Diğer iki imamımıza ve üç büyük imama göre binasını kilise, havra, içki dükkanı, kumarhane (banka) vb. işler yapmak isteyene kiraya vermesi caiz değildir.(Ibn Kudâme, EI-Mugni, V/552) Çünkü bu, günaha yardımdır.
Biz meselenin tahliline gelelim: Mülkiyeti altında bulunan bir iş yerinin bankaya kiraya verilmesi asla caiz değildir.
Alkol satılıyor ama siz alkol almıyorsunuz ki siz binayı alıyorsunuz. O caizdir ama alkol satan dükkânı yani kendi dükkanını eliyle kiralaması caiz mi? Caiz değildir. Mesela bir tekel bayiine dükkanını kiraya vermek haramdır.
Allah Teâlâ büyük günahlardan uzak kalmamızı emretmiştir. Faizle çalışan bir banka veya ona bağlı bankamatik için yer kiraya vermek caiz değildir.
kira ile faiz arasında bir fark yoktur. faiz de paranın kirasıdır.
İlgili 45 soru bulundu
2008 yılında çıkarılan yasa gereği 500 TL'nin üzerindeki kira gelirinin banka üzerinden alınması zorunludur. Hem konut hem de iş yerinde kira gelirleri için bu durum geçerlidir. Kira geliri için kişi kendi hesabını kullanabileceği gibi mülke özel bir banka hesabı da açabilir.
Cevap: Bir menfaati, başka cins bir menfaat karşılığı kiraya vermek caizdir. Evin kirası karşılığı olarak tarlayı kiralamak caizdir. Fakat, elbiseyi kiraya verip, kira olarak başka elbise almak caiz olmaz. Bir yeri, namaz kılmak için kiraya vermek caiz değildir.
Yapılan bu işlemin adı İslam fıkhında icare yani kiralama aktidir ve bu da caizdir. İkinci olarak banka bu kasayı koruma sorumluluğunu, korumak için gerekli sebeplere teşebbüs etmeyi ve gücü yettiğince gelebilecek zararlardan muhafaza etmeyi üstlenmektedir. Bunun adı da vedia aktidir ki bu da caizdir.
İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
"Bankaların haciz yoluyla elde ettiği taşınır ve taşınmaz mallara bakılır; eğer haklı yollardan elde edilmişse bunlar bankadan satın alınabilir. Çünkü bu mallar bankanın kendisine aittir. İslam'da bir kimse borcunu ödeme hususunda ihmalkâr davranırsa borç veren, devlet aracılığıyla gidip onun malına el koyabilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Düğünlerde bir süre takıp sonra geri vermek üzere kolye, bilezik gibi altının kiraya verilmesi caiz midir? Altın kolye, bilezik gibi ziynetin (süs eşyasının), bozdurulmadan bizzat kendisini (aynını) geri vermek şartıyla düğün gibi münasebetlerde kullanmak için kiralanması caizdir.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir. İslam mezheplerinin günümüzdeki çoğunluğu alkolün azı veya damlasının kullanımını dahi meşru görmemekteyken tarih içinde farklı mezhepler konuya farklı yaklaşmışlardır.
İçki satılan lokantalardan helal olan yiyeceklerin yenmesi caizdir. Ancak eğer içki satılmayan yerler varsa, buraları tercih etmek daha uygundur. Çünkü her ne kadar içki içmiyorsak bile, dolaylı yollardan bu kurumlara destek olunacağı için içkisiz müesseseler tercihimiz olmalıdır.
TBK'nın 89. maddesi uyarınca kira parası götürülüp ödenmesi gereken borçlardan olduğundan, kiralayana götürülüp elden ödenmesi veya gideri kiracıya ait olmak koşuluyla banka hesabına yatırılması ya da konutta ödemeli olarak PTT kanalıyla gönderilmesi gerekir.
Diğer iki imamımıza ve üç büyük imama göre binasını kilise, havra, içki dükkanı, kumarhane (banka) vb. işler yapmak isteyene kiraya vermesi caiz değildir.(Ibn Kudâme, EI-Mugni, V/552) Çünkü bu, günaha yardımdır.
kiracıların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka ve benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla gerçekleştirmeleri ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen belgelerle bu ödemeleri tevsik etmeleri zorunluluğu bulunmakta.
el Cevab: Faizle ev almak haramdır. Ev alınması ihtiyaçdır haramları helal eden bir zaruret değildir. Kira ile ev tutulması da ihtiyacı karşılar. Namazın sıhhat şartları içinde göz zinası faiz yemek hırsızlık yapmak durumunda kalanların namazları sahih olmaz şartı yoktur.
Bu evin parasını belli bir süre içinde helal kazancınız ile ödemiş olacağınız için, ev size haram olmaz, ama haram olan faizli işlemden (borçtan) bir an önce kurtulmak veya azaltmak için gayret etmek gerekir, ayrıca günahtan tövbe etmek de icab eder.
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Ancak kasa ortağının vefatı durumunda, eşin mirasçı olarak kasa içeriğine erişim hakkı olabilir. Mirasçılar, vefat eden ortağın mal varlığını miras yoluyla devralan kişilerdir ve mahkemeden alacakları belgelerle birlikte bankaya başvurarak kasa içeriğine erişim talep edebilirler.
Kasa kiralama sözleşmesinde bankanın, kasanın kullanılmasını müşteriye bırakma, müşterinin kasaya erişmesinde iş birliğinde bulunma, kasanın güvenliğini sağlama ve sır saklama yükümleri bulunmaktadır. Kasa kiralama sözleşmesinde banka, borçla- rını sadâkat ve özenle yerine getirmek zorundadır.
Nedir? Değerli eşya ve belgelerinizi saklamak üzere bankamız şubelerinde bulunan kiralayabileceğiniz fiziki kasalardır. Kasanızı kiralarken aylık, 3 aylık, 6 aylık veya 1 yıllık olarak kiralık kasa ücreti ve bir kereye mahsus depozito ücreti tahsil edilmektedir.
Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır. Para kazanmak, ticaretle, üretimle, emekle olmaktadır.
Gayrimenkullerin kiralanması ile ilgili olarak ortaya çıkmış bir işlem olan hava parası, hem pozitif hukuku, hem de İslam hukukunu ilgilendiren bir kavramdır. İslam hukukunda meşruiyeti tartışılan bu işlem, günümüz hukukunda ise, yasaklanmıştır.
Buna göre 2022 yılında tahsil edilen (tevkifata tabi olmayan) iş yeri kira geliri, 3 bin 800 liradan azsa beyan edilmeyecek. Kira gelirlerinin bu tutarı aşması durumunda ise tamamının beyan edilmesi gerekiyor. 14. Kira gelirinden düşülebilecek giderlere ilişkin iki farklı yöntem varmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri