Kredi kartı veya bankamatik kartı ile yapılan alışverişlerde verilen hediye puanları kullanmak caiz midir? Banka kartlarıyla yapılan alışverişlerde biriken puanların kullanılması, bu puanları veren kurumun kazancının dinen helal olup olmamasına bağlıdır.
Fıkıh akademisinde verilen karara göre: “Karşılığı olmayan kredi kartın düzenlenmesi veya bu kartla alışveriş yapmak caiz değildir. Her ne kadar kullanıcı zamanında borcunu ödemeye özen gösterse de fazla para ödeme koşuluna bağlı olduğu açısından caiz değildir.
- Puan karşılığı alışveriş ya da hediye veriyor; para vermiyor. - Bu iki konunun faiz olma durumu var mı? Değerli kardeşimiz, Faizcilik yaparak para kazanan bankalara, mecbur olmadıkça para yatırmak caiz değildir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Helal ürünlerde yapılan harcamalar sonucu biriken hediye puanları kullanmakta dinen bir sakınca yoktur. Ancak her ne kadar helal ürün alışverişi neticesinde hediye puan kazanılsa da, kazancının çoğu haram olan kurumların verdiği hediye puanları kullanmak caiz değildir.
Sual: Her türlü alışverişte, kredi kartı kullanmak caiz midir? Kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz değildir.
İlgili 39 soru bulundu
Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde; öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.
Değerli kardeşimiz, Faizsiz borç alıp faizli borcu kapatmak caiz, hatta haramdan kurulmayı amaçladığı için farzdır. Hayat sigortası katılım sigortacılığına göre yapılmazsa caiz değildir. Sigortalı olmadığınız hâlde “faizsiz” diye borç veriyor ve buna karşı sigorta ücreti diye bir para alıyorlarsa bu faiz olur.
Kredi kartı veya bankamatik kartı ile yapılan alışverişlerde verilen hediye puanları kullanmak caiz midir? Banka kartlarıyla yapılan alışverişlerde biriken puanların kullanılması, bu puanları veren kurumun kazancının dinen helal olup olmamasına bağlıdır.
Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.
Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
İslam, kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yoldan temin etmelerini emreder ve her türlü faizi kesin olarak haram kılar (Âl-i İmrân, 3/130; Nisâ, 4/161). Şahıslar veya kurumlarla yapılacak faizli kredi işlemleri de bu kapsamdadır.
Bankaların veya finans kurumlarının pos makinasını kurup, kredi kartı ile satış yapmak caizdir. Kredi kartı ile satış yapan işyeri, satılan malın bedelini bankadan müşterinin ödeme tarihinde alabilir. Bu tarihten önce kırdırmak suretiyle eksik alması faiz olacağından; caiz değildir.
Katılım bankalarının verdiği bu tür alış-veriş kartlarının kullanımı, İslâm fıkhında murâbaha esasına dayandığı için fetvası olup caizdir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi.
AxessChip Para, Akbank müşterisi olup Axess kartlara sahip olan kullanıcılara sunulan bir ayrıcalıktır. Banka kartı veya kredi kartı ile yapılan alışverişlerde karta chip para adında kredi kartı puanı yüklenmektedir.
Evet kullanılacak. Şuanda çalışma yapılıyor. Merhabalar, Gram Altın ve Sarrafiye kategorilerinden satın alacağınız ürünler kargo ile gönderilir.
İslâm nazarında en faziletli kazanç yolları ziraat, ticaret ve sanattır. Memuriyet ve işçilik de dinimizin mubah gördüğü kazanç yollarındandır.
Meşru olmayan yoldan kazanılan bir malı, bir parayı şahsın kendisinin yemesi caiz olmayıp, haramdır. Eğer bu mal hırsızlık, gasp gibi yollarla haksız yere ele geçirilmişse, insanın onu kazancından ayırması, uzaklaştırması gerekir. Bu halde sahibi belli ise, malın ona verilmesi gerekir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
1- Bankanın düzenlediği veya yenilediği kart karşılığında ve müşteriye sunduğu gerçek hizmet karşılığında bir ücret alması caizdir. 2- Tüccarın sattığı fiyat nakit ve kredi kartı ile aynı olması şartıyla banka, müşterisinin (kart hamili) alışveriş yaptığı tüccardan komisyon alması caizdir.
Evet, geçerli. Kart bilgilerinizi girince chip-para kullanma seçeneği belirecek.
Kredi kartı, bir ödeme aracıdır, kredi aracı değildir. Kredi kartıyla alışveriş yapan bir insan zamanında borcunu ödediği takdirde dinen hiçbir sorun yoktur.
Fetvada şöyle denildi: İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Kuran'ın günah diyerek haram ettiği “tefecilik ve tefeci faizi”dir.
Sonuç olarak denilebilir ki, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için devletin vereceği kredi, yukarıdaki ölçü ve amaca uygun olarak veriliyor, faiz oranı da yıllık olarak tespit edilen enflasyon oranından düşük tutuluyorsa, söz konusu krediden yararlanmak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri