Banka hesabına bloke konulması (Blokaj) kişilerin borçlarını ödememeleri halinde, alacaklı tarafın kendini güvence altına almak için, borçlunun para kaçırmasının önüne geçmek için yapılan bir süreçtir. Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Oluşturduğunuz işlem kısıtını kaldırmak için; Bireysel Müşterimiz iseniz; 0 850 222 0 400 Halkbank Dialog'u arayabilir ya da en yakın Halkbank Şubesi'ne başvurabilirsiniz. Kurumsal müşterimiz iseniz; bağlı bulunduğunuz Halkbank Şubesi'ne başvurabilirsiniz.
Banka hesabınızda/hesaplarınızda haciz olup olmadığını E Devlet ve GİB internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. E HACİZ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Eğer bu türden borçlarınız varsa banka hesaplarınızda bloke var mı yok mu sorgulamak için E-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitelerini kullanabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Maddede düzenlenmiştir. Blokeyi MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) koyduysa, kanunda blokenin kaldırılmasına ilişkin bir süre düzenlenmiştir. MASAK tarafından blokenin konulmasından itibaren 7 iş günü içinde bloke kaldırılır. Ancak uygulamada genellikle bu süre 15 ila 60 gün arasında sürmektedir.
MASAK TARAFINDAN BANKA HESABINA KOYULAN BLOKE
Yine aynı kanunun koruma tedbirlerine ilişkin düzenlenen 17. maddesine göre; suç gelirlerini aklama ve terörizm finansmanı suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphenin bulunması halinde şüphelinin mal varlığına el konulabilir.
Zaman Kısıtlama
İnternet Bankacılığı'nı kullanmak istemediğiniz zamanları belirleyebilirsiniz. Tanımınızı isterseniz gün, tarih ve saat aralığında (yalnızca 09:00-18:00 saatleri arası gibi) gerçekleştirebilirsiniz. Belirlediğiniz gün, tarih veya saatlerde İnternet Bankacılığı'na erişiminiz engellenir.
Sürekli uyarı olarak işlem kısıtlaması alan bir hesap ise bu durumda 15 güne kadar işlem kısıtlaması sürebilmektedir. Fakat ilk kez ya da daha önce bir ya da iki kez kısıtlama almış bir hesap ise birkaç saat içinde kısıtlama kalkmaktadır. Kısaca bu durum 1 saat ila 15 gün arasında sürebilmektedir.
Kullanıcı kısıtlama özelliği daha çok takipçi sayısı fazla olan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Bu özellik sayesinde kullanıcıyı rahatsız eden küfür, hakaret, kötü söz içeren yorumlar kaldırılabilmektedir. Yani kullanıcının hesabına gelen istenmeyen durumlar engellenebilmektedir.
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
Suç içeren işlemlerde kullanıldığı şüphesi üzerine, banka hesaplarına bloke konulması mümkündür. Şüpheli hesap hareketlerinin varlığı halinde şirketlere ait ya da bireysel banka hesaplarına bloke konulması sıkça rastlanan bir durumdur.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Ayrıca, kısıtlı bireylerin paralarının değerlendirilmesi de mümkündür. Kısıtlı kişinin para varlıkları adına yeni bir banka hesabı açılabilir.
Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Blokenin konulmasından sonra eğer savcılıkta soruşturma açılırsa savcılık bloke kaldırılma dilekçesi ile başvurulması gerekmektedir. MASAK itiraz dilekçesinden farkı ise artık savcılığın da dahil olması ve soruşturma aşamasına gelinmesi.
-kısıtlı kişilere aldığınız kişilerin yorumları siz onaylamadan herkese gösterilmiyor, onaylamazsanız sadece ikiniz varlığını görüyorsunuz. -o kişinin kısıtlandığından haberi olmuyor. -sohbeti mesaj istekleri kısmına taşınıyor. yani çevirimiçi olduğunuzda ya da mesajlarını okuduğunuzda bunu göremeyecek.
Instagram kullanıcıları spama düşmeden beklerseniz 3-4 hafta içinde sorunun kendiliğinden çözüldüğünü belirtiyorlar. Bu süre zarfında hesabınızı açmak ya da kurtarmak adına yapacağınız her hamle tekrar bir spam işlem olarak algılanacaktır ve hesabınızı kurtarma süreniz biraz daha uzayacaktır.
Birisini kısıtlarsanız: Bu kişi ne zaman çevrimiçi olduğunuzu veya mesajlarını okuyup okumadığınızı göremez. Gönderilerinizdeki yeni yorumlarını sadece kendisi görebilir ve Yorumu gör'e dokunarak bu yorumları görmeyi seçebilirsiniz.
Güvenlik ayarlarınızdan işlem limiti, işlem kısıtı, erişim zamanı ve erişim tanımlama (ip, isp, yurtiçi, yurtdışı) bazlı sınırlama ve kısıtlama yapabilirsiniz. Erişim engelini kaldırmak istediğinizde yeniden 0850 220 00 00 Müşteri Hizmetlerimizi aramanız yeterlidir.
İnternet bankacılığı üzerinden e-Devlet Kapısına girişi güvenli bulmayan veya çeşitli sebeplerle internet bankacılığı üzerinden girişi kapatmak isteyen kullanıcılar e-Devlet Kapısı profil alanında bulunan “Erişim Kısıtlamaları”nı tıklayarak internet bankacılığı üzerinden erişimi kapatabilmektedir.
Eğer internet şube müşterisi iseniz; İnternet Şube, Ziraat Mobil ve Bankkart Mobil uygulaması sayesinde istediğiniz kart için işlem kısıtları oluşturabilirsiniz. İnternet Bankacılığı müşterisi değil iseniz; 0850 258 00 00 Müşteri İletişim Merkezi'ni arayarak dilediğiniz karta işlem kısıtı ekleyebilirsiniz.
Bunlardan birincisi kişinin özel borcundan dolayı hakkında icra takibi yapılması ve bankaya haciz ihbarnamesi gönderilmesidir. Bu durumda kişinin banka hesabı, borç miktarından bağımsız olarak blokelenmiş olacaktır. Ayrıca ihtiyati haciz yoluyla da banka hesabına bloke konulabilmektedir.
Banka Maaşa Bloke Koyabilir mi? Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir.
Bloke durumunda, hesaba gelen para çekilemez ve hesap sahibi bu miktarı kullanamaz. Blokenin sebepleri genellikle hukuki ya da finansal sorunlar olup, borçlar ödenmeden veya yasal süreç tamamlanmadan bloke kaldırılmaz. Bu durum, maaş alan bireyler için maddi sıkıntılara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri