Çıkarım cümlesi olarak isimlendirilen cümleler çok özet bir tarif ile; nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelerdir. Her hangi bir konu hakkında, bir cümleden yapılacak çıkarımlara başka bir ifade ile sonuç yahut tahmin cümlelerine çıkarım cümleleri denmektedir.
Nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelere çıkarım diyebiliriz. "Senin bu sınavdan yüksek alman, senin gelecekte iyi bir yere gideceğini gösterir." Şeklindeki bir cümle çıkarımdır.
Yapılan gözlem ve incelemelerin neticesinde bir sonuca varmaya çıkarım denir. Çıkarım, henüz gerçekleşmemiş olaylar için geçerlidir. Belli başlı konular hakkında uzun uzun düşünerek çıkarımda bulunmak da mümkündür.
Bilinen doğrular ya da bilinen yanlışlardan yola çıkarak birtakım sonuçlara ulaşmak çıkarımda bulunmak anlamı taşımaktadır. Özellikle bir durum hakkında farklı bir bakış açısı üzerinden yorum yapmak olarak da ifade etmek mümkün.
Bir isim kategorisini daha somut hale getirme, detaylandırma Çıkarım belirli bir ismi somutlaştıran bir örnek veya alt kategoridir. Örneğin, “başkan” “Georg Bush” ile somutlaştırılabilir. Araç Bu çıkarım, bir nesne, vücudun herhangi bir bölümü veya kahramanın bilinçli bir eylemde kullandığı bir kaynak olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Çıkarım yapma sanatı gözlem ve detaylardan yola çıkarak kişiler ve olaylar hakkında doğru hipotezlere ulaşma becerisidir. Temeli en ufak ayrıntıları dahi gözden kaçırmadan inceleme yapıp tahminlerde bulunmaya dayanır. Çıkarım yapma sanatında gözlem yeteneği ve bilgi birikimi esastır.
Soyut isim, soyut ad veya mana ismi; varlığı düşünce yoluyla kabul edilen, söylendiğinde zihinde belli bir görüntü veya tasavvur uyandırmayan bir kavramın adı: soy, ün, korku, söz, bilgi, gönül, kötülük, güzellik, doğruluk vb. Soyut olmayan, yani fiziksel varlıklara verilen isimlere ise "somut isim" denir.
Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji. Klasik mantığın temelinde tümdengelim vardır.
Çıkarım cümlesi olarak isimlendirilen cümleler çok özet bir tarif ile; nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelerdir. Her hangi bir konu hakkında, bir cümleden yapılacak çıkarımlara başka bir ifade ile sonuç yahut tahmin cümlelerine çıkarım cümleleri denmektedir.
- Bir resme bakıldığında, dünya üzerindeki herkes aynı şeyi görüyor ve tanımlıyorsa bu bir "gözlem"dir. - Ancak birisi aynı resme bakıp mevcutta olandan farklı şeyler görüyor ve söylüyorsa bu bir "çıkarım"dır.
ÇIKARIM YAPMA
Çıkarım yapma, gözlemler sonucu elde edilen bilgilerin veya önceki tecrübe ve bilgilere dayalı olarak yapılan gözlemlerin yorumlanması olarak tanımlanabilir.
çıkarsama TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,felsefe Bir önermeden, düşünce yoluyla bir başka önermeye geçme işi, istihraç
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre yadsımanın iki anlamı bulunuyor. Birincisi “Yadsımak işi, yokumsama, inkâr” demek oluyor. İkinci olarak da psikolojide mantık dalında “Bir yargıdan onun karşıtı olan yargıya geçme, nefiy” anlamına geliyor.
Eğer bir cümlenin içinde gelecekle ilgili bir plandan bahsediliyor ve bu planın da gerçekleşmesi isteniyorsa bu bir tasarı cümlesi olur. Birkaç seneye buralarda iki ev almayı düşünüyorum. Üç ay içerisinde almış olduğum kiloları fazlasıyla vermeyi düşünüyorum. Hafta sonu saçımın rengini açmayı düşünüyorum.
Birden fazla kavram, durum veya varlığın karşılaştırıldığı cümlelere denir. Benzerlik, farklılık veya üstünlük gibi değişik durumları ifade eden cümlelere karşılaştırma cümleleri denir.
Yapılarına göre basit, bileşik, bağlı ve sıralı cümleler olmak üzere dört cümle çeşidi vardır.
Bir metinde daha sonra gelecek bir bilgi ile ilgili bir çıkarım tahmindir. Metinde daha sonra ne olacak ve daha sonra ne öğrenileceğini tahmin etmek için geçmiş bilgisi ve metnin sağladığı ipuçları kullanılır.
Bir şeyin durumunu belirgin bir duruma getirmek amacıyla kullanılan kelimeler saptamada bulunmak olarak değerlendirilir. "Ahmet'in bu yılki büyük başarısı ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır" Bu örnekte olduğu gibi Ahmet'in başarısı hakkında saptamada bulunulmuştur.
Deneme, makale ve fıkra gibi düşünce yazılarında, bir kavrama, olaya ya da kişiye dair yapılan tespitlere saptama denir. Saptama aynı zamanda netlik kazanmamış durumları örneklerle ve alıntılarla çok daha anlaşılır hale getirmek demektir.
Çıkarım, en genel anlamıyla, verili önermelerden bir sonuç önermesi elde etmektir. Verili önerme bir tane olduğunda, bu önermeden yola çıkarak bir sonuç önermesi elde etmeye doğrudan çıkarım denir.
3 Çıkarım, en genel tanımıyla verili olan bir veya birden fazla önermeden bir veya birden daha çok yeni önerme elde etmektir. 4 Verili olan önerme sayısına göre çıkarımlar doğrudan (ing. immediate inference) ve dolaylı çıkarım (ing. mediate inference) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Üç çeşit çıkarım vardır. Bunlar: Tümdengelim. Tümevarım.
Gözle görülen, dokunulan, tadılan, madde haline sahip olan varlıkların somut olduğunu düşünebiliriz. Beş duyu ile hissedilemeyen kavramlar ise soyuttur. Somut ve Soyut Kelimelere Örnekler Nelerdir? Kalem, masa, sehpa, kapı, dağ, akarsu, çocuk, hayvan gibi kavramlar bir madde haline sahip oldukları için somuttur.
Somut ve soyut anlamlı sözcükleri çalışırken nelere dikkat edilmelidir? Öncelikle sözcüklerin beş duyu organımızdan herhangi birine hitap edip etmediğine bakılmalıdır. Eğer beş duyu organımızdan birini ele alıyorsa sözcük somut, ele almıyorsa soyuttur.
Somut isim, duyu organları ile tespit edilebilecek varlıklara verilen isim. Taş, su, kalem, köpek gibi kelimeler, somut isimlere örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri