Bankalar, ipotek fekki yazısı ücreti talep edebilmektedir. Bu nedenle borçlu ile banka arasında imzalanan konut kredisi sözleşmesinde, ipotek fekki hazırlanması için ücret talep edilmeyeceğine dair bir madde olup olmadığı kontrol edilmelidir.
İpotek Kaldırma (Fek) Ücreti
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
Bu sebeplerden dolayı ipotek fek ücreti talebinin yasal dayanağının bulunmadığı kanaatine varılmıştır. Ankara 1. Tüketici Mahkemesi Kararı(11)'nda, ipotek fek ücretinin banka tarafından karşılanması gerektiğine dair hüküm verilmiştir.
Kredi borcunun tamamının ödenmesi halinde banka kendiliğinden tapu müdürlüğüne göndereceği fek yazısı ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayacaktır. Bankanın fek yazısını göndermemesi halinde ise çoğunlukla banka ile görüşülerek bu eksiklik giderilmekte ve kredi borcu kalmayan ev üzerindeki ipotek kaldırılmaktadır.
Banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair fek yazısı hazırlanır. Bankaya dilekçe verildikten sonra iki gün içerisinde ev üzerindeki ipotek kalkar. Alınan ipotek fek yazısı noter onayından sonra 1 yıl içinde Tapu Sicil Müdürlüğünde işletilmelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Fek yazısı, borcun tamamen tahsil edildiğini ve ipoteğin kaldırılmasında bir sakınca olmadığını belirten yazıdır. Tapu Sicil Müdürlüğü bu yazıyı aldıktan sonra genellikle 2 hafta içerisinde ipoteği kaldırmaktadır.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
** Bankanın kredi kullandırım anında geçerli olan ipotek fek ücreti 200 TL (BSMV dahil) olup, Bankanın ipotek fek tarihinde geçerli tarifesi doğrultusunda ipotek fek ücreti tahsil edilecektir.
Konut kredisiyle alınan konutun tüm borçlarının ödenmesinin ardından banka tarafından hazırlanan resmi belgeye “fek yazısı” deniyor. Fek yazısında banka kredisi ödemesi tamamlanan kişiye ait konutun ipoteğinin kaldırıldığına dair bilgiler yer alıyor.
-https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine ulaşarak e-Devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapınız. -Açılan sayfada kişinin adına kayıtlı olan taşınmazların listesi görüntülenecektir. -İpotek kaldırma başvurusu yapılmış olan taşınmazlar için "Detaylar" butonuna tıklayın.
İpotek Masrafları Ne Kadardır? İpotek işlemlerinde ipotek meblağının binde 4,55'i oranında tapu harcı binde 9,48'i oranında da damga vergisi alınmaktadır. Ayrıca döner sermaye ücreti alınacağı da bilinmelidir.
İpotek süreli olarak kurulmuşsa, madde 883/2 gereği, taşınmaz malikinin talebi üzerine Tapu Müdürlüğü tarafından kaldırılır. İpotek süresiz olarak kurulmuşsa, ipoteğin alacaklısı olanın yazılı terkin talebi ile Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekir.
İpotek kaldırmak için fek ücreti ödeyenler, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunsun. Bu sayede paranın iadesi sağlanıyor.''
İpotek harcı binde 4,55, damga vergisi binde 9,48 ve döner sermaye ücreti olmak üzere ipotek bedeli üzerinden ipotek masrafı hesaplayabilirsiniz. 100.000 TL'lik bir ipotek için kabaca 455 TL ipotek harcı, 948 TL damga vergisi, 1.299 TL döner sermaye bedeli ortalama 2.800 TL gibi bir hesaplama yapmak doğrudur.
Borcun tamamen ödendiği ve İpoteğin kaldırılması konusunda herhangi bir sorun teşkil etmediğini gösteren yazı ipotek fek yazılır. Tapu Sicil Müdürlüğü kapsamında ele alınan inceleme ile beraber, taşınmaz üzerindeki ipotek kaldırılır. Bu işlem yaklaşık olarak 2 hafta kadar sürer.
İpotek senedinde yıllık fazi oranı da bulunur ve ipotek bedeli her sene bu faiz oranında yenilenir. İpotek harcı ipotek ile sağlanan borç miktarı üzerinden binde 4,55 olarak hesaplanır (bankalar bu masraftan muaftır).
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
İpotek Kaldırma Ücreti (İpotek Fek İşlem Tutarı) Nasıl Ödenir? Daha önceden özel bankalar üzerinden bu tutarı ödemek mümkündü. Ancak 2020 yılı itibariyle ipotek kaldırma ücreti ve diğer vergi ödemeleri özel bankalar üzerinden ödenemiyor. Sadece kamu bankaları veya tapu dairelerinden ödeme yapmanız mümkün.
de .................................. adına kayıtlı taşınmaz üzerinde afet konut kredi borcundan dolayı konulan ipoteğin, borcun tamamı tarafımdan ödenmiş olup, kaldırılması için ilgili kuruma yazı yazılması hususunda; Gereğini arz ederim ...../...../20...
İpotek kesin borç ipoteği olup faizsiz olduğu kararlaştırılmış olsa bile borçlu temerrüde düşürülmüşse alacaklı faiz isteyebilir. MK'nun 766-a maddesine uygun olarak kurulmuş bir ipotek olmadığından davacının ya- bancı para alacağının tamamından ipotekli taşınmazın sorumlu tutulması mümkün değil- dir.
İpotek belli bir süreye bağlı kurulmuş ise 883. maddesi 2. Fıkrası uyarınca taşınmaz malikinin talebi ile tapu müdürlüğünce kaldırılır. İpotek belli bir süreye tabi değilse bu taktirde terkin talebi ipotek alacaklısının yazılı terkin talebi ile tapu müdürlüğüne başvurması ile tapu sicilinden silinir yani terkin edilir.
Banka ipoteği işlemi, resmi senet düzenlenmeksizin banka ile malik arasında yapılmış kredi veya borç sözleşmesine göre yapılabilir. Banka böyle durumlarda matbu bir senet hazırlar. Bu senedin üzerine taşınmaz ve ipotek ile taraflara ait bilgileri içeren bir sayfa resmi senet eklenir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
İpoteğin Kaldırılması (Fekki) Davası Şartları
Tapu kütüğüne kaydedilmiş ipotek hakkı geçersiz olabilir. Taşınmaz maliki, tapu kütüğüne tescil edilmiş durumdaki ipotek hakkının geçersiz olması halinde, bu durumunun düzeltilmesini, adına yolsuz tescil bulunan rehinli alacaklıdan talep edebilir.
İpotek borcunun tamamen ödenmesi durumunda, ipoteğin kaldırılmasına dair bir yazı alınmalı ve Tapu Sicil Müdürlüğü'nden bu yazı ile, ipotek kaldırılması sağlanmalıdır. İpotek fek yazısı alınırken; Fek belgesinin, borçlu kişi adına yazılmış olması gerekir. Fek belgesi, borcun ödendiği bankadan alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri