Bankalar Şirketler Adına Vergi Dairesine Ödeme Yapıyor! Çünkü, KDV Genel Uygulama Tebliği'nin 2.1.3.2.13 başlıklı bölümü uyarınca, KDV mükellefleri tarafından, bankalara düzenlenecek olan faturalar 5/10 oranında KDV tevkifatına tabi.
KDV Kanunu m. 17 uyarınca, BSMV kapsamına giren işlemler KDV'den müstesnadır. Buna göre, her türlü gelirleri nedeniyle BSMV mükellefi olan Bankaların KDV mükellefiyetleri bulunmamaktadır.
Buna göre, alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL'nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Ancak, bankaların tevkif ettikleri vergiyi ödemeyi yapan şubeler aracılığıyla; şubelerin bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edip de ödeyebilmektedirler. Bu tercihi yapmış bankalar, ilgili durumu bir dilekçe ile önceden genel müdürlüğün bağlı olduğu vergi dairesine yazılı şekilde bildirmelidirler.
İlgili 28 soru bulundu
Bankaların Yükümlüsü Olduğu Diğer Vergiler
Bankalar yukarıda incelenen vergilerin (kurumlar vergisi, ban ka ve sigorta muameleleri vergisi, damga vergisi ve harçlar, malî denge vergisi) sürekli olarak yükümlüsü olurlar.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
KDV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi olmak üzere 4 vergiye tevkifat uygulanabilir. KDV Tevkifatı, kanunda belirli malların alım satımı veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi, alıcılardan bazen tamamı bazen de kanunda belirlenen oran kadar kesinti yapıldığını gösterir.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikle, 1 Mart 2021 tarihinden itibaren kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, özel olarak Tebliğde belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarında (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulayacaklardır.
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
Tevkifatlı Faturada KDV'yi Kimler Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder.
Özel kanunlarında gelir vergisine ilişkin istisna veya muafiyet hükmü bulunan dernek ve vakıflara yapılan ödemelerden tevkifat yapılmayacaktır.
16 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak 1 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe giren tebliğ uyarınca (M yetki belgesi haricinde) yurt içi nakliye hizmeti veren tüm mükellefler KDV dahil 2.000 Türk Lirasını aşan faturalarında 2/10 oranında tevkifat yaparak faturasında bunu gösterecek.
Bankaların kurum kazançlarının vergilendirilmesine ilişkin bilgilere raporumuzun bu bölümünde özet olarak yerverilmiştir. Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 1. maddesi hükmü gereğince sermaye şirketlerinin kazançları kurumlar vergisine tabi olacağından, bankaların kazançları %30 oranında kurumlar vergisine tabi olacaktır.
Mevduat hesabınızda bulunan paranıza faiz işlediğinde belirli bir kazanç elde edersiniz. Bu kazancı size aktaran banka, ödediği miktar üzerinden Gelir Vergisi stopajı keser.
Banka ve özel finans kurumları tarafından kullandırılan tüketici kredilerine ilişkin kağıtların ise tüm nüshaları damga vergisinden istisna edilecektir.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Kapsamda olanlar, 01.03.2021 tarihinden itibaren yaptıracakları kara yolu ile yük taşımacılığı hizmetlerinde, her bir işlemin (bütünlük arz etmeyen ayrı ayrı her bir teslimin) KDV dahil bedelinin 1.000 TL yi aşması halinde, 2/10 tevkifat yapmak zorundadırlar.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
KDV özelinde vergi alacaklarının güvencesi, mali idare tarafından mal veya hizmet temini esnasında KDV'den belirli oranlarda kesinti yapılıp tahsil edilme şeklinde sağlanmaktadır. Bu kesinti işlemine KDV tevkifatı adı verilmiştir.
KDV mükellefiyeti bulunmayan BSMV mükelleflerinin, 2 No.lu KDV Beyannamesini kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Ancak, bankaların tevkif ettikleri vergiyi ödemeyi yapan şubeler itibarıyla, şubelerin bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edip ödemeleri de mümkündür.
08.02.2023 tarihinde ilan edilen olağanüstü hal ile beraber deprem bölgesinde faturalarda KDV tevkifatı yapmak mümkün değil. OHAL uygulaması bitene kadar Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay illerinde tevkifat uygulaması yapılmayacaktır.
KDV'de sorumluluk kapsamında tevkifat müessesesi de verginin eksiksiz ve zamanında tahsili için getirilen vergi güvenlik önlemlerinden biridir. KDV'de sorumluluk uygulaması KDV'ye tabi işlemin meydana gelmesi halinde vergi sorumlusu tarafından tevkifat yapılmasını gerektirmektedir. yükümlülüğü bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri