Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar. Daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir. Bu sürenin ardından kredi alabilir duruma gelebilirsiniz.
Sosyal destekleri içeren torba teklifle, Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarına giren ve kamuoyunda “kara liste” olarak bilinen kredi borçlularına sicil affı olanağı geliyor. Bu düzenlemeyle Borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Banka sicilini temizlemenin yolu, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 yıldır. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir.
Sicil affından yararlanan tüketiciler almış oldukları kredilerden dolayı herhangi bir cezai işleme tabi tutulmuyor ve kredi sicilinin yenilenme süresini beklemeden yeniden kredi alabiliyor.
İlgili 27 soru bulundu
En son hazırlanan sicil affı tasarısı, torba yasa ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayından geçerek 9 Kasım 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
Gerçek ve tüzel tüm kişilere ait, son ödeme tarihi (vadesi) 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olan karşılıksız çek, bireysel ve ticari niteliğindeki kredi kartı ve kredi, protestolu senet borçlarını kapsamaktadır. 20 Mayıs 2021 tarihi sonrası borçlar bu düzenleme kapsamında değildir.
Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır. Fakat bu sicile daha önce çalışılan ve borç geçmişi olan bankalar, kendi sistemi üzerinden ulaşabilir.
Çünkü siciliniz bozulduktan sonraki dönemlerde ödemelerinizi zamanında yapsanız bile belirli bir süre kara listeden çıkamazsınız. Kara listeden çıkmanın tek şartı, kara listeye girmenize sebep olan borcun bitmesinin üzerinden 5 yıl geçmesidir. 5 yıl sonra siciliniz temiz görünür.
Kara listeye giren kişilere kredi veren bazı bankalar arasında Akbank'da bulunur. Akbank, sicili bozuk olan kişilere kredi verir. Genellikle kredi sonucu 24 saat içinde sonuçlanır. Bununla birlikte; Türkiye Ekonomi Bankası, Denizbank ve Vakıfbank da kredi veren bankalardandır.
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Kara listedeyken kredi başvurusu yaparsanız talebiniz siciliniz nedeniyle ya da maaşınızda haciz olmasından dolayı onaylanmayacaktır. İpotek ettirebileceğiniz bir gayrimenkulünüz varsa bankayla birebir görüşüp kredi başvurusu yapabilirsiniz.
Kara Listedeyken Mevduat Hesabı
Eğer birikmiş bir paranız varsa bu parayı mevduat hesabına yatırıp, bu tutarı referans göstererek bankadan kredi kartı talebinde bulunabilirsiniz.
Banka sicilini temizlemenin yolu, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 yıldır. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir.
Yasal Takibe Düşen Borç Ne Zaman Silinir? Yasal takibe düşen borç, yasal takip kapsamında talep edilen borcun tamamının ödenmesiyle birlikte silinir.
Kredi Borcu Ne Zaman İcraya Verilir? Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nin 18. Maddesine göre, yapılan kredi sözleşmelerinde kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi halinde banka tarafından verilen kredi iptal olur. Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir.
Yapılan görüşmeler neticesinde sicil affını getiren kanun teklifi Meclis'ten geçerek yasalaştı.
Aktif Bank herhangi bir ipotek ya da kefil şartı olmadan 30.000 TL'ye kadar kredi imkanı sağlamaktadır. Kredi notu düşük ya da icralık olan kişilerin %2.75 oranıyla bu krediyi almaları mümkündür.
İcralık olan kişiler, bankalara kredi başvurusunda bulunurken borç yapılandırma talebi adı altında başvuru yapılır. Bu genellikle uzun vadeli ve düşük taksitli bir yapılandırma sürecidir. Bu noktada ise aylık gelir belgesine ek olarak bankalar tarafından kefil ya da ipotek istenebilir.
5 Yıl İçerisinden Kredi Sicili Silinir
Kredi sicilini oluşturan verilerde son 5 yıl baz alınır. Yani 5 yıldan önce kapatılmış olan kredi kayıtları kredi sicili hesaplamasında dikkate alınmaz. Ancak bu durum ödeme alışkanlıkları düzgün olmayan bir kişinin 5 yıl sonra kredi kullanabileceği anlamına gelmez.
Teminat Karşılığı Kredi Kullanma: Vadeli alacağı bulunan kredi sicili bozuk kişiler bu alacaklarına dair evrakı bankayı teminat göstererek finansman edinebilirler. Senet, çek vb. gibi müşterinin alacaklısı olduğu belgeler bankaya emaneten garanti olarak bırakılır ve buna karşılık kredi kullanılır.
Günümüzde tüm bankaların sistemleri birbirine bağlı olduğundan dolayı sicili bozulan kişi bankalardan kolay kredi alamaz. Korona virüs sürecinde sicili bozuk olana kredi kullandıran bankalar Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank olmuştur.
Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir.
Bu itibarla TBB-RM'nin genel ağ sitesine başvurulması gerekmektedir.
SİCİL AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK? Kişi ya da şirketlerin borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri