Tedbirler Yönetmeliği'nin elektronik transferler başlıklı 24.maddesinde düzenlenen yurt içi ve yurt dışı elektronik transfer mesajı kurallarının işletiminde esas alınan parasal tutar; 1/2/2023'ten itibaren uygulanmak üzere 7.500TL'den 15.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Daha önce bu konudaki parasal alt sınır 85 bin lira olarak uygulanıyordu. Ayrıca, elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarında kimlik tespitinin ve alınan bilgilerin teyidinin yapılması gereken sınır ise 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi.
Şüpheli işlem, yukarıda sayılan yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığı ile yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işlemlere konu para ve para ile temsil edilebilen değerlerin yasadışı yollardan elde edildiğine dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun olması halidir.
Şüpheli İşlemler Takibi ve Bildirim Politikası
Elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı 7.500.-TL ve üzerinde olduğunda, kimlik tespiti yapılır.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Tedbirler Yönetmeliği'nin elektronik transferler başlıklı 24.maddesinde düzenlenen yurt içi ve yurt dışı elektronik transfer mesajı kurallarının işletiminde esas alınan parasal tutar; 1/2/2023'ten itibaren uygulanmak üzere 7.500TL'den 15.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür. Hatta banka bazı durumlarda, sözleşme, fiş ,fatura yada açıklamanızı destekleyecek yazılı belge isteyebilmektedir.
MASAK MEVZUATINA GÖRE E-PARA KULLANIM/KULLANDIRIM LİMİTLERİ
Max 100.000 TL/Aylık **Projeye göre bu tutarın altında da tanımlama yapılabilir. Max 100.000 TL **Projeye göre bu tutarın altında da tanımlama yapılabilir.
Şüpheli işlemler, işlemin tespit edildiği tarihten itibaren en geç on gün içinde Başkanlığa bildirilir. Ancak gecikmesinde sakınca görülen hallerde şüpheli işlem ve işleme taraf olanlar derhal Başkanlığın yanı sıra yetkili ve görevli Cumhuriyet savcılığına da bildirilir.
kurumu ve yetkili müessese olması halinde idari para cezası iki kat olarak uygulanır. Uygulanacak idari para cezasının toplam tutarı; her bir yükümlülük için, ihlalin yapıldığı yıl itibarıyla iki kat olarak uygulanacak yükümlüler için on milyon Türk dışında kalan yükümlüler için bir milyon Türk lirasını aşamaz.
Bu kapsamda yasa dışı bahis, kumar, terörün finansmanı gibi suçlar kapsamına girebilecek işlemler, şüpheli işlem olarak sayılabilir.
Yapılan değişiklikle; a) Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik'te, – Kimlik tespiti yapılacak işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı, 185.000 TL olarak belirlenmiştir. Önceki sınır 85.000 TL'dir.
Hesap Hareketlerindeki Şüpheli İşlemler Nelerdir ? Sadece yurt dışından transfer edilen paranın çekilmesi amacıyla açıldığı anlaşılan bir hesaba gelen paranın, sürekli nakit olarak çekilmesi veya kısa bir süre bu tür işlemler yapıldıktan sonra hesabın uzun süre hareketsiz kalması.
MASAK'ın başlıca görevleri para aklama suçunu, terörün finansmanı ve kitle imha silahları yayılımının finansmanını önlemek, bunlar hakkında araştırma yapmak, önlemler geliştirmek ve toplanan bilgileri işleyerek gerekli makamlara sunmaktır.
Şüpheli işlemler yükümlüler tarafından; işleme ilişkin şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç on iş günü içinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise derhal Başkanlığa bildirilir. Elektronik olarak bildirilen şüpheli işlemlerde bildirim tarihi olarak, bildirimin Başkanlık kayıtlarına girdiği tarih esas alınır.
Yükümlülere getirilen; şüpheli işlem bildirimi, kimlik tespiti ve devamlı bilgi verme yükümlülüklerden herhangi birini ihlâl eden yükümlülere Başkanlıkça beşbin Türk Lirası idarî para cezası verilir.
MADDE 7 –(1) Bilgi suistimali veya piyasa dolandırıcılığı suçları hakkındaki şüpheli işlemlerin bu Tebliğe uygun bir biçimde bildiriminden nihai olarak yatırım kuruluşu sorumludur.
Şirketlerde banka hesap hareketleri, şirketlerin çalıştığı bankanın internet bankacılığı ya da mobil bankacılığına giriş yaparak takip edilebilmektedir.
Aklama suçu 3 aşamadan oluşuyor: “Yerleştirme Aşaması”, “Ayrıştırma Aşaması” ve “Bütünleştirme Aşaması.” Sağlık, bu aşamaları şöyle açıkladı: “Yerleştirme aşamasıyla, suçtan kaynaklanan gelirin, finansal kurumların ya da yasa uygulama birimlerinin dikkatini çekmeden finansal sisteme entegre edilmesi amaçlanıyor.
MADDE 5 – (1) Şüpheli işlemler yükümlüler tarafından; işleme ilişkin şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç on iş günü içinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise derhal Başkanlığa bildirilir.
(2) Denetim elemanları, göreve başladıkları tarihten itibaren altı ay içinde incelemelerini tamamlayarak düzenleyecekleri raporu Başkanlığa sunar.
Süreç 15 İla 60 Gün Arasında Tamamlanır. Masak Bloke Ne Zaman Kalkar sorusuna bir cevap bulmak gerekirse süreç tahmini bir şekilde 15 ila 60 gün arasında değişen zamanlarda tamamlanır.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Bankalar ve finans sektörü üzerinden yapılan para transferleri çoğu zaman vergi kaçağına neden olabilmektedir. Maliye banka verilerinden hareketle toplu vergi incelemeleri 4 – 5 yıldır sürdürmektedir. Bu vergi incelemelerinde yaygın olarak kayıt dışılık takip edilmektedir.
Buna göre el koyma işlemini, hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri gerçekleştirebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri