürekli maruz kalmak, demir oksit partiküllerinin akciğerlerde birikmesine neden olabilir.
Hatalar, umumiyetle esas veya kaynak ilave metalinin (elektrod ve kaynak teli) yanlış seçilmesi neticesinde zuhur eder. Ayrıca kaynak ağzının iyi hazırlanmaması, münasip bir kaynak usulünün seçilmemesi ve kaynakçının acemiliği de hataların meydana çıkmasına sebep olur.
Kaynak yapılacak bölgedeki gaz koruması düzgün olmalıdır. Uygun debide gaz akışı sağlanmalıdır. Gaz debisi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Gaz korumasının yeterli olmadığı kaynak bölgelerinde kaynak sırasında köpürme, oksitlenme, gözenek, çatlak, yapışmama gibi sorunlar olabilir.
Kaynak, katılaşma sırasında büzülürken oluşan çekme gerilmeleri dentritler arasında çatlamaya neden olur. Kaynak metalinin sıcak çatlaması her zaman tanelerarası karaktere sahiptir. Çoğunlukla sıcak çatlama çeliklerde, paslanmaz çeliklerde, nikel alaşımlarında düşük ergime sıcaklığına sahip sıvı film nedeniyle oluşur.
Ancak MIG ve TIG kaynağı arasındaki temel fark, tüketilemeyen bir tungsten elektrot ve ayrı bir sarf malzemesi dolgu malzemesi kullanmasıdır. Sarf malzemesi olmayan tungsten elektrot bir ark üretirken, ikinci elinizle kaynak birikintisine bir dolgu malzemesi "çubuğunu" elle beslemeniz gerekir.
Dolayısıyla, karoseri üretiminde kullanılan çelik sacların birleştirilmesinde, otomasyona uyumlu olmaları nedeniyle sırasıyla en çok elektrik ark, direnç nokta gaz altı (MIG-MAG) kaynak yöntemleri tercih edilir ve kullanılır [2,3].
Japonya. Japonya da çelik üretiminde küresel pazarda önemli yere sahip olan ülkelerden biridir. Dünya'da en büyük on çelik üreticisi şirket arasında iki tanesi Japonya'ya aittir. Bu da Japonya'yı dünyada çelik üretimi bakımından ilk sıralara taşıyor.
Bugün tüm dünyada en sağlam çelik dendiğinde ilk akla gelen lokasyon olan İsveç, sahip olduğu fosfor ve kükürt içermeyen kaliteli demir yataklarıyla oldukça ünlü. 13. yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak devam eden çelik üretimi, detaylı kontrol aşamaları ve köklü geçmişiyle en iyi olma unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri