Maaş bordrosu, sigorta priminiz ile bordroda yazan tutarın birbirini tutup tutmadığını anlamak için kullanılır. Banka'nın kredi verirken dikkat etmesi gereken en önemli unsur, verdiği borcu geri alabilmesidir. Bu anlamda beyan ettiğiniz bordro'nun gerçek olup olmadığı kontrol edilecektir.
Peki maaş bordrosu hangi durumlarda istenir? Genellikle resmi dairelerde kullanılan ve maaş,gelir-gider hesapları, tahsilat,borç çizelgeleri gibi konuları ayrıntılı olarak listelemek için istenir.
Maaş bordrosu alamayan ya da maaş bordrosu olmayan kişiler, bazı yollarla kredi çekebiliyorlar. Bunlar: - Esnafların kredi çekebilmesi için gelir belgesi yıllık ciro evrakını ibraz etmesi gerekir.
Örneğin kredi kullanmak isterseniz istenen evraklardan birisi de gelir belgesidir. Buna ek olarak pek çok başka alanda da yine bu belge istenebilir. Örneğin ihtiyaç kredisi faiz oranları incelemesi yapıp alacağınız krediye karar verdiniz ve bankaya başvuru yaptınız.
Bu belgelere ek olarak, çalışma durumununa göre aşağıdaki belgeler de gereklidir. Ücretli çalışanlar: Son aya ait maaş bordrosu aslı veya çalıştığı firmanın imza sirkülerinin olduğu maaş yazısı, Özel sektör çalışanlarında SGK dökümü.
İlgili 25 soru bulundu
Görülebileceği gibi işvereninizin size her ay ücret hesap pusulası, yani bordro vermesi yasal bir zorunluluk iken buna uymaması idari para cezası gerektiren bir durumdur. Yapmanız gereken bu zorunluluğu kendisine hatırlatmak olmalıdır. Aksi halde şikâyet hakkınızı (Türkiye İş ve Çalışma Kurumu'na) kullanabilirsiniz.
Müşterinin son 3 aylık maaş bordrosu ve maaşının ödendiği bankadaki hesap hareketlerini gösteren banka hesap özeti. Maaş bordrosuna imzalayan yetkilinin imza sirküleri.
Banka kredi başvurusu yaptığınızda sizin kredi notunuzun yanı sıra maaşınıza ve SGK prim ödemelerinize bakar. Örneğin bankaların bir çoğu aynı iş yerinde en az altı ay çalışmış olmanızı ister. En az altı ay sigortalı çalışmayan kişiye kredi kullandırmak istemezler.
Kredi kartı başvurularında genel olarak herhangi bir evrak talebinde bulunulmuyor. Ancak kredi kartı başvurusunda bulunan kişinin sistemsel olarak geliri tespit edilemez ise sadece bu durumda bazı bankalar tarafından gelir belgesi (maaş bordrosu, vergi levhası) talep edilebiliyor.
Maaş Bordrosunun Önemi Nedir? Maaş bordrosu işveren tarafından personele yapılan ödemenin tamamıyla yasal şekilde gerçekleştiğinin resmî bir kanıtıdır. Bu belge ödemelerin yasal bir biçimde vergilendirilebilmesi için gereklidir. Söz konusu doküman personelin çalıştığı süre boyunca hak ettiği tüm kazançları bildirir.
Diğer taraftan İş Kanunu 37. Maddesinde “İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunu 99.maddesi gereğince; işten ayrılan işçiye Çalışma Belgesi vermemek, belgeye gerçeğe aykırı bilgi yazmak durumunda işverene 2018 yılı için her personel için 167- TL idari para cezası verileceği belirtilmiştir.
Maaş bordrosunun imzalanması ile birlikte işçi artık bordroda yazan çalışma saati kadar fazla çalışma yaptığını kabul etmiş sayılacaktır. Artık bir yazılı delil vardır ve davanın tarafları bu yazılı delili kabul etmişlerdir.
İşverenin maaş verdiği her işçi için maaş bordrosu düzenlenmelidir. Her maaş döneminde 2 adet maaş bordrosu düzenlenir, bunlardan birisi çalışanda, birisi de işverende bulunmalıdır. Bordro işverenin kendisi tarafından oluşturulur. Maaş bordrosu söz konusu ödemenin yasal bir şekilde yapıldığını gösterir.
Birsey olmaz. Senin kimligin olmadigi surece sorun yok. Ayrica o bordro tekbasina kullanilmaz, kaseli ve imzali olmasi da gerekir. Tc kimlik numarani ogrenmis olur.
Gelir Durumunu Gösteren Belge: Özel sektör ve kamu çalışanları için başvuru sahibinin son 6 aya ait ücret bordrosu, işyeri sahipleri için güncel vergi levhası, imza sirküleri, bilanço ve gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi, emekliler için emekli maaş belgesi ve kira geliri vs gibi ek gelir belgesi.
Öncelikle devlet bankaları arasından Vakıfbank ile Ziraat bankasının yanı sıra Halk bank da hangi banka maaş bordrosuz kredi verir merakına cevap olabilir. Özel bankalardan ise Akbank ve İNG bank ile beraber Garanti Bankası ile Odeobank müşterilerine maaş bordrosuz kredi imkânı sunmaktadırlar.
Ne kadar ihtiyaç kredisi çekebilirim? Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez.
Bireysel ya da diğer adıyla tüketici kredisi başvurunuz kredi notunuzun düşük olması ya da gelirinizin kredi borcunu ödemeye müsait olmaması durumunda reddedilir. Hatta bazı durumlarda kredi notunuz yüksek olsa bile size kredi çıkmayabilir.
Olumsuz sonuçlanan kredi başvuruları kredi notunu düşürmekte ve bu da sonraki dönemde kredi başvurunun olumlu sonuçlansa bile, daha düşük miktarda kredi almanıza neden olabilir. Kredi başvuruları olumsuz sonuçlanan kişiler kredi puanının ne kadar düştüğünü merak etse de, bunun için net bir puan kısıtı bulunmamaktadır.
Bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber; kurumsal bankalar genellikle kredi notu 900'ün veya 1000'in altında olanmüşterilere kredi vermek istemezken, 1200'ün üstünde olanlara daha kolay şekilde kredi verebilirler. Kredi notunuz yükseldikçe finans kurumlarındaki prestijiniz artar.
Sadece devlet memuru olanlar e-Bordro sisteminden yararlanabilir. 657 sayılı kanuna bağlı devlet memurları e-Devlet üzerinden e-Bordro sistemine sorunsuzca erişebilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında kadro karşılığı sözleşmeli çalışanlar da e-Bordro sistemini kullanabilir.
Muhasebeciler, bordroları ay sonlarında işverenlere ileterek ödemelerin gerçekleşmesi için hatırlatmada bulunur. Bu belgeler sayesinde işveren de ödediği tüm maaş ve vergilerin toplamını rahatça görebilir. Maaş bordrolarını görmek için e-devlet maaş bordrosu sorgulama işlemi internet üzerinden yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri