Bankaların müşterilerine hem altın depo hesabında yer alan altın miktarına bağlı olarak faiz ödemesi yapması, hem de altın alım satımı işlemi yapması nedeniyle bu işlemler, verginin konusuna girmektedir.
Faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj (MSİGV) kesintisine tabidir.
Hangi altın alım – satımında vergi var? Altın alım – satımı ticari organizasyona dönüşmediği sürece gerçek kişiler açısından dolaysız vergi kapsamı dışındadır.
Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Bankalar altın hesabından ne kadar kesinti yapıyor? Altın hesabından transfer işlem ücreti dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Vadesiz Altın Mevduat Hesabı ile 1 gramdan az olmamak kaydıyla, gelir vergisi ya da herhangi bir masraf ödemeden altın alım / satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Söz konusu hesaplar için alım satımı yapılan altınlar, 1000/1000 saflıktadır.
Altın hesabı para kazandırır mı? Evet, tüm yatırım araçlarında olduğu gibi altın hesabı ile de güzel kazançlar elde edilebilir. Vadesiz altın hesabı ile gram bazında ufak yatırımlar yapabilmek mümkündür.
Yapılan düzenleme ile işlem tutarı üzerinden %1 olarak belirlendi. Bu kapsamda artık yapılacak bu işlemlerde %1 vergi alınacak. Döviz ve altın alımlarında 1 EKİM 2020 tarihinden itibaren vergilerin düşürülmesi ile binde 2 üzerinden vergi alınacaktır.
Altın sertifikalarından elde edeceğim kazançlardan vergi/stopaj alınacak mı? Hayır, kazançlardan herhangi bir vergi ya da stopaj alınmayacaktır. Darphane sertifikalarından elde edilecek kazançlara uygulanacak tevkifat (stopaj) oranı 0%'dır. Yani stopaj yoktur.
Vadeli hesaplarda vade sonunda kazandığınız faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Vadesiz hesaplardan ise stopaj vergisi alınmaz.
Döviz ve altın alım satımında uygulanan vergi oranları artırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kambiyo işlemlerinde uygulanan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2'den yüzde 1'e çıkarıldı.
Vatandaşların altın hesabı açabileceği bankalar arasında Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, Akbank, Kuveyt Türk, Halkbank, QNB Finansbank ve Yapı Kredi Bankası gibi bankalar bulunuyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre altın mevduattan TL'ye çevrilen mevduatta stopaj oranı sıfır olarak uygulanacak. Altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden TL'ye çevrilen mevduat ve katılma hesaplarında tevkifat oranı yüzde 0 olarak uygulanacak.
Banka hesabına altın ekleyebilmek veya banka hesabından altın çıkartmak fiziki olarak mümkün değildir. Hesabınızda bulunan Türk Lirası karşılığında banka üzerinden altın alabilir veya hesabınızdaki altını kur dahilinde Türk Lirasına çevirerek çekebilirsiniz.
1.GİRİŞ: Kuyumculuk faaliyetinde bulunan işletmelerin mükellef ve sorumlu sıfatıyla vergi kanunları karşısında yükümlülükleri bulunmaktadır. Vergi sistemimiz gelir üzerinden alınan vergileri, dolaysız vergi olarak tanımlanmaktadır.
Altın hesabı, bankaların yatırımcılara gram bazında altın tasarrufu yapabilmeleri için açtıkları hesaba denir. Vadesiz altın hesabı 1000/1000 saflıkta (24 ayar) olarak açılmaktadır. Minimum 0,01 gram ve katlarında altın alım satımı yapabilirsiniz.
Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında stopaja tabi.
Cevap: Altın ve gümüşün alım ve satımının peşin ve malların teslimi şarttır. Bankalardaki altın hesabında sanal olarak altın gözükmekte hakiki anlamda ise altın bulunmamakta ve teslim şartı yerine getirilmediği için caiz değildir.
3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV'den istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Döviz mevduat hesaplarında stopaj oranı yüzde 25'e çıkarıldı, KKM'de stopaj istisnası yıl sonuna kadar uzatıldı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile döviz mevduat hesaplarında uygulanan stopaj oranı yüzde 25'e yükseltildi.
1) Takı olarak altın alırken TSE belgesi aramalısınız. 2) Alacağınız altının üzerindeki ayarına, imalatçı firmanın veya kuyumcunun patent damgasına bakınız. 3) Aldığınız altının mutlaka faturasını alınız. 4) Altın satın alırken, altının gram olarak ağırlığını, gram fiyatını ve gram işçiliğini öğreniniz.
Yani, şirket veya gerçek kişiler dövizlerini bozdururken herhangi bir vergi ödemeyecek; banka veya döviz bürolarından döviz alırken binde bir vergi ödeyeceklerdir.
"Altın bankadan mı ya da kuyumcudan mu alınmalı?" sorusunu da yanıtlayan Memiş, "Bankadan ya da kuyumcudan altın almaya karar vermek için yatırımın süresi dikkate alınıyor. Eğer uzun vadeli bir yatırım düşünülüyorsa bunun için kuyumcu tercih edilir.
Özellikle hangi bankaların altın faiz oranı fazla sorusunun cevabı olarak, Odeabank, Burgan Bank ve İNG bank altın hesapları ilk sıralarda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri