Bankalar sürecin ardından zaman aşımına uğrayan hesapları internette yayımlarlar. Müşteriler eğer belirli bir süreye kadar kapatma işlemi yapmazlarsa hesaplarında kalan tutar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilir.
İstanbul. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) yapılan açıklamada, Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesapların zaman aşımına tabi olduğu belirtildi.
180 gün hareketsiz kalan hesaptan para talep edilmeyecek
Tahsil edilemeyen, kredi kartı, mevduat ve katılım fonuna ilişkin yıllık üyelik ve hesap işletim ücretleri, tahakkuk tarihinden itibaren en fazla son oniki aylık dönem için, sonradan tahsil edilmek üzere bekletilebilecek” dedi.
Kısacası hesaplarınızdaki detayları göremeyeceksiniz. Paylaşılan bilgilere göre bu hizmet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu iş birliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden kullanıcılara sunuluyor.
Özet: Türk Hukukunda bankalarda unutulan mevduat ve sair kıymetler 10 yıllık zamanaşımına tabi olup zamanaşımını takiben bu değerlerin mülkiyeti TMSF'ye gelir kaydedilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre, Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabidir.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Buna göre, 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat hesapları ve diğer bankacılık ürünleri hareketsiz hesap olarak tanımlamıştır.
Banka hesabının blokeli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bankaların müşteri hizmetlerini arayarak ya da hesabınızın bağlı olduğu banka şubesine giderek hesabınızda bloke olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İnternet şubeler ya da cep şubeler de hesabınızda bloke olup olmadığını görebilmenizi sağlayabilir.
Madde 42 - Bu Kanun ile yürürlükten kaldırılan 4389 sayılı Bankalar Kanununun 13 üncü maddesinde yer alan belgelerin saklanmasına ilişkin hüküm esas alınarak, belgelerin bankalarca on yıl süreyle saklanması zorunluluğu getirilmiş ve maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Kurul tarafından belirleneceği hükme ...
Kapanan hesabın ekstresini maliye alıp inceleme başlatabilir mi? Hesap hareketleri hiçbir şekilde silinmez bankalar sürekli elinde bulundurur, eğer öyle bir durum varsa inceleyebilirler. Mantıken evet.
Banka nezdindeki bir hesabın, bağlı olduğu şube dışında bir şube ya da kanaldan kapama işleminin yapılabilmesi için, teknik ve hukuki bir engel bulunmamaktadır. Bununla beraber bazı üyelerimizden, şube dışındaki kanalların kullanılabilmesi için altyapı çalışmalarının devam ettiği bilgisi alınmıştır.
Bankalar hesap açmak için veya kullanılmayan hesap için herhangi bir ücret veya komisyon almamaktadır. Yani banka hesabı açmanın kişiye herhangi bir zararı yoktur.
Kullanmadığınız Kartları İptal Etmeyi Unutmayın
Bu nedenle yapılması gereken en doğru şey kullanılmayan kart için banka ile görüşerek iptal etmek olacaktır. Bankaların internet şubeleri, ATM'ler, şubeler ve çağrı merkezleri aracılığıyla kredi kartları kolaylıkla iptal edilebilir.
Ortak hesaplar en az 2 kişi tarafından başvuru yapılarak oluşturulur. Buna ek olarak, 3 kişi ortak banka hesabı da açılabilir.
Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar
En Para, QNB Finans Bank. Yapı Kredi Nuvo, Yapı Kredi Bankası Cepte TEB, TEB. Albaraka Türk Katılım Bankası
Hareketsiz hesaplardan ücret alınmadan önce müşteriye 30 gün içinde hesabı kapatma hakkının bulunduğu aksi takdirde bankanın ücret tahakkuk ettirebileceği ve/veya hesabı kapatabileceği hususunda bilgilendirme yapılır.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
Borçlar kanuna göre icralarda zamanaşımı süresi açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Alacaklı her yıl yenileme yapması durumunda bu süre 20 yıla çıkmaktadır. Süreler geçtikten sonra borçlunun borcu ortadan kalkar ve alacaklı borç ile ilgili ödeme talep edemez.
Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır. Fakat bu sicile daha önce çalışılan ve borç geçmişi olan bankalar, kendi sistemi üzerinden ulaşabilir.
90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar. Daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir.
Bankalarda bulunan hesap, katılım fonu ve emanetler; zaman aşımına uğradığı takdirde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun Türkiye Merkez Bankasında bulunan hesabına aktarılır. Dolayısıyla zaman aşımına uğrayan hesaplar herhangi bir şekilde geri alınamaz.
e -Devlet'te bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz. e-Devlet şahıs ödemeleri ekranından vatandaşlara verilen rapor parası, doğum parası, süt parası, yol yardımı ve cenaze yardımı gibi meblağlar da öğrenilebiliyor.
Bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu denetimi altındadır. Birliğimiz üyesi bankaların mali tablolarına internet sitesi ana menüdeki "İstatistiki Raporlar/Tebliğ 17 Kapsamında Mali Tablolar" başlığından ulaşılması mümkün bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri