Emeklilikte yaşa takılanların başvuruları sürerken, SGK, Bağ-Kur prim borcu olup emekli olamayanlar da muradına erecek. Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu ve özel bankalar Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödeme kabul edilebilir prim borcu olan çalışanlar için EYT kredisi kullandırmaya başladı.
EYT şartını taşımanız durumunda size özel EYT kredisine başvurun, hem SGK prim borcunuzu kolayca ödeyerek emekli olun, hem de Türkiye'nin en yaygın şube ağına sahip olan Ziraat Bankası'nın emeklilerimize özel sunduğu fırsatlardan faydalanın. EYT kredisi başvurusu sırasında SGK prim borcu yazısı gerekmektedir.
Adına da “EYT kredisi” diyorlar. Bu kapsamda bankalar, 50 bin ila 125 bin lira arasında kredi veriyor ve kredi tutarına, vade sayısına göre maliyetler de yüzde 1.48 ila yüzde 3.19 arasında değişiyor.
EYT kredisi kampanyamız yalnızca şube kanalında geçerlidir ve üst limit 250.000 TL'dir. Kampanyamızdan faydalanabilmek için, başvuruda bulunan müşterilerin EYT kapsamında eksik prim gün sayısından doğan SGK borçlarının olması ve bu borçlarını SGK prim borcu yazısıyla belgelemesi gerekmektedir.
24 Mart 2023 tarihinde başlayan uygulama kapsamında şirketler, kamu ve özel bankalara başvuruda bulunabilecek. Sağlanacak finansman desteğinin toplam hacmi 50 milyar lira olarak belirlendi. Paket kapsamında KOBİ'ler için 13,3 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 28,5 milyon liraya kadar kredi imkanı sağlanacak.
İlgili 30 soru bulundu
EYT kredisine kimler başvurabilir? EYT şartlarını sağlayan, askerlik veya doğum izni kaynaklı SGK prim borcu olan Garanti BBVA müşterileri avantajlı faiz oranları sunduğumuz EYT kredisinden faydalanabilir.
- EYT'den emekli olup da çalışmaya devam etmeyecek olanlar kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bu durumda; çalışılan her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt ücret (ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ödemelerin kapsamına giydirilmiş ücret deniliyor) üzerinden kıdem tazminatı ödeniyor.
Emekli olmaya hak kazanmış ancak sigorta ve Bağkur prim ödemelerini tamamlayamadığı için emekli olamayan müşterilerimiz için finansman desteği sağlıyoruz. EYT Finansman Detayları: 36 ay vadeye kadar, 2.04'ten başlayan kâr oranlarıyla EYT finansmanı Vakıf Katılım'da!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar – EYT'ye ilişkin düzenleme 3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. EYT'ye başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Üst bölümde yer alan “Hemen Başvur” butonu ile EYT başvurunuzu yapabilir ve maaşı alacağınız banka olarak Yapı Kredi'yi seçebilirsiniz.
SGK emekli maaşını ilk defa DenizBank'a aktarmayı taahhüt eden ve 3 yıl süre ile maaşını alma sözü veren EYT'lilere, 10.000 TL'ye varan nakit promosyon ödemesi yapılacak.
Yapılandırma kanunu kapsamında borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Yapılandırma kapsamında borcunuzu mart ayı içinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yaptığınızda nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanır.
Bankaların emeklilere özel kampanyaları göz önünde bulundurulduğunda sunulan kredilerde genellikle aylık maaşın 15-20 katı aralığında tutarların belirlendiğini söylemek mümkün. Emekli kredi miktarı, aylık taksit ödemelerinin toplamda maaşın yüzde 70'ini geçmeyecek şekilde belirlenir.
e-Devlet Üzerinden EYT Başvurusu Adımları
kimlik numarası ve şifreyle e-Devlet sistemine girilir. Arama bölümüne aylık, emekli ve gelir kelimelerinden herhangi biri yazılır. Daha sonra “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” bağlantısı seçilir. Yeni çıkan ekranda “Yeni Başvuru” butonu tıklanır.
EYT'lilerin maaşını alması içinse kimliği ile bankaya başvurulması gerekiyor.
EYT'LİLER İLK MAAŞ ALACAKLARI BANKAYI NASIL DEĞİŞTİRECEK? BANKA değişikliği e-devlet üzerinden kolayca yapılıyor. Bunun için maaş gününüzden en az 1 hafta önce işlem yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer e-devletten yapmak istemezseniz maaşınızı taşıyacağınız bankaya müracaat ederek işlemlerinizi de yaptırabilirsiniz.
Oran ve Fiyatlar. Örnek ödeme tablosu, 10.000 TL baz alınarak oluşturulmuştur. Kredi üst limiti 250.000 TL'dir. Yasal vade sınırlamaları gereği 100.000 TL üzerindeki tutarlar için maksimum vade 12 ay, 50.000 TL - 100.000 TL aralığındaki tutarlar için 24 ay, 50.000 TL ve altındaki tutarlar için 36 aya kadardır.
EYT-Emeklilik kredisinden yararlanmak isteyen müşterilerin SGK Müdürlükleri'nden almış olduğu prim borç yazı belgesini ibraz etmeleri gerekmektedir. Kredi başvuru işlemleri sadece Şubelerimiz aracılığıyla yapılabilmektedir.
İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.
EYT E-DEVLET BAŞVURUSU YETERLİ Mİ? EYT başvurusu için; Sosyal güvenlik kurumlarından 'emekli olabilir' yazısını alarak bu yazıyla birlikte işverenlere emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Ancak SGK'nın yaptığı son açıklamaya göre, EYT başvurusu e-Devlet üzerinden alınan belgelerle yapılabiliyor.
SGK Kırklareli İl Müdürü Oğuz Özdil, açıklama yaparak, SGK ile 3 banka arasında emekli olabilecek sigortalılara yönelik “kredi işbirliği protokolü” imzalandığını söyledi.
Maaşını Bankamızdan alan veya maaşını Bankamıza aktarmayı taahhüt eden emekli müşterilerimizin 5.000 TL'ye kadar olan nakit ihtiyaçları için aylık %2,45 faiz oranı ve bütçelerine uygun geri ödeme seçenekleriyle 36 ay vadeli kredimizdir.
EYT'nin meclisten geçmesi halinde ilk maaş ödemelerinin Mart ayından itibaren hesaplara yatırılması bekleniyor. EYT yasalaştığında emekli olacak Bağ-Kur'lulara ortalama 5 bin 867 lira, SSK'dan emekli olanlara da ortalama 7 bin 113 lira aylık bağlanacak.
Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanarak emekli olup çalışma devam edenlerin "kıdem tazminatı hakkı" merak edilen konuların başında geliyor. Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edenler ilerleyen dönemde ister işi bıraksın isterse işine son verilsin kıdem tazminatı alabilirler.
Çalışanın rızası bulunmadığı sürece işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz. Ancak işçi ve işveren karşılıklı olarak ödemelerin taksitle yapılması hususunda anlaşmaya vardılarsa kıdem tazminatı ödemesi birden fazla taksitle yapılabilir. Burada devreye sözleşme serbestisi ilkesi devreye girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri