Yani, bir banka kasası genellikle sadece bir kişi tarafından kullanılabilir. Ancak bazı bankalar birden fazla kişinin aynı kasayı kullanmasına izin verebilir. Bu durumda, her iki kişi de ortak bir sözleşme imzalamalı ve kimlik ve yetkilendirme belgeleriyle kayıt işlemlerini tamamlamalıdır.
Kasa bir kişi tarafından ortaksız kiralandıysa; kiralayan kişi dışında noterden onaylı vekaletname ile vekil tayin edilen bir kişi tarafından açılabilir. Ayrıca, bir başkasının kasayı açabilmesi için banka şube müdürünün de onayı ile banka tarafından hazırlanan “Kiralık Kasa Kullanımı Yetki Belgesi" de düzenlenebilir.
Bu belge Banka yetkilisi huzurunda kasa kiracısı ile yetki verilen kişi tarafından imzalandıktan sonra Bankanın onayı belge üzerine kaydedilir. Kiracı/kiracılar birden fazla şahsa vekalet veya yetki veremez.
Müşteri kiraladığı kasanın kendi adına diğer bir kişi tarafından kullanılabilmesi için Banka'nın vereceği örneğe göre düzenlenecek bir vekâletname ile bu kişiye yetki verebilir. Bununla birlikte vekâletnameyi kullanacak kişinin Banka'ya tanıtılması ve Banka'ca uygun görülmesi gerekir.
Kiralık kasayı açmak için iki anahtarın aynı anda kullanılması zorunludur. Kasa içerisindeki varlıkların tümü mahremiyet ilkesi ile korunur. Kasalar bu özellikleri ile de büyük bir güvenlik sağlar. Ayrıca kasaya konulan varlıklar, hırsızlık ya da yangın durumlarında kesinlikle banka güvencesi altındadır.
İlgili 22 soru bulundu
Kiralık kasaların felaketlere karşı sigortası oluyor mu? Deprem, yangın ve sel gibi felaketler halinde kasalar sigortalı ancak içinde ne olduğu bilinmediğinden tam karşılık mahkeme yoluyla alınabiliyor.
Kiralık kasa sahibinin ölmüş olduğu banka tarafından kendiliğinden haber alınmaz. Kiralık kasanın açılması (eğer mirasçıların da böyle bir kasanın varlığından haberleri var ise) mirasçıların talebi ile olur.
Ortak Kiralık Kasayı Eşim Açabilir Mi? Kiralık kasa ortağı olan bir kişinin eşi, genellikle kasanın içeriğine erişme hakkına sahip değildir.
Kasa kiralama sözleşmesinde bankanın, kasanın kullanılmasını müşteriye bırakma, müşterinin kasaya erişmesinde iş birliğinde bulunma, kasanın güvenliğini sağlama ve sır saklama yükümleri bulunmaktadır. Kasa kiralama sözleşmesinde banka, borçla- rını sadâkat ve özenle yerine getirmek zorundadır.
Yastık altındaki altınlarınızı Banka hesabınıza yatırmak için, belli bir gün belirli bir şubede altın toplama günü olmasını beklemeden, size en yakın Altın Değerleme Noktalarını (ADN) ziyaret ederek altınlarınızı haftanın her günü Bankamızdaki hesabınıza güvenle 24 ayar 1000/1000 saflıkta yatırabilirsiniz.
Kiralık kasaya giden koridorda güvenlik kamerası vardır, ama müşteri gizliliğine saygı gereği kiralık kasa odacığında kamera bulunmaz, içeriği kayıt altına alınmaz.
Farklı boyut seçenekleri ile sunulur; yıllık kira ücreti kasa boyuna göre değişmektedir. Bir kasa en fazla üç kişinin ortak kullanımına sunulabilir. Tüzel kişiler tarafından da kiralanabilir.
Banka kasası kiracısı/kiracıları birden fazla şahsa vekalet veya yetki veremez.
Müşteri kasayı başkasına kiralayamaz, devredemez, kullandıramaz ve müştereken kiralanmadıkça başkasıyla müştereken kullanamaz. Kasanın birden fazla kişi tarafından müştereken kiralanması ve aksine bir talimat verilmemesi halinde, Sözleşmeyi imzalayan kiracılardan her biri kasayı tek başına açabilir.
Kanuni düzenleme ve bankanın hukuki konumu
Dolayısıyla müşterinin banka kasasında bulunan menkul kıymeti üzerinde, alacaklının kasayı mühürletme yetkisi olduğu gibi yine icra kanalıyla kasayı açtırıp içindekilere haciz koydurabilmektedir.
Borçlunun o bankada gerçekten mevduatının bulunup bulunmadığı, ancak birinci haciz ihbarnamesinden sonra belli olacaktır. Borçlunun üçüncü kişilerdeki (bankadaki) alacağı menkul hükmündedir (m.106, II). Bu nedenle, bankadaki mevduatın haczi taşınır haczi gibi yapılır.
Kiralık kasalardaki kıymetler için zamanaşımı, kasanın en son açıldığı tarihten itibaren başlar. Kasanın en son açıldığı tarihten itibaren on yıl içinde aranmayanlar, zamanaşımına tabidir.
Bir borcun tahsil edilememesi ve yasal sürecinin başlamasıyla birlikte icra daireleri ya da savcılıklar tarafından tüm bankalara, borçlu kişi hakkında bildirim yapılır. Söz konusu kişinin tüm banka hesapları, borç miktarınca bloke edilir.
Bankalar kiralık kasa müşterileriyle özel bir kiralık kasa sözleşmesi yaparlar ve bu sözleşme içinde bankanın kiralık kasa ücretinin ödenmemesi durumunda kasayı noter marifetiyle açtırabileceği ve içindekileri alacağına mahsuben satmaya yetkili olduğu hükmü yer alır.
Miras bırakana ait bankada bulunan kiralık kasanın açılması
Miras bırakanın bankada bulunan kiralık kasasının açılması, mirasın paylaşımı sırasında yapılır. Kiralık kasada bulunan eşyalar, miras bırakanın vasiyeti yoksa, yasal varisler arasında paylaştırılır.
Deprem esnasında ve sonrasında ağır korku ve travma yaşayan kiracı, farklı bir ile taşınmak için kira sözleşmesini feshedebilir. "Olağanüstü fesih" olarak nitelendirilen bu yola başvurmak için 3 aylık süreye uyulması gerekir.
Deprem nedeniyle kullanılamaz hale gelen taşınmaz için kiracının artık bir ödeme yapması gerekmemektedir. Kiraya veren kira sözleşmesi gereğince yükümlülüğünü yerine getirmediği için kiracının da kira ödeme sorumluluğu ortadan kalmış olmaktadır.
Bankalardan kasa kiralamak için kasaların bulunduğu şubelere yönlendirme yapılır. Hangi bankanın hangi şubelerinde kiralık kasa bulunduğu bankaların internet sitelerinden ya da kişinin direkt internet bankacılığı hesabından görüntülenebilir. Bazı bankalar, kasa için depozito talep edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri