Banyo penceresi açıkken, banyo kapısının da açık bırakılması gerekir böyle hava dolaşımı meydana gelecektir ve tavan küflenmesini kısmen de olma önleyecektir. Banyo tavanının küflenmesini önlemek için, tavana uygulanacak boyanın su ve nem geçirmez özellikle olan yağlı boya kullanılması tercih edilmelidir.
Suyun miktarı az olduğu için alt katın banyo tavanında küf oluşmasına sebep olur. Banyonun tavanında küf oluşması olmadan önce, rutubet şeklinde görülür. Su sızıntısı devam ettikçe küf oluşmaya başlar. Suyun miktarı biraz fazla olursa, tavanda boya kabarması meydana gelir.
Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin. Ardından tekrar sirke dökün ve süngerle silin. Sonrasında suyla durulayın. Aynı yüzeye karbonat döküp eski bir diş fırçasıyla fırçalayın.
Duvar ya da tavanda küf oluşumunun olduğu bölgeyi kuru bir bezle nem ve küf tamamen temizlenene kadar silin ve daha sonra bu bölgeyi zımpara ile kazıyın. Zımparalama işleminin ardından çamaşır suyu döktüğünüz ıslak bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Alkole batırılmış bir bez ile de bu bölge tekrar silinmeli ve birkaç dakika alkol bu alanda bekletilmelidir. Daha sonra son olarak bir kez daha kuru bir bez yardımıyla silersek küf oluşumundan ve lekelerinden tamamen kurtulmuş oluruz.
Siyah küfü temizlerken doğru temizleyiciyi kullanmanız önemlidir. Küfü öldürmek için antifungal özellikli bir temizleyici kullanmalısınız. Eğer siyah küfünüz oldukça fazla ve yüzeylerde köklü bir şekilde yayılmışsa profesyonel bir temizlik hizmeti almanız gerekebilir.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Islak, nemli ve sıcak ortamlar küf oluşumuna müsaittir. Bu nedenle banyoyu kullandıktan sonra havalandırma kesinlikle açık olmalı. Nemli veya ıslak kalan yerler de temizlenmeli ve içerideki nem de giderilmeli. Ayrıca banyo perdeleri de küf barındırabileceği için düzenli olarak temizlenmeli.
Tavan kaplama malzemesi hem ekonomik hemde yalıtım amaçlı olarak üretilmektedir ve günümüz şartlarında en sağlıklı ve en verimli bir üründür. Tavan kaplama malzemesi üretim amacı nem rutubet yalıtımı sağlamaktır. Bu nedenle stropiyer tavan kaplama malzemesi %100 nem rutubet yalıtımlıdır.
Küflü duvara boya uygulamadan önce duvara astar sürmelisin
Bu da yeniden küf oluşumu meydana geldiği taktirde küfün, boyanın üstüne geçmesini önler. Küf, astar ile duvar arasında kalır. Astarın bir diğer faydası da boyanın çatlamasına neden olan nemin giderilmesine yardımcı olur.
Siyah küf elbette sizi öldürmez. Yine de evinizde siyah küf istemezsiniz. Astım, alerji gibi belirli duyarlılıkları olan kişiler için ciddi sağlık komplikasyonları oluşturabilir.
2 kaşık çay ağacı yağını bir bardak su içinde karıştırın. Bu karışımı sprey içine alın ve küf, rutubet olan bölgeye uygulayın. Bulaşık süngeri ya da nemli bir bez ile rutubetin oluştuğu bölgeyi silmeye başlayın. Rutubetten tamamen kurtulmak için zaman zaman düzenli olarak bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
- Karbonat ve sirke yardımıyla lekeleri geçirebilirsiniz. Temiz bir beze karışımı yaparak tavana sürünüz bir kaç dakika beklettikten sonra başka bir bez ile durulama yapınız. - Yarıya kesmiş olduğunuz limon kabuğunu dairesel hareketlerle lekelerin üzerinde gezdiriniz. Lekeler yok olana kadar işleme devam edebilirsiniz.
Onunla gücünü yitirmiş küf lekesini zımparalayın. Bunun ardından, son olarak zımparaladığınız bölgeyi güvendiğiniz daha öncesinde sizi yanıltmamış olan bir çamaşır suyu gibi yüzey temizleyicisiyle temizleyin. Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Beyaz temizlik sirkesini fısfıs şişesine doldurarak karbonatlı suyla yaptığınız macunun üzerine de sıkabilirsiniz. Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz.
Banyo perdesinde küf, genelde alt kısımda ve suyun biriktiği alanda siyah lekelenme şeklinde başlar. Uzun süre temizlenmezse üst kısımlara kadar yayılır. Banyo perdesindeki küf lekelerini çıkarmak için: Perdeyi çıkartın ve ılık su dolu kovaya bir miktar Domestos ekleyin.
Büyük marketlerden kolayca temin edebileceğiniz şeffaf renkli bir sirke olan beyaz sirkeyi küf olan tüm alanların üzerine dökün. Uzunca bir süre bekletip sirkenin bu alanların üzerinde kurumasını sağlayın.
Evde neden küf oluşur? Tavanların ve duvar yüzeylerinin nemli kalması, farklı noktalardaki tesisatlardan gelebilen sızıntılar, yalıtım eksiklikleri gibi sebeplerle meydana gelebildiği gibi ortamdaki sıcaklık değişimleri nedeniyle duvarların terleme yapması sonucunda küf sorunu ortaya çıkabilir.
Banyolarda küf oluşumunun en büyük nedeni banyolarda buhar oluştuktan sonra yeteri kadar havalanmamasıdır. Yeteri kadar havalanan banyolarda, mobilyaların suyla teması engellendiğinde genellikle bir sorun yaşanmamaktadır.
Bunun için küflü bölgeye bir miktar çamaşır suyu katkılı Cif Sprey Ultra Hijyen sıkın. 15 dakika kadar bekledikten sonra bir bez yardımı ile küflü bölgeyi silin. Bu işlemi 2 kez uygulayın. Ardından kuru bir bezle bölgeyi kurulayın ve havalandırmayı ihmal etmeyin.
En İnatçı Küf Lekelerini Temizlemek için Etkili Yöntemler
Çamaşır suyunun uygulaması da oldukça basittir. İlk olarak sprey formlu bir şişe içerisine eşit miktarda su ve çamaşır suyu eklenerek karışım hazırlanır. Daha sonra bu karışım, inatçı küf lekelerinin üzerine püskürtülür.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri