Mustafa Karataş çok merak edilen, ''Bankaların verdiği promosyon parası ile borç ödenebilir mi?'' sorusunu cevapladı. Karataş, ''Bankadan promosyon almayacaksın. Eğer alıyorsan bakmakla yükümlü olmadığın kimselere, muhtaç olana vereceksin.'' ifadelerini kullandı.
İslam alimlerine göre, banka hesabına bağımsız olarak çalıştığı kurum veya şirketin anlaşması sonucunda yatırılan promosyonların kullanımı haram olabilir. Bunun yerine, ihtiyaç sahiplerine verilmesi veya insani yardım ve kamu yararına çalışmalar yapan kurumlara bağışlanması tavsiye edilir.
Bankalar tarafından ödenen maaş promosyonları ticari, zirai, serbest meslek, ücret, gayrimenkul sermaye irade, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve irat tanımı içinde vergilendirilemez. Elde edilen gelir verginin konusuna girmemektedir.
Diyanet'ten, 2 milyon emekli başta olmak üzere hemen herkesin aldığı banka promosyon paraları için, ''Harama yakın'' fetvası verildi.
Promosyon Kimlere Verilir? Promosyon, maaş gelirlerini belirli bir süre o bankadan almayı taahhüt eden kişilere verilir. Taahhüt süresi genellikle 3 yıl olarak belirlenir. Promosyon alarak bir bankayla anlaşan kişi, en az üç yıl boyunca maaşını o bankadan almak zorundadır.
İlgili 23 soru bulundu
Nasıl ki açlıktan ölüm tehlikesi geçiren kişinin ölmemek için domuz eti yemesi mubah oluyor ise aynı derecede mağdur olan kimseler de faiz kazancı olan promosyon parasını zaruri ihtiyacına kullanabilir, bu derece mağdur olmayan kimselerin kullanması ise caiz değildir.
Çalışanların maaşları üzerinden karlılığını ve nakit akışını artıran bankalar çalışanlara elde edecekleri karın bir miktarını promosyon terimi adı altında öder. Banka ile yapılan anlaşmanın uzunluğuna bağlı olarak bu miktar artıp azalabilir. Ayrıca bu oranlar bankadan bankaya farklılık gösterebilir.
Promosyonların kullanılmayıp ihtiyaç sahiplerine verilmesi, insani yardım ve kamu yararına çalışmalar gerçekleştiren kurumlara tasadduk edilmesi İslam âlimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonunu almak caiz değil fakat bankada da bırakmak uygun değildir.
Soru:Promosyon parası deprem bölgesine gönderilir mi? Cevap: Daha önce de beyan ettiğimiz gibi promosyon faiz gibidir. LAKİN DEPREMLE ZARURET hali oluştuğundan HARAM mübaha döner. AFAD gibi kuruluşların hesabına yatırarak PROMOSYONLARI kardeşlerimize MUTLAKA GÖNDERİN!
Haram olan promosyon parası sadaka olarak verilince karşı tarafa haram olmaz. KART PUANI İLE ALIŞVERİŞ Alışveriş yapılan kurum, kendi kâr payından hediye olarak puan verebilir. -Bankanın kazandığı faizden, kişinin kartına hediye diye verdiği puan kullanılamaz.
Arzu edilirse bu promosyonlar, sevap beklenmeden, fakirlere yada kamu yararına olan hayır kurumlarına verilebilir. Bu hayır kurumlarına kuran kursu, medrese ve cami dernekleri de dahildir.
Banka Promosyonu caiz midir? Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.
Kişi, kendisine ve ailesine promosyondan harcama yapamaz, ana-baba gibi gerektiğinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere de promosyonu veremez.
Özer, "Anlaşma neticesinde bankaların memurlara verdiği promosyon bilerek veya bilmeyerek de olsa maaşı yatırılan kişilerin parasıyla elde edildiğinden, bu parayı kişinin ne kendisi ne de anne, baba, eş ve çocukları kullanabilir.
DİYANET EĞER ŞUNU YAPARSANIZ CAİZDİR DEDİ!
Banka promosyonu almak caiz olmadığı gibi bankada bırakmak da uygun değildir. Bu nedenle bir hayır işi olarak ihtiyaç sahiplerine promosyonlar verilmeli ve bu yardımın karşılığında herhangi bir tazminat beklenmemelidir.
Kişi, kendisine ve ailesine promosyondan harcama yapamaz, ana-baba gibi gerektiğinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere de promosyonu veremez. Kayınpeder, kayınvalide kişinin bakmakla yükümlü olduğu yakınları değildir; bu sebeple yoksul iseler onlara promosyonu verebilir.
Spinal Muskuler Atrofi (SMA) hastalığıyla ilgili sosyal medyada kampanya başlatılmış, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastaları için kampanyalar düzenlenmesinin uygun bulunmadığını açıklamıştı.
YENİ PROMOSYON TUTARI 17 BİN 500 LİRAYA ULAŞTI
Emekli maaşlarına yapılan zamlarla birlikte, 2024 mart sonu itibarıyla Akbank promosyon tutarını, ek promosyon fırsatlarıyla birlikte 17 bin 500 TL'ye güncelledi.
-Ziraat Bankası, Vakıfbank ve İş Bankası, emekli aylığı 10 bin TL'ye kadar olanlara 5 bin TL; aylığı 10 bin- 15 bin TL arasında olanlara 8 bin TL; aylığı 15 bin-20 bin TL arasında olanlara 10 bin TL ve aylığı 20 bin TL ve daha fazla olanlara 12 bin TL promosyon ödemesi yapıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi.
Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.
Emeklilik medeni bir haktır. Dini açıdan alışveriş ve yardımlaşma ile alakalı fıkhi kurallara aykırı bir uygulama içermediği müddetçe caizdir. -Bu çerçevede primleri yatırarak emekli olmakta bir beis yoktur. Emekli maaşı alınmasında da yine aynı çerçevede bir beis olmaz.
Fetva Kurulu, "Bir kimse, fakir oldukları için değil de borçlu oldukları için zekâtını birinci derecedeki yakın akrabalarına yani anne ve babasına verebilir. Aynı hüküm haram para sayılan banka promosyonları için geçerlidir" diye belirtti.
promosyonun iadesini talep edemez.
AKBANK EMEKLİ PROMOSYONUNU DUYURDU
SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı emekli maaşını 28 Mart – 30 Nisan 2024 tarihleri arasında Akbank'a taşıyan emeklilerin alacağı yeni promosyonlar belli oldu. Maaşını 3 yıl boyunca Akbank'tan alacak emeklilere 15 bin liraya kadar promosyon ödemesi yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri