Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası(VİOP); ekonomik veya finansal göstergeler ile sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş, Borsa İstanbul A.Ş. bünyesinde işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alım satımının gerçekleştiği piyasasıdır.
VİOP, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin Borsa İstanbul bünyesinde alım satımının gerçekleştirildiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nın kısa adıdır. VİOP'ta işlem gören enstrümanlar genellikle hisse senetleri, endeksler, emtialar, dövizler gibi finansal ürünlerdir.
VİOP artarsa borsa ne olur? VİOP endeks kontratlarının artış göstermesi de, tıpkı düşüşlerde olduğu gibi borsa için öncü bir gösterge olabilir ve borsa yükselebilir.
Üreticiler, ithalatçılar ve ihracatçılar ile kurumsal risk yöneticileri tarafından gelecekteki fiyatların artma veya düşme riskine karşı fiyat sabitlemek amacıyla kullanılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Kaldıraçlı İşlemlerin Avantajları
Alnus Yatırım'da Kaldıraçlı VİOP İşlemi yapmak çok kolay. Depozit olarak düşük miktarlarla yüksek pozisyonlar alınmasını sağlayarak yatırımdan en yüksek kârın elde edilmesini kolaylaştıran bir araçtır. Gerçekleştirdiğiniz yatırıma oranla çok daha yüksek değerlerde dönüş alırsınız.
Vadeye kadar geçen süre içerisinde, VİOP'ta aynı vadede ve sayıda sözleşme satmak ya da almak suretiyle (ters işlem) pozisyon kapatılarak da kar edilebilir. Pozisyonlar yatırım kararlarınıza ve piyasa hareketlerine açıp kapatabilirsiniz.
VİOP, Sermaye Piyasası Kanunlarına göre Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren güvenilir ve şeffaf bir piyasadır.
VİOP Riskleri
- VİOP kaldıraçlı bir piyasadır. Kaldıraç sistemi ise yüksek kazanç avantajı getirebileceği gibi, yüksek kayıp riski de içerir. - VİOP'ta işlem gören bazı ürünlerin derinliği azdır. Piyasalarda dalgalanmanın arttığı dönemlerde bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
VİOP Kaldıraç oranı = Pozisyon Büyüklüğü / Teminat
Örneğin, VİOP BIST 30 endeks kontratında 1:10 kaldıraç kullanmak mümkündür. Bu durumda 10.000 TL teminatla 100.000 TL değerinde pozisyon alınabilir. Eğer endeks %10 artarsa, yatırımcının karı 10.000 TL olur.
Borsa İstanbul bünyesindeki VİOP piyasasında; Pay Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmelerinde hafta içi 5 gün boyunca 09.30-18.10 saatleri arasında işlemler gerçekleştirilmektedir.
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
Finans terminolojisinde daha küçük bir tutarla, daha fazla yatırım yapmayı sağlayan mekanizmaya kaldıraç veya leverage adı verilir. Finansal işlemlerde sıkça rastlanan kaldıraç uygulaması bir yatırımın getirisini maksimize etmek amacıyla özkaynak yerine borçla finanse edilmesi anlamına gelir.
Zararlar hesaplardan aynı gün (T günü) tahsil edilirken, karlar ertesi (T+1 günü) hesaplara aktarılır. Bu yönteme "piyasaya göre ayarlama" (marked to market) denir. Kar zarar hesaplamalarına teşkil eden fiyat her bir vadeli işlem sözleşmesi bazında hesaplanan uzlaşma fiyatıdır.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Borsa İstanbul bünyesinde hizmet veren, sermaye piyasası araçları üzerine düzenlenmiş vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile diğer türev araçların elektronik ortamda alınıp satılabildiği, kaldıraçlı bir piyasadır.
Ak Parti Hükümetiyle birlikte en düşük kazançla geçen aylar ; Mayıs , Haziran ve Ağustos' tur. Grafikten de açıkça görebildiğimiz gibi Mayıs ve Ağustos ayları Borsa için geçmişten bu yana en verimsiz aylardır.
VİOP Örneği
Bir örnekle açıklamak gerekirse, VİOP'ta işlem yapmak isteyen bir yatırımcı, aracı kurumla anlaşma yaparak bir hesap açtıktan sonra işlem platformuna girer. Daha sonra platformda bulunan fiyatları inceleyerek, EUR/USD paritesinde alım yönünde bir pozisyon açmayı düşünür.
borsa istanbul a.ş. vadeli işlem ve opsiyon piyasası'nın kısaltmasıdır. vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri alınıp satılır. borsa istanbul bünyesinde işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alım satımının gerçekleştiği piyasanın kısa adıdır.
2 Ağustos 2013'te son işlem gününü yaşayan borsa, 5 Ağustos 2013'te Borsa İstanbul bünyesine katılıp "Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası" (VİOP) adını aldı.
Teminat istenen zamanda tamamlanmazsa da kontrat, borsa (veya aracı kurum) tarafından tüm teminat kaybedilmeden önce (genellikle otomatik olarak) kapatılıyor.
VİOP, Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin alım satımının gerçekleştiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'dır. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. emir iletimine aracılık yetkisi kapsamında Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığı ile VİOP işlemlerini gerçekleştirmektedir.
VİOP'ta Hesap Eksiye Düşer mi? Günlük volatilitenin olağan dışı yüksek olduğu zamanlarda VİOP'taki açık pozisyonlarınızdan doğan zarar tutarı, teminat tutarınızı aşabilir ve bu durumda hesabınızdaki bakiye tutarı eksiye düşebilir.
Hisse vadeli fiyatı 50 TL'ye yükseldiği taktirde 10000 lot hisse üzerinden 100.000 TL kazanç elde edilir. VİOP piyasasında bu işlemde de görüldüğü gibi ASELS pay vadeli örneğindeki gibi aslında 40 TL'den 50 TL'ye %25 pay vadeli yükselişinden 150.000 TL'lik pozisyon ile 100.000 TL (%66) kar elde edilmiş olur.
VİOP'ta kısa pozisyon, yatırımcının varlık fiyatlarının düşeceği beklentisi ile satış emri vererek gerçekleştirdiği pozisyondur. Kısa pozisyonun karı daha yüksek fiyattan açılan pozisyonun daha düşük fiyattan kapanması ile gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri