Türkiye'de din dersi, ilkokul-lise arasındaki Türk eğitim sistemindeki zorunlu olarak öğretilen ve İslam dini üzerine yoğunlaşmış Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) dersini ve çeşitli ilişkili seçmeli dersleri kapsar.
Din, kaynağı vahye dayanan ve insanın mutluluğunu amaçlayan bir kurallar sistemidir. İnsanın varoluşuyla birlikte gelen inanma ihtiyacına cevap verir ve inançlıların yaşamına anlam katar.
İnsanların, Allah'a, Allah'ın uyarıcı ve müjdeleyici olarak yeryüzüne peygamberler gönderdiğine ve ölümden sonra sonsuz yaşama iman ettikleri inanç sistemine din adı verilir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan din kelimesinin sözlük anlamı inançtır. Bu sözcüğün çoğul hali ''edyan'' şeklinde yazılır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğrencilerin yaşadığı ülkedeki dinî kültürü ve dünyada var olan dinî kültürleri tanıtmayı amaçlayan bir derstir. Din içerisinde var olan öğelerin bir toplumun dil, tarih, müzik, mimari vb. etkilerini fark etmelerini sağlamayı amaçlar.
Din dersi için ayrılan haftalık süre ve dersin içeriğinin yetersiz olması da din eğitimi alanında bazı sıkıntılara sebebiyet verebilir. İlköğretimde din dersleri 4. sınıfta ve haftada iki saat olarak başlamaktadır. Lisede ise haftalık ders saati bir' e düşmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında okulların zorunlu dersleri arasında yer alır.
Böylece din derslerinin saati ortaokullarda haftalık 4 saate, liselerde ise en az 3 saate çıkarıldı. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı imzalı düzenlemeyle ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilebilmesinin de önü açıldı.
Din genel bir tabirle, insanın inancı ve imanına aracılık eden yapıdır. Bu Allah'ı tanımak, ona itaat etmek için gerekli görülmüş bir sistemdir. İnsanlığın hemen her çağında, ortalama 500 yılda bir kez kendisini göstermiştir.
Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.
Bu nedenle din eğitimi ve öğretiminde iki husus önemlidir: 1. İlk ve ortaöğretimde din dersi zorunlu olmalıdır, 2. Anayasada yer alan “isteğe bağlı din eğitimi”nin hayatiyet kazanması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Deutsche Institute fürNormunge.V. (DIN), Alman Standartlar Enstitüsü, 1917 yılında kurulmuştur. DIN'in amacı bir bütün olarak ekonomi ve toplum yararı için standartlar oluşturmaktır.
Öte yandan Kur'ân-ı Kerîm'de din kelimesi hem ulûhiyyeti hem de ubudiyyeti ifade etmektedir. Buna göre din, hâlik ve mâbud olan Allah'a nisbetle “hâkim olma, itaat altına alma, hesaba çekme, ceza-mükâfat verme”; mahlûk ve âbid olan kula nisbetle “boyun eğme, aczini anlama, teslim olma, ibadet etme”dir.
Dinler genel olarak üçe ayrılır. Hak (gerçek) dinler, Muharref (bozulmuş dinler) ve Batıl dinler. 1) Hak (Gerçek) dinler: Bunlar, Allah Teâlâ tarafından peygamberleri vasıtasıyla insanlara bildirilmiş olan dinlerdir. Bunlara “ilâhî din”, “hak din” veya “semâvî din” adı verilir.
Bazı dinler semavi, yani kutsal, tek tanrılı ve bi kutsal kitaba sahip olan dinlerdir. Bildiğimiz gibi bu şekilde üç din vardır. Ama farklı inanışlar ve diğer mezheplerle birlikte dünyada tam olarak 4.3000 adet din olduğu kabul ediliyor.
Hinduizm'in dünyanın en eski dini olduğu düşünülüyor. En az 5000 yıllık bir tarihi bulunduğu biliniyor. Daha da eski bile olabileceği düşünülüyor ama kesin kanıtı yok. Bu yazımızda çok detaya boğmadan, özet bir şekilde Hinduizm'e dair temel bilgileri anlatacağız.
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yayımlanan yeni haftalık ders çizelgesine göre, ortaokulda din dersi, 16 saate çıkarıldı.
Anayasanın 24'üncü maddesinde yer alan "Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır" ifadesini hatırlatan Bakanlık açıklamasında, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin puan kaybı söz konusu değildir" denilmişti.
19. Milli Eğitim Şurası'nda İlkokul 1-2 ve 3.sınıflara Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi getiriliyor.
Din eğitiminin amacı, inanılan dinin inanç, ahlak ve diğer alanlarını mensuplarına öğreterek yaşanır hale getirmektir. Din öğretimi bilgi düzeyinde KALIRKEN , DİN EĞİTİMİ İSE BİLGİ VE AMELİ/ PRATİĞİ BİR ARAYA GETİREREK DİNİN DEĞERLERİNİ YAŞATARAK SOMUTLAŞTIRMAYI AMAÇLAR.
Dinlerin ortaya çıkış tarihine ilişkin kesin hükümlerde bulunmak mümkün değildir. Ancak elimizdeki arkeolojik bulgular ve antropologların doğal ortamda yaşayan topluluklar üzerinde yaptıkları araştırmalar, inanç sistemlerinin (dinlerin) bundan 40-50 bin yıl önce ortaya çıktığını ortaya koymaktadır.
Dünya nüfusunun yaklaşık %25'ini (yani dörtte birini) kapsayan İslam dini, en büyük dinlerden biri olarak varlığını sürdürüyor. Müslümanların %80-90'ı Sünni, %10-20'si de Şii'dir.
Zorunlu din dersi bir temel hakka müdahale niteliğinde olduğuna göre ve Anayasa da açıkça tüm öğrenciler din dersi almak zorundadırlar şeklinde bir ifade içermediğine göre; 24. maddedeki “Din kültürü ve ahlak öğretimi […] zorunlu dersler arasında yer alır” hükmünü herkes din dersi almak zorundadır şeklinde yorumlamak ...
2017'de yapılan değişiklikle ortaokullarda ve liselerde din kültürü ve ahlak bilgisi ders saatleri "iki ders saati" olarak belirlendi.
Öğrenciler “Din, Ahlak ve Değerler” başlığı altında yer alan Kur'an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler gibi 3 dini dersi seçebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri