Rahim duvarı kalınlaşmasının tanısının konulması için doktorunuz tarafından ultrason, biyopsi ve histeroskopi yapılması istenebilir. Ultrason: Transvajinal ultrason ile rahmin astarının kalın olup olmadığına bakılır. Biyopsi: Bir endometriyal biyopsi, doku örneklerini rahim astarından çıkarır.
Rahim duvarı kalınlaşması cinselliği doğrudan etkilemez. Ancak kalınlaşmış rahim duvarı, cinsel birleşme sırasında ağrı hissedilmesine neden olabilir. Bu durum bazı kadınların cinsellikten uzaklaşmasına neden olur. Ağrı, cinsellik dışında pelvik bölgede hissedilebilir.
Rahim duvarı kalınlaşması endometrial hiperplaziye bağlı ise çoğu zaman hormon tedavileri ile kontrol altına alınabilir. Ancak hiperplazide atipik yapıların mevcut olduğu vakalar veya 3-6 aydan uzun süren ilaca cevap vermeyen durumlarda doktor histerektomi önerebilir.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
RAHİM KALINLAŞMASINI ARTTIRABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler östrojen hormon üretimini destekler; Soya fasulyesi, bezelye, barbunya, Yabanmersini, kuru erik, kayısı, Biberiye, adaçayı, meyan kökü, Keten tohumu, Brokoli ve karnabahar. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir.
Farklı nedenlerden dolayı uzun süre ile östrojen kullanımının, progesteron ile dengelenmediği durumlarda rahim duvarı kalınlaşması görülebilir. Uzun regl aralıkları olan, diyabet, obezite ve polikistik over sendromu gibi hastalıklara sahip olan kişiler de risk grubundadır.
Aşırı kalınlaşan rahim duvarı progesteron hormonu etkisiyle olmasa da östrojen ile dökülmeye başlar, bu durum da düzensiz kanamaya yol açar.
Rahim, 28 günde bir gerçekleşen adet döngüsünde, kendini gebelik için hazırlar. Bu süreçte salgılanan hormonların da etkisiyle rahim duvarı kalınlaşabilir. Gebelik gerçekleşmez ve adet kanaması olursa, rahim duvarındaki kalınlaşan dokular dökülür ve rahim duvarı normal kalınlığına yeniden kavuşur.
Yükselen östrojen seviyesi ise rahim endometriumun kalınlaşmasını sağlar. Eğer bu dönemde yumurta döllenir ise rahme tutunacaktır. İç tabakadaki kalınlaşma, yumurtanın rahme tutunmasını kolaylaştırır. Döllenme ve gebelik oluşmadığında ise östrojen seviyeleri düşmeye başlar.
Bu problem özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda görülmektedir. Hormonal dengenin bozulması ve farklı hastalıklar, bu probleme yol açabilmektedir. Bununla birlikte rahim duvarı kalınlaşmasının nedenleri arasında pek çok faktör sıralanabilse de en temel neden menopoz dönemidir. Bu dönemde progesteron hormonu üretilmez.
Rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine ve düzensiz kanamalara neden olabilir. Kişinin hayatını tehlikeye atacak boyutta şiddetli kan kayıplarının yaşanabildiği bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde kansere yol açabilir.
Genellikle klinik ortamında kadınlara anestezi verilmeden dahi uygulanabilen rahim içi biyopsisi oldukça kolay gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 dakika içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Rahimden parça alınabilmesi için kadınların muayene masasına Smear testi yapılırken olduğu gibi yatması gerekir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Hamilelik Belirtisi Mi? Gebe kalan kadınların rahim duvarı kalınlaşmıştır. Ancak bu, rahim duvarı kalınlaşmasının bir hamilelik belirtisi olduğu anlamına gelmez. Rahim duvarı hamilelik gerçekleşse de gerçekleşmese de her ay bir miktar kalınlaşır ve daha sonra tekrar incelir.
Evet, duvar kalınlaşması olan kadınlar hamile kalabilirler. Ancak, kalınlaşma ciddi boyutlara ulaşmışsa, gebe kalma şansı düşük olabilir. Ayrıca, kalınlaşma gebeliğin erken aşamalarında düşüklere ve diğer komplikasyonlara neden olabilir.
Biyopsi işleminde, çok ince plastik bir alet ile parça alındığından dolayı rahim ağzının genişletilmesine gerek kalmayabilir. Doktor muayenesinde anestezi gerektirmeden endometrial biyopsi de uygulanabilir. Bu esnada hasta çok az bir ağrı hissedebilir.
İyi bir endeomtrium adet sırasında ince olmalı, yumurtlama günlerinde 7-14 mm ve üç çizgi görünümünde olmalıdır. Üreme çağında 15 mmden daha kalın endometrium hamilelik işaretidir. BHCG testi yapılmalıdır. Menopoz öncesi endometrium 15 mm den fazla olması hiperplazi işareti olabilir, takip ve tedavi gerektirir.
Endometriyum, adet dönemlerinde en ince haldedir ve genellikle 2-4 milimetre arasında ölçümlenir. Döngünün 6 ile 14. günleri arasında kanama durur ve endometriyum kalınlaşmaya başlar. Bu aşamada 5-7 mm arasında ölçüm yapabilir. Yumurtlama günü yaklaştıkça endometriyum yaklaşık 11 mm'ye kadar kalınlaşır.
Doğum kontrol hapları yumurtlamayı engelleyerek, rahim iç duvarını incelterek ve spermin rahim içine girişini zorlaştırarak etki gösterir. Mükemmel kullanıldığı zaman gebelik riski ilk 1 yıl yaklaşık yüzde 1'dir.
Ancak bazı durumlarda rahim duvarı normalden daha kalın hale gelebilir. Sonuç olarak rahim duvarı kalınlaşması kadınlar arasında sık görülen bir problemdir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Erken teşhis ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabilir.
Deve dikeni, ısırgan otu, hayıt otu, kırmızı ahududu ve karahindiba köküyle yapılan çaylar üreme sistemi ve rahim için yararlıdır.
Rahim biyopsisi, rahim dokusunun bir parçasının alınıp incelenmesi işlemidir. Bu işlem, genellikle bir biyopsi iğnesi kullanılarak yapılır ve rahim duvarından bir parça doku çıkarılır. Bu doku, laboratuvar ortamında incelenir ve rahimdeki anormalliklerin tespiti veya tümörlerin tespiti için kullanılır.
Adet kanaması bittikten sonra da yani bu 3-5 günlük süre sonrasında rahmin iç duvarı (endometrium), salgılanan hormonlara yanıt vererek tekrar büyümeye, kalınlaşmaya başlar. Adet kanaması bittikten yaklaşık 10 gün sonra da en kalın seviyesine ulaşmaktadır.
Menopozda Rahim Duvarı İncelmesi
Menopoza giren kadınlarda adet kanaması görülmez. Yine de menopozda rahim duvarı ince olup bazı durumlarda lekelenme tarzında kanamaya neden olabilir. Nedeni fark etmeksizin böyle bir durumda doktora başvurulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri