217 Seri nolu GVK Genel Tebliği ve 283 Seri nolu VUK Genel Tebliği uyarınca; kasadaki mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile; Yabancı para cinsinden her türlü alacak ve borçlar ile yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarında yer alan yabancı paralar döviz alış kuru ile değerlenecektir.
Ayrıca, 283 Sıra No.lu VUK Tebliği uyarınca; kasadaki yabancı ülke paraları için efektif alış kurları, banka hesaplarındaki yabancı paralar ise döviz alış kuru ile değerlenmektedir.
Peki faturada hangi döviz kuru kullanılacak? Genel uygulama, Merkez Bankasının açıklamış olduğu döviz alış kurunun kullanılmasıdır. Ama bazı durumlarda özel kur da kullanılabilir.
Döviz cinsinden kesilen fatura, yine döviz cinsinden tahsil edilecek ise Merkez Bankası döviz alış kuru ile faturanın Türk Lirası karşılığı hesaplanmalıdır.
Yani bankalar vatandaştan döviz alırken (TL'ye çevirirken) resmi kuru baz alıyor. Fakat aynı bankalar vatandaşa dövizi çok yüksekten satıyor. Banka ismi zikretmeden ifade etmek gerekirse, bir kamu bankası 19,40'tan dolar alıyor ama satarken 20,52'ten veriyor. Bu hemen hemen bütün bankalar tarafından yapılıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Satış kurları alış kurlarının üzerindedir, yani banka dövizi düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satar. Alış ve satış kurları arasındaki farka kur marjı denir.
Yüksek cari açık ve yetersiz yabancı sermaye girişleri nedeniyle rezervi giderek azalan Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini kısmaya dönük önlemleri artırırken, döviz kurlarında makas hızla açılıyor.
Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Örneğin fatura tutarını 4.000 USD ve kur da 7.00 TL baz alalım. Tahsilat zamanında kur 7,38 olsun ve ödeme de buna göre gerçekleşsin. Bu durumda, fatura tutarı 4.000x 7=28.000 TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 4.000×7,38=29.520 TL olacaktır.
"Kur farkı hangi kurdan hesaplanır?" diyenler için de açıklık getirelim. Esas alınacak kur, taraflar arasında belirlenen döviz kurudur. Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur.
Kur farkı gelir ve giderleri genellikle prensip olarak dönem sonlarında yapılır. Bu işlemler için 646 kambiyo karları hesabı ile 656 kambiyo zararları hesabı kullanılır. Kur farkı kaynaklı ek gelirler oluşmuşsa 646 hesap yerine 601-Yurtdışı satışlar hesabına kaydedilir.
En yalın anlatımıyla iki farklı ülkenin parası arasındaki değişim oranına, bir başka deyişle yani yabancının milli para cinsinden fiyatına 'kur' denir. Bu iki para birimi arasında değiştirilmesi sırasında, yani alış-veriş yapılırken oluşan farka da 'kur farkı' deniyor.
Bu hesaplara; efektif kasa hesabı, yurt dışı alıcı ve satıcı hesapları, döviz cinsinden işlem gören banka mevduat hesapları, döviz cinsinden borç ve alacakların takip edildiği hesaplar ve dövizli kredi hesapları örnek verilebilir.
VUK'nun 280'inci maddesinde yabancı paraların değerlemesiyle ilgili olarak, “Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınır. Yabancı paranın borsada rayici yoksa, değerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tespit olunur.
Faturalarda Döviz Kurunun Belirlenmesi
Döviz faturalarında Türk Lirası karşılığı müşteri ve satıcı arasında belirlenebilir. Ancak taraflar arasında belirlenmiş olan bir Türk Lirası karşılığı yoksa Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kuru geçerli sayılır.
Kur değişim oranını hesaplanırken vade sonundaki TCMB USD, EUR ve GBP alış kuru ile vade başlangıç tarihinde geçerli olan TCMB USD, EUR ve GBP alış kuru arasındaki yüzdesel fark dikkate alınacaktır. Kur Korumalı TL Vadeli Hesapla ilgili tüm ödemeler TL cinsinden yapılacaktır.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapama ile kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacak olup yeniden vade uzatımı müşteri talebi ile yapılabilecektir.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Her iş günü belirlenen Merkez Bankası gösterge niteliğindeki döviz ve efektif alış-satış kurları ise, aynı gün içerisinde 15.30'da web sitesinde ilan edilir, ertesi gün ise Resmi Gazete'de yayınlanır.
Ayrıca 283 no'lu VUK Genel Tebliğinde belirtildiği üzere, kasada mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile diğer kaydi paralarla dövizli borç ve alacaklar döviz alış kurları ile değerlenecektir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na göre "Nominal efektif döviz kuru, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir. Ağırlıklar ikili ticaret akımları kullanılarak belirlenmektedir.
Döviz bürolarında döviz alım satımı 09:30-17:30 saat arasında (öğle arası 13-00-14-00 arasında) yapılır.
Doları nakit olarak bankalardan ve döviz bürolarından satın alabilirsiniz. İnternet bankacılığı, mobil şube ve çeşitli finansal platformlardan online olarak dolar satın alabilirsiniz.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özelinde baktığımızda faiz artırımıyla Türk Lirası'nın değeri düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri