Dişlerinizin çekiminden sonra 1 hafta kadar uzak durmanız gereken yiyecekler ise aşağıda listelenmiştir. Asitli (narenciye suları) ve baharatlı yiyecekler tahrişe ve ağrıya yol açabilir. Alkol tahrişe yol açabilir ve size reçete edilmiş ağrı kesicilerle etkileşime girebilir.
Baharatlı ve asitli besinler diş çekimi sonrasında ağzınızı tahriş edebilir. Bu nedenle bu besinlerden uzak durmalısınız. Dişinizin çekilmesinden sonraki ilk hafta boyunca, soğuk veya tolere edilebilir olanlar da dâhil gevrek atıştırmalıklardan uzak durmalısınız.
3- Çekimden sonra 2 saat boyunca herhangi birşey yemeyiniz ve içmeyiniz. Ayrıca çekimden sonraki 24 saat içerisinde çok soğuk, çok sıcak ve sert gıdalardan, kola gibi asitli içeceklerden ve alkolden uzak durunuz. Takip eden günlerde tedbirli olarak günlük gıdalarınıza geçebilirsiniz.
Bu yiyecekler hem operasyon bölgesinde hasar oluşturamayacağı gibi hem de soğuk olmaları nedeniyle diş etlerini rahatlatıyor. Ayrıca ilk 24 saat ise bol su tüketimi olmalıdır. Gazlı, sıcak içecek veya alkol ile kafein içeren içecekler bu dönemde tüketilmemelidir. Pipet de kullanılmamalıdır.
Çekim yapılan bölge temiz tutulmalıdır. Operasyonda sonra 24 saat boyunca çok sıcak yiyecekler, içecekler, alkol ve asitli içecekler tercih edilmemelidir. Yaralı bölge 24 saat kullanılmamalıdır. Diş çekiminden 2 saat sonrasına kadar hiçbir şey yenmemelidir. 2 saat sonra ılık yiyecek ve içecekler tüketilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Günlük hayatımızda çoğu insan tarafından tüketilmekte olan asitli bir içecek olan kola dişler için tahmin edeceğinizden çok daha zararlıdır. İçinde bulunan yüksek miktarda şekerin yanısıra ayrıca yüksem miktarda asit bulundurması dişlerde erezyona sebeb olur yani kimyasal olarak erime yapar.
Diş çekimi sonrası ilk üç gün süt, yoğurt gibi süt ürünleri yememelisiniz. Alkol, kahve, çay, nikotin yok: Diş çekimi sonrası ilk 24 saat kesinlikle bunlardan uzak durmalısınız.
Diş çekiminden 48 saat sonra hasta kendisini daha iyi hissetmeye başladıkça daha çeşitli yiyecekleri tüketmeye başlayabilir. Bu süreçte yumurta, yulaf ezmesi ve yumuşak tost gibi çiğnemesi kolay katı yiyecekler denenebilir. Diş çekiminden 3 gün sonra beslenme programına daha farklı yiyecekler dahil edilebilir.
Diş çekimi sonrası 2 saat boyunca herhangi bir şey yiyip içilmemelidir. 2 saat sonrasında yumuşak şeyler tüketilmeye dikkat edilmelidir. Ayrıca çok sıcak ve çok soğuk içecekler tüketilmemelidir.
Daha önce dişinizin bulunduğu sokette oluşan kan pıhtısına dokunmamanız gerekir. Çoğu insan için ağrı, üçüncü günün ardından azalmaya başlar. Yaklaşık bir hafta 10 gün sonrasında, diş çekim bölgesini, kemik oluşumuna kadar koruyacak granülasyon dokusu oluşur.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Diş çekiminden sonra ağız, su ile çalkalanmamalıdır. Çekimden sonraki ilk 24 saatte alkol ve sigara tüketilmemelidir. Tüketilmesi halinde yara, iltihap kapabilir. Diş çekiminin hemen ardından herhangi bir şey tüketilmemelidir.
İlk 72 saat kesinlikle sigara içilmemelidir. Yara iyileşmesi bozulup, yara yerinde iltihaplanma olabilir. Ağız suyu ile çalkalama yapılmamalı, ilk 24 saat tükürme ve emme hareketi yapılmamalıdır.
Tahıllar (pirinç ve kinoa vb) ve her türlü tohum; tanecikli yapılarıyla çekim bölgesine sıkışabilir. Çiğnenmesi zor olan sert yiyecekler, özellikle kuru yemişler dikişleri yeniden açabilir ve iyileşmeyi öteleyebilir.
Yumuşak, sıcak olmayan yiyecekler diş çekiminden sonra alınabilecek en iyi yiyeceklerdir. Güvenli gıdalara örnek olarak patates püresi, meyve suları, yumurta, makarna, elma püresi ve çok sıcak olmayan çorba verilebilir.
Diş çekimi sonrası oluşan boşluk birkaç gün içinde kapanmaya başlar. Ancak bu boşluğun yumuşak doku ile kapanması yaklaşık 2-3 hafta sürebilir. Kemiğin tamamen kendini toplaması yaklaşık 6 aylık bir süre alır.
Diş çekim boşluğu hekim tarafından uyuşturulur. Oksijenli su ya da serum fizyolojikle yıkanır. Daha sonra alveol kemiği kanatılır ve iltihabın olduğu bölge temizlenerek bölgeye ağrı kesici özelliği olan bir ilaç enjekte edilir.
Yirmilik diş alındıktan sonra iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olan gıdalar tüketilmelidir. Bu süreçte öncelikle bol miktarda su tüketilmelidir. Ayrıca yoğurt ve peynir gibi gıdalar da kalsiyum açısından zengin olduğu için bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir.
Operasyonun ardından ilk 24 saatte çok sıcak ve soğuk yiyeceklerden, alkolden, asitli içeceklerden, sert yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. Yaralı bölgenin 24 saat kullanılmaması önerilir. En az bir gün boyunca sigara içilmemelidir.
Diş çekimi sonrası, diş boşluğundaki kan pıhtısının bozulması sonucu çekilen diş yerinin beyazlaması normal bir durumdur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Diş çekimi sonrasında size ısırtılan pamuk tamponu 30 dk. boyunca hafif bir kuvvetle ısırın. Bu sayede diş çekim boşluğu kan pıhtısı ile dolacak ve iyileşme süreci başlayacaktır. 2. 30 dk. sonra tamponu çöpe atın ve kanama olup olmadığını kontrol edin.
Çekim sonrası yüzde şişlik oluşmaması için soğuk tampon (buz) uygulaması yapılmamalıdır. Soğuk uygulaması, 10 dk soğuk tampon ardından 10 dk ara şeklinde tekrarlayan periyotlarla yapılmalıdır. Çekimden 24 saat sonra gargara yapılmaya başlanmalıdır.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz.
Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın. Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin.
Özellikle ergenlik çağında asitli yiyecek ve içecekler, diş erozyonunun en büyük sebebidir. Günde en az iki kez ve öğün arasında alınan asitli besinler, orta ve daha hafif olan diş minesi aşınmasını hızlandırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri