Çiçekler, ilkbahara doğru olgunlaşır mart ayından sonra salkımlar halinde meyveye dönüşür. Haziran ayında meyvelerin rengi turuncuya çalmaya başladığında toplanır, semt pazarlarında ve manavlarda satılır.
Ekşi ve tatlı karışık bir tada sahip olan malta eriği içerisinde çekirdekler bulunur. Bu meyve yıkandıktan sonra etli kısmı yenilebilir. Meyvenin içindeki çekirdekler kaynatılıp suyu tüketildiği takdirde mide asidini düzenleyerek sindirimi rahatlatır.
Çekirdekleri de kurutulup tüketilebiliyor. Kurutulan bu çekirdeklerden çay elde ediliyor. Bu da sindirim sistemizini destekliyor ve cildinizi güzelleştiriyor. Malta eriği çekirdeğinin tozundan ise cilde yararlı maskelerde yapılabiliyor.
Yenidünya ağaçları ekim ayı sonu ile kasım ayında çiçek açmaya başlar ve neredeyse kış boyunca çiçekli kalır. Bileşik salkımlar halindeki krem ve beyaz renkli çiçekleri güzel kokulu olup balozu (nektar) bakımından zengindir.
Meyve olgunluk dönemi çeşitlere göre farklılık göstermekte ve genellikle Mart-Haziran ayları arasında bulunmaktadır. Yenidünya yetiştiriciliği için en uygun iklim, hava sıcaklığının donma noktasının altına fazla düşmediği, subtropik iklimlerdir.
İlgili 30 soru bulundu
Malta Eriği -Yenidünya- Hakkında Her Şey
Baharın gelişini müjdeleyen Malta eriği yenidünya olarak da bilinir ve kendine has bir aromaya sahip olan lezzetli ve sulu bir meyvedir.
Çekirdeğinde idrar artırıcı özellik bulunduğu için böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalıdır. Böbreklerde oluşan kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. B, C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler yönünden zengindir. Göz ve cilt sağlığı için çok faydası olan bir meyvedir.
Yenidünya ağaçları, genellikle aşılandıktan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Çekirdek demek için meyveden söz ediyor olmak gerekir. Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
Yeni dünyanın ya da diğer adıyla Malta eriğinin ana vatanı Asya'nın güneyi, Kuzey Hindistan, Çin ve Japonya olarak biliniyor. Japonya'dan da Akdeniz'e gelmiş. Oradan da Akdeniz'e kıyısı olan her yerde yetiştirilmeye başlanmış.
Diyabetlere İyi Bir Seçenektir
Malta eriği, bolca lif içeren meyvelerden biridir. Kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini ve düşmesini engelleyen lifleri sayesinde özellikle şeker hastaları için doğru bir seçenektir.
Malta eriği ya da diğer adıyla yeni dünya (Eriobotrya japonica) diğer adıyla yeni dünya mevvesinin doğal yaşam alanı aslında Çin. Anayurdunun Çin olduğu sanılan malta eriği önceden Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır.
Malta eriği diğer adıyla yenidünya meyvesi diğer turuncu meyve ve sebzelerde olduğu gibi A vitamini yönünden zengin, kışın yapraklarını dökmeyen aslen Çin'de yetişen bir meyvedir. Ülkemizde bazı yörelerde kebap yapımında bile kullanılan bu meyvenin birçok faydası mevcut.
Çekirdeği idrar söktürür, mesane ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Düşük kaloriye sahip olması ve tok tutucu özelliği ile kilo vermeyi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Antioksidan içeriği ile cildi tazeler ve hücrelerin onarılmasını sağlar. Mide hastalıklarını hafifletir.
Malta eriği veya Eriobotrya japonica, Eriobotrya cinsine bağlı Çin'e özgü bir bitki türüdür. Japonya'da biwa (枇杷, びわ) olarak bilinir ve 1000 yıldan fazla bir süredir yetiştirilir.
Bu nedenle hem zayıflamak hem de formda kalmak isteyenlerin ara öğünlerde 3-4 adet tüketmesi uygundur. Vücutta kalp ve damar hastalıklarına yatkınlığı artıran kolesterolün düşmesine yardımcı olur. İçeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde diş eti sağlığında etkilidir.
Malta Eriği Ağacı Su İster mi? 10 metreye kadar uzayıp yaklaşık 30 yıl ömrü olan malta eriğinin su ihtiyacı fazladır. Kış döneminde ayda bir sulama ihtiyacı olan malta eriği yaz döneminde 15 günde bir hatta kuraklık arttıkça haftada bir sulanmak ister.
Erikler yıkanır çizilir ve tepsiye alınır. Güneşte bir on gün kadar kurutulur. Ara da sıra da elimizle karıştırırsak iyi olur.
Malta eriğinin budaması; üzerindeki meyveler olgunlaşıp toplandıktan sonra başlayıp çiçek açma dönemi öncesine kadar olan zaman aralığında yapılabilir. Malta eriğini budama yaparken, ağaç üzerinde bulunan çok ufak ve zayıf dalların tamamını kesip temizleriz.
Çekirdek ya da aşılama yöntemi ile üretimi sağlanan malta eriği dikiminden 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlarken en fazla meyveyi 20-25 yaşları arasında verir. Aşılı olan çeşitler tohumdan üretilen çeşitlere göre daha erken sürede meyve vermektedir.
Malta Eriği, Yenidünya Bakımı
Güneşi sever, bol miktarda güneş alabileceği bir yerde bakılması daha iyi olur. 3-4 ayda bir 450 gram kaliteli gübre kullanılması önerilir. Kurak geçen yaz aylarında sulanmalıdır.
Yenidünya olarak da bilinen meyveleri sarı olup ekimin den 2-3 içinde meyve vermeye başlayan malta eriği ağacının yaklaşık ömrü 30 yıldır. En uzun ömrü 60 yıl olarak bilinir.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
1. Zengin bir A vitamini kaynağı olan malta eriği aynı zamanda B6 ve C vitaminlerini de içerir.
Türkiye'de yenidünya meyvesinin en çok Akdeniz bölgesinde yetiştirildiğini ifade eden Rüzgar, az miktarda da Ege ve Doğu Karadeniz'de üretimin gerçekleştiğini belirtti. Türkiye'de 2013 yılında yaklaşık 13 bin ton yenidünya üretiminin yapıldığını kaydeden Rüzgar, "Akdeniz bölgesindeki üretim yaklaşık 12 bin ton.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri