Açık renkli fayans veya banyo seramik modelleri alanın daha büyük ve parlak görünmesine yardımcı olur. Ancak koyu renkli banyo fayans veya seramik modeli kullanmanıza tamamen engel değildir. Koyu renkli bir döşeme tek bir köşeye uyguladığınızda alana derinlik katabilir ve daha büyük hissetmenize neden olabilir.
Evin tüm alanlarında olduğu gibi küçük banyoları geniş göstermenin yolu açık renkler kullanmaktan geçer. Özellikle penceresi olmayan banyolara açık renk duvarlar ve dolaplarla aydınlık bir hava kazandırılabilir. Bunun için krem rengi veya beyaz tonlar tercih edilebilir.
Uzun ömürlü, dayanıklı ve hijyenik karo seramik modelleri ile estetik açıdan tatmin edici ve ferah ortamlar yaratılabilir. Banyo fayanslarının seçiminde alanın küçük ya da büyük olması, dekorasyona hakim rengin açık ya da koyu olması, seramiğin boyutu ve deseni önemli kriterlerdendir.
Daha basit bir anlatımla, banyonun uzunluğu ve genişliğini ölçün, bu ölçüleri çarparak metrekareyi hesaplayın ve çıkan sonucu %15 ile çarpın. Bu, fayans satın almanız gereken gerçek metrekare sayısı olacaktır. Banyonuz standart ölçülerden küçük ise, küvet veya duş alanı duvarları için en uygun seçim, mozaikler.
İlgili 19 soru bulundu
Genellikle duvarlarda parlak seramik, zeminde ise mat seramik kullanmanız önerilir. Parlak seramik, mat seramiklere göre çok daha göz alıcı ve ışıltılıdır. Ancak yoğun kullanılan zeminlerde kayganlığı çok fazla olduğu için ve sürtünmeyle üzerindeki bu parlaklığı kaybetme riski olduğu için zeminde parlak cila önerilmez.
Küçük Banyolarda Suya Dayanıklı Karo Seçimi
Poröz olmayan, yüksek kaliteli seramik veya porselen fayanslar, bu gereksinimi karşılar. Dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör ise fayansların kaymaz özellikte olmalarıdır; özellikle zemin fayanslarında bu kritiktir.
Fayans ve seramik farkı yan yana geldiklerinde dahi hemen fark edilmektedir. Seramikler yapı itibariyle hemzemin hem de duvar kaplamalarında kullanılırken, fayans ise iç mekan olan banyo, mutfak, ofis gibi yerlerde tercih edilmektedir.
Banyolar için en iyi zemin seçenekleri, neme dayanabilen, ıslakken kaygan olmayan, temizlemesi kolay ve ayağın altında rahat olan zeminlerdir. Neme dayanıklılık açısından lüks vinil karoları (LVT), rulo vinil ve porselen veya seramik karo en iyi banyo zemin seçenekleridir.
Bu konuda beyaz sirke güvenle tercih edilebilir. Bir kap içerisinde yaklaşık 1 su bardağı beyaz sirkeyi yine bir su bardağı ılık su ile karıştırdıktan sonra bu sıvıyı, bir fısfıs veya sünger yardımıyla fayans üzerine uyguladığınızda, kolayca temizlik sağlanabilir.
Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır. Avantajları: Seramik fayansların döşenmesi kolaydır. Diğer malzemelerle karşılaştırıldığında seramik hafiftir.
Antre ve holler, özellikle antre çekici olması istenen bir alandır. Bu sebeple parlak seramikle döşenebilir. Gene de bu alanlar su ile temizlendiğinde kayma riski olacaktır.
Kaymaz özelliklere sahip seramiklerin genel adı olan “Antislip Seramik “ “R” ile sembolize edilir.Havuz ya da havuz kenarı gibi alanlar kadar kayma riskinin yoğun olduğu ticari alanlar için de önemli olan yüksek kaydırmazlık özelliği evlerimizde banyo ve mutfaklarımız içinde çok önemlidir.
Direkt aydınlatma sistemleri ile banyoda sarkıt lambalar kullanabilirsiniz. Genel olarak banyo gibi odak isteyen yaşam alanlarında beyaz ışık kullanımı tercih edilir. Dikkat gerektirmeyen oturma alanlarında ise güneşe en yakın ton olan sarı ışık kullanımı tercih edilir ve dingin bir atmosfer oluşturur.
Doğal taş kaplamalar, tıpkı fayans çeşitleri gibi dayanıklı, kolay temizlenebilen ve mekanın havasını dikkat çekici kılan banyo zemin kaplamalarıdır. Tercih haklarını bu tür zemin kaplamalarından yana kullananlar; granit, mermer ya da kireçtaşından üretilen modellere yönelebilir.
Yeni imar yönetmeliğine göre banyo (yıkanma yeri) ve tuvaletin bir arada olduğu alan, 4.20 metrekareden küçük olamaz. Bu ölçülere, alanın temel eşyaları rahatlıkla girmelidir. Banyo ve tuvaleti, ev planınıza göre aynı yerde veya ayrı ayrı da konumlandırılabilir.
Özellikle banyo gibi ıslak hacimlerde su sızdırma durumu çok önemlidir. Çünkü herhangi bir durumda zemine su sızması durumunda banyo zemini sökülerek yeniden yapılandırılması gerekebilir. Banyo zemin karoları için; vinil, seramik ya da laminat gibi alternatif zemin kaplaması malzemeleri tercih edebilirsiniz.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
Seramik ve derz dolgu uygulamasından sonra, mutfak dolabı montajı yapılmadan önce alt kısımların boyanması ve zeminin mutfak dolabına göre ayarlanması gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra mutfak dolabı montajı yapılır, tezgah konulur ve tezgah arası seramikler döşenir.
Faydalı bilgiler: Fayanslar, eski fayansların üzerine yapıştırıldıklarında iyi bir şekilde tutunabilmeleri için, zeminin itinalı bir şekilde hazırlanması gerekir: Üzerlerindeki yağlar da dahil olmak üzere, tüm fayanslar temizlenmelidir.
Nedense sanki her banyoda zemin ve duvarlarda mutlaka fayans kaplama olmak zorundaymış gibi düşünüyoruz; oysa ıslak zemin olarak oldukça avantajlı ve kullanımı kolay olan fayanslar bugün artık bir zorunluluk değiller.
Kaymaz Solüsyon
Oteller, avmler gibi zemini fayans ve seramik kaplı parlak, Kaygan Zeminler suya, temizlik ürünlerine, yağa vb. sıvılara maruz kalıyor. Bu tür zeminlerde kayma ve kaza riski oldukça yüksek. Bu gibi kazaları önlemek için zeminlere Kayganlık Önleyici, Kaymaz Solüsyonu kullanılmaktadır.
Açık Renk Fayanslar
Açık renklerde fayans kullanmak banyoları daha büyük göstermek için iyi bir yöntemdir. Çünkü koyu renkler iç mekânı daha daraltırken açık tonlar baskın olduğunda çok daha geniş bir ortam sağlanır. Dolaplar, fayans, duvar rengi, lavabo, küvet ya da duşa kabin beyaz, kırık beyaz tonlarda olmalıdır.
BANYO TADİLAT SÜRESİ
Yine ortalama sıva 2 gün fayans ve seramik döşeme 3 veya 4 gün sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri