2011 ya da 2012'den sonra bu kural değişti artık kredisi olan araçta çok rahatça yurtdışına çıkıyor ekstra belge almadan.
Yabancılar Yasasına göre ise bir yabancının devlete mali yükümlülük veya para cezası borcunun bulunduğu hallerde yurtdışına çıkış izni verilmeyebilir. Yükümlü- lüklerin yerine getirileceğine dair taahhütte bulunulması veya teminat gösterilmesi hallerinde çıkış izni verilebilir.
Yani adli sicil durumunuz dışında standart borç geçmişinizle direkt olarak ilgilenmezler veya borçlarınız vize için ayrıca bir engel teşkil etmez. Özellikle turistik, ticari, ziyaret ve fuar gibi kısa süreli vize başvurularında kişilerin vergi ya da kredi borcuna bakılmaz.
Vergi borcu da, kamu alacakları kapsamında olduğu için, kamu borçluları ve Kanunda sayılanlar, yurt dışı çıkış yasağı uygulanabilecek kişiler olmaktadır.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Ancak bu kanun maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır. Daha önce çıkış yasağı konulanlar ise kaldırılmaktadır.
Yurt dışına çıkış yasağı konulmasını gerektiren amme alacağı miktarı, 1 milyar lira ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu miktarın altında borcu bulunan şahıslar hakkında tahsil dairelerince yurt dışına çıkış yasağı uygulanmıyacaktır.
Türkiye'de kazanç elde edip, beyanname verip vergi ödemesi gereken kişiler, bu vergileri ödemezlerse tutarı ne olursa olsun yurtdışına çıkabilirler.
Artık böyle durumlar yaşanmayacak. Tutarı ne olursa olsun, vergi borcu nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı kalktı. Bundan böyle “vergi borcun var yurt dışına gidemezsin” diyerek insanların yurt dışına çıkması engellenemeyecek.
Öncelikle yurt dışı çıkış yasağı öğrenme yöntemlerinden en kolayı kişinin bulunduğu yerde internette e-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapmasıdır. Ancak e-Devlet sistemine düşmemiş olan yurt dışı çıkış yasakları için İl Emniyet Müdürlüğüne giderek bunu öğrenmek de mümkündür.
Tasarıya göre, yükümlülüklerini yerine getiren borçlu pasaportunu geri alabilecek. İcra dairelerine, borcunu ödemeyenlerin pasaportların el koyma yetkisi verilebilecek.
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Yani örneğin banka kredi borcunuzdan dolayı alacaklı bankanın Almanya'da başlattığı ve kesinleşmiş bir icra takibi (Mahnverfahren) sonrası buna dayanılarak Türkiye'deki kazancınıza, taşınmaz veya taşınır malınıza haciz işlemi yapılamaz.
Türkiye'de borçlanıp yurtdışına gidenler, uluslararası hukuktan kaçamıyor. İkili ve çoklu anlaşmalar çerçevesinde alacaklılar artık dünyanın pek çok ülkesinde tahsilat yaptırabiliyor.
Şu anda yurtdışına çıkmanız yasaklanmamışsa, bu konuda bir adli kontrol tedbiri uygulanmıyorsa, yurtdışına yalnızca sabıkalı olmanız dolayısıyla çıkmanızda sakınca yoktur. Vizeniz ve pasaportunuzda sorun yoksa çıkabilirsiniz.
Yurt Dışı Çıkış Harcını Ödemezsen Ne Olur? Yurt dışı çıkış pulu almak için gerekli ödemeyi yapmadığın takdirde pasaport ve gümrük işlemlerinde problem yaşanacağı için seyahat edemezsin.
bazen bir yili buluyor bazen daha da uzun suruyor. sonra vize islemleri de 3 5 ay sürüyor, yogunluga ve profesyonellige gore. yurtdisina birlikte vize alabilmeniz icin evli olmaniza gerek yok, sevgilisi olarak da partner vizesi alabilirsiniz.
Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise adli kontrol en çok üç yıl süreyle uygulanabilecek. Bu süre zorunlu hâllerde gerekçesi gösterilerek uzatılabilecek. Uzatma süresi toplam üç yılı, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamına giren suçlarda ise dört yılı geçemeyecek.
Ceza Muhakemesi Kanunu m. 110 uyarınca adli kontrol kararı yani dolayısıyla yurt dışına çıkış yasağı kararı henüz soruşturma aşamasında şüpheli hakkında Sulh Ceza Hakimi tarafından verilebileceği gibi kovuşturma yani yargılama aşamasında sanık hakkında ilgili mahkemece verilir.
Vergi borcu yoktur yazısı, alındığı tarihten itibaren 15 gün süre ile geçerlidir.
Özel aracınızla yurt dışına çıkmak için pasaport, Schengen vizesi, aracın ruhsatı, yeşil kart sigortası, seyahat sigortası poliçesi gibi belgeleriniz de hazır olmalı. Ayrıca pasaport bitiş süreci vize bitiş süresinden önce sonlanıyorsa seyahatinizi planlamadan pasaport yenileme işleminizi yapmalısınız.
Türk plakalı ve tescil belgeli araçlar 30 gün süreyle kullanılabilmekte olup, 30 gün geçince araç sahibinin taahhüdü ve gümrük makamları tarafından verilen izin belgesine göre geçici plaka ve ruhsat verilmektedir.
Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri