Duş ve küvet yüzeylerini temizlemek için, banyo temizleyici, beyaz sirke ve sodyum bikarbonat kullanabilirsiniz. Bu malzemeleri karıştırarak bir macun yapabilir ve duş veya küvet yüzeyine uygulayabilirsiniz. Macunu birkaç dakika beklettikten sonra, sünger veya fırça yardımıyla yüzeyi ovalayın ve temiz su ile durulayın.
Banyo Zemini Temizliği
Zemin temizliğinden önce paspas, kilim vb. eşyalarınızı kaldırın ve yıkayın. Eğer banyonuzda aktif bir gider varsa zemin deterjan ve su ile yıkanmalıdır. Ardından etkili bir kir sökücüyü karoların arasına dökün ve el fırçasıyla ovalayın. Son olarak zemini tekrar durulayıp temizlemelisiniz.
Sirke ve suyu şişenin içerisinde iyice karıştırın. Karışımı fayansların üzerine püskürtün ve birkaç dakika bekleyin. Daha sonra mikrofiber temizlik bezi veya fırçayla fayansları ovun. Son aşamada ise temiz su ile durulayıp ardından kurulayın.
Buharlı temizleyici: Buharlı temizleyici, banyodaki kireç lekelerini çıkarmak için etkili bir yöntemdir. Buharlı temizleyiciyi banyo yüzeyine yakınlaştırın ve lekenin üzerine yönlendirin. Yaklaşık 10-15 dakika lekeyi bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
Tuvalet/banyo
Evde en sık kullanılan ve en hassas olunması gereken yer tuvalet/banyodur. Bu alanı haftada bir defa anti-bakteriyel ürünlerle temizlemeli, hafta içerinde de minik dokunuşlarla hijyenik kalmasını sağlamalısınız.
İlgili 35 soru bulundu
Yarım bardak karbonat ve yarım bardak sirkeyi lavabo giderine dökün. 15 dakika bekledikten sonra kaynar suyu lavaboya dökerek, giderlerin açılmasını sağlayabilirsiniz. Yüzey temizliği için hazırlanan suyun içerisine sirke eklemek, bakterilerin ölmesini sağlar.
Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz. Dilerseniz eşit miktarda sirke ve Arap sabununu karıştırarak krem temizleyici elde edersiniz.
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
Sirkeli su, kireçlerin giderilmesini sağlayacaktır. 1 yemek kaşığı karbonat ile 2 yemek kaşığı elma sirkesini macun haline gelecek kadar karıştırıp duşakabin yüzeyine uygulayabilirsiniz. Bu karışımı 15 dakika boyunca bekletip durularsanız, su ve kireç lekeleri kolayca gidecektir.
4 tatlı kaşığı limon tuzu ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Hazırladığınız karışımı limon tuzu eriyene kadar sprey şişesinde güzelce çalkalayın. Limon tuzlu suyunuzu cam silme deterjanları gibi kullanabilirsiniz. Son olarak duşakabini duru suyla durulayın ve kuru bezle leke kalmayacak şekilde silin.
Pratik duşakabin temizliği yaparken kireç sökücü, bulaşık teli, mikrofiber bez ve benzeri ürünler kullanabilirsiniz. Örneğin, aynalı bir duşakabine sahipseniz, aynalı duşakabin temizliği işlemini yaptıktan sonra, çekbas ile suyunu alabilirsiniz. Böylece pürüzsüz duşakabinlere sahip olabilirsiniz.
Sıvı sabun ve su: Sıcak su ve sıvı sabun karışımı, duşakabin temizliği için iyi bir başlangıçtır. Bir sünger veya yumuşak bir bez ile sabunlu su uygulanarak, kabin yüzeyleri ve camlar ovalanabilir. Daha sonra bol su ile durulanmalıdır.
Karbonat ve Çamaşır Suyu
Fayans temizliğinde tercih edebileceğiniz diğer alternatif ise karbonat katkılı çamaşır suyudur. Bu uygulama için ise yarım kova ılık su içerisine birkaç damla çamaşır suyu ardından 3 kaşık karbonat eklenir.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diş macunu, limon tuzu, bulaşık deterjanı ve oksijenli su da derz temizliğinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Sirke, karbonat ve tuzu karıştırın. Kireçli yüzeyin üzerinde uygulayın. Bir bez yardımıyla silin ve durulayın.
Bir kapta su ile beyaz sirkeyi eşit oranda karıştırın. Bu karışımı bir poşet yardımıyla musluğun üzerine sarın ve birkaç saat bekletin. Sonrasında poşeti çıkarın, musluğu durulayın ve yumuşamış kireçleri bir bez veya fırça yardımıyla nazikçe temizleyin. Limon tuzu da kireç çözme özelliği taşıyan doğal bir maddedir.
Duşakabin kireç ve su lekesi nasıl çıkar? Duşakabin kireç ve su lekesini çıkarmak için, öncelikle kabindeki sıvıyı tamamen boşaltmalısınız. Daha sonra, 1 tatlı kaşığı toz deterjan ve 1 bardak su karıştırmalısınız. Bu karışımda bir bez ya da sünger batırarak, lekeli alanlar temizlenebilir.
Duşakabin camı nasıl temizlenir:
Duşakabin camında hiç leke kalmaması için en iyi yöntemlerden biri saf sirke ve karbonat karışımıdır. Karşımı hazırlamak için bir kabın içine karbonat ve saf sirkeyi koyarak macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Bir süngere yardımıyla macundan alarak duşakabin camına sürün.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
Tüm fayans aralarına sirke ve tuzlu suyu dökerek 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ilk dökülen yerden başlayarak tüm fayans çizgilerini diş fırçası ile ovalayın. Tuzun ve sirkenin etkisi ile fayans araları tertemiz bir sonuç verecektir. Bu yöntemi evdeki tüm fayanslar için deneyebilirsiniz.
Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin.
Kış Temizliği Nasıl Yapılır? Kış temizliğine düzenlenmesi gereken şeyler düzenlenerek başlamak en doğrusudur. Kiler, gardrop ve mutfak dolapları bunun başında gelir. Buralarda düzen ve temizlik sağlandıktan sonra yıkama ve silme işlemlerine geçebilirsiniz.
Klozet içi temizliğinde tuvalet fırçası, çamaşır suyu, kireç önleyici ve yüzey temizleyici gibi malzemelerden yardım alabilirsiniz. Bunun yanı sıra klozet kapağı temizliğinde ise sünger, bez ve sıvı temizleyicileri kullanabilirsiniz.
Karbonat ile temizlik: En etkili temizlik maddelerinden biri olan karbonat, sirke ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir. Oluşturulan karışım kirli alanlara sürülür ve bir süre beklenir. Ardından bol su ile durulanan duşakabin pırıl pırıl hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri