5411 sayılı Kanunun bu maddesinde 4389 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin 5 inci fıkrasındaki düzenleme esas alınmıştır.4389 sayılı Kanunda bankaların belge saklama süresine ilişkin bir süre öngörülmemiş iken, TTK 68 maddede öngörülen 10 yıllık saklama süresine bu kez maddede açıkça yer verilmiştir.
Dosyam Yargıtay'da. Madde 62 — Bankalar nezdlerindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tâbidir.
(2) Kapsamı birinci fıkrada tanımlanmış olan denetim izleri asgari 3 yıl boyunca banka nezdinde saklanır.
Herkes kendi banka hesap bilgisine ulaşabilir bir başkasının hesap hareketini görmek için savcılığa başvuru yapılması gerekir.
KULLANILMAYAN BANKA HESABI KENDİLİĞİNDEN KAPANIR MI? Uzun bir süre üzerinde işlem yapılmayan banka kartları bankalar tarafından kişinin mağduriyet yaşamaması adına dondurma işlemi yapmaktadır. Bu dondurma işlemi kişinin herhangi bir işlem yapmasıyla beraber tekrar kullanılabilir hale gelir.
İlgili 41 soru bulundu
Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesaplar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Bu kapsamda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2020 yılının içerisinde Türkiye vatandaşlarının e-Devlet üzerinden banka hesap sorgulama işlemi yapmasına olanak sağlamaya başladı.
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
kapanan banka hesap bilgileri, hesap hareketleri savcılık yada mahkeme kararıyla incelenebilir, ama avukatın bankada tanışı varsa rica minnet bakabilir.
BDDK tarafından hazırlanmış olan yönetmelik kapsamında Kamera kayıt saklama süresi ATM için en az 6 ay (180 gündür) 'dır.. Ancak bir çok banka özellikle banka içi güvenlik kayıtlarını daha uzun sürelerde saklar.
Apartmanlarda kullanıma uygun olan güvenlik kamerası sistemlerindeki kayıtlar, 1 yıl süreyle saklanabilmektedir.
Sorunun çok basit bir cevabı vardır evet el ile kasıtlı silinen kamera kayıtları veri kurtarma merkezi tarafından geriye getirilebilir. Kurtarılmak istenen görüntü merkeze bildirilir. Görüntülerin nasıl ve ne zaman silindiği merkez tarafından tespit edilir. Bu tespit sonucunda da videolar kurtarılabilir.
Bankalara ait online şubelerden işlem yapıldığı zaman dekontu görüntüleme şansınız bulunmaktadır. Bunu işlem sonrasında kolaylıkla yapabilirsiniz. Dekontu görüntüle dedikten sonra indir seçeneği ile belge olarak alma şansınız vardır.
Bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu denetimi altındadır. Birliğimiz üyesi bankaların mali tablolarına internet sitesi ana menüdeki "İstatistiki Raporlar/Tebliğ 17 Kapsamında Mali Tablolar" başlığından ulaşılması mümkün bulunmaktadır.
Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince; bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına uğrar.
Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür. Hatta banka bazı durumlarda, sözleşme, fiş ,fatura yada açıklamanızı destekleyecek yazılı belge isteyebilmektedir.
TAŞINMAZLARA, HAK VE ALACAKLARA EL KOYMA TEDBİRİ
Öncelikle belirtmek gerekir ki banka veya diğer mali kurumlardaki her türlü hesaba el konulması halinde aslında şüpheli veya sanığın, banka nezdindeki alacak hakkına el konulmaktadır.
Bir bankanın hesaptaki paraya el koyması demek, hesap sahibinin bankadan olan alacağını dilediği zaman isteme hakkının ihlali anlamına gelir, bu da mülkiyet hakkının kapsamına giren alacak hakkının ihlali olduğundan, açıkça bir hukuka aykırılık söz konusudur.
e-Devlet Kapısı'na şifre ve T.C. kimliknumaranız ile giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu seçin. Bu kategorideki alt başlıklar arasında "Mobil Hat Sorgulama"yı tıklayın.
Bankanın müşteri hizmetlerini aradıktan sonra hesap dökümünü istediğini e-posta olarak istediğini söyleyip, onların istediği bilgileri verdikten sonra e-posta üzerinden çıkarabilirsin. Hesap hareketleri dökümünü almanın son yolu ise müşterisi olduğun bankanın en yakın şubesine giderek hesap dökümü istemek.
Tüm bunların yanında artık en pratik yol olarak E- devlet kapısına giriş yaparak vatandaşlar artık Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Murise / Ait Mevduat / Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama sekmesi üzerinden murislerin hangi bankada hesaplarının olduğunun sorgusunu gerçekleştirebilirler.
Haziran ayının 15. gününe kadar hesabın olduğu banka, Türkiye Bankalar Birliği gibi mevzuatta belirlenen kanallar aracılığı ile ilan edilen zaman aşımına uğrayan hesaplar listesindeki varlığınız için bankaya başvuruda bulunmanız gerekir.
Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince; bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.
BANKADA UNUTULAN PARALARIN / HESAPLARIN LİSTESİ
Bankada unutulan paraları sorgulama işlemi için Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) vatandaşlara kolaylık sağlamaktadır. İşbirliği ile hazırlanan sorgulama sayfasına http://www.zamanasimi.org/tbb.xhtml adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri