Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan yabanı otlar arasında yer alır ve hafif ekşimsi tadı ile tanınır. Semizotuna benzer tadı ve yapısı ile yöreye göre birçok farklı isim alan sebze, değişen yöresel tarifler ile sofralara gelir.
Madımak otu, doğada kendiliğinden yetişmektedir. Tadı çoğunlukla ıspanağa benzetilmektedir. Taze olarak tüketilebileceği gibi kurutulup çayı da yapılabilmektedir.
Kuzukulağı familyasından gelen Madımak otu semizotu ve ıspanak ile yakındır. Görüntü olarak da semizotuna benzeyen Madımak otu semt pazarlarında yerini alıyor. Madımak otu tarlalarda istenmeyen yabani otlardan kurtulabilmek adına dikilir.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Madımak otunun 100 gramında 20 kalori bulunuyor. Bu nedenle mükemmel bir diyet yemeği olarak kabul edebilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan yabanı otlar arasında yer alır ve hafif ekşimsi tadı ile tanınır.
Madımak, güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu serbest radikallere karşı koruyor. Kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor, özellikle yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmede etkili olduğu biliniyor. İdrar söktürücü özellik gösteriyor. Çayı yapılarak içildiğinde mide ve bağırsağı rahatlatıyor.
Madımaklar ayıklanıp yıkanarak ince ince kıyılır. Kuru soğan ve sarımsak ince yemeklik doğranır. Tencereye alınan sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur. Ardından salçası, tuzu, baharatları eklenerek karıştırılır.
Türkiye'de özellikle Yozgat, Sivas, Çorum gibi Orta Anadolu ve Tokat, Gümüşhane gibi iç Karadeniz illerinde sebze olarak kullanımı oldukça yaygındır. Eskiden yalnızca köylerde rağbet gören madımak, köyden şehre yapılan göçlerle şehirlerde de aranır olduğundan büyük şehirlerde pazarlarda da satılır.
Mide asidini dengelemeye yardımcı olduğu bilinen madımak otu çeşitli mide rahatsızlıklarını önler. Sindirim sistemini hızlandırdığı için zayıflamak isteyenlere tüketmesi önerilir. Pek çok kişinin gaz yapar mı korkusuyla yaklaştığı bu bitki, sanılanın aksine çay olarak tüketilirse gaz söktürücü özelliğini devreye sokar.
Bu mevsimde madımak tüketimiyle birlikte şikayetlerin de arttığını belirten Şenarslan, şu bilgileri verdi: "Madımak tüketen yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği olan hastalarımızda nefes darlığı şikayetleriyle karşılaşıyoruz. Tansiyonu, kalp yetmezliği olan hastaları bu bitkiyi tüketmemeleri konusunda uyarıyorum.
Uyarılar. Bana göre karın ağrısı yapabilmesi söz konusu olduğundan 1 yaş sonrası gurmelere verilmesi gerekir. Alerjik bir duruma nadiren de olsa sebebiyet verebilir, dikkat.
Nihai kaynak olarak Kürtçe (Kurmanci) lox/loq (aynı anlamda) düşünülebilir. Madımak kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.
İsteğe ve talebe göre de madımağın fiyatı belirlenir. Yazın özellikle yaş madımak 8 ile 12 lira arasında satılır. Kışın ise madımak, 1 kilo madımağı kurutunca 100-120 gram kaldığı için bunun fiyatı 80 ile 100 lira arası değişiyor.
Madımak; ilkbahar mevsiminde yeşeren, yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Yeşil yaprakları toplanıp yemeği, çorbası ve böreği yapılır. Sivas, Tokat ve Yozgatın sevilen bir yemeğidir. Bazı yörelerde soğanı kavurduktan sonra az miktar kıyma veya ince kesilmiş pastırma da ilave edilip, pişirilir.
Kan şekerini dengeleyen, kolesterolü düşüren, bağışıklığı güçlendiren madımak otu, soğuk kış aylarında vücutta doğal antibiyotik görevi ile üst solunum yolu enfeksiyonlarını engeller.
Madımağın 100 gramında 58 kalori bulunmaktadır. Madımağın 100 gramı 16 gram karbonhidrat, 2 gram protein, 0.64 gram yağ içermektedir.
Madımak otu; yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmekte olup, kan şekerini dengeler. Bunların dışında idrar söktüren özelliği vardır. Madımak Otu Nerede Yetişir ve Bulunur? Madımak otu; Amasya, Gümüşhane, Kayseri ve Yozgat illerinde yetişir.
Üzerine madımak, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı bulgur konulacak, karıştırılacak ve düdüklünün kapağı kapatılacak. Madımak, 20 dakika süre ile en düşük ısıda pişirilecek ve ocaktan alınacak.
Madımak Yemeği Nasıl Hazırlanır? Doğada yetişen bir bitki olan madımak toplanır, ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Tencereye yağ, yemeklik doğranmış soğan, sarımsak, pastırma konularak çevrilir. Üzerine madımaklar, pilâvlık bulgur, su, tuz ve kırmızıbiber veya biber salçası ilâve edilerek pişirilir.
Madımakları temizleyerek güzelce yıkayalım. Suyu süzülünce ince ince kıyalım. Tavaya doğranan madımağı suyu sıvı yağ ve tuzu pulbiberi alalım kapağını kapatalım. Suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak kavuralım.
Türkiye'de Batı, Orta, Doğu, Güney ve Güneydoğu Anadolu'da yayılım gösterir. Çoğunlukla Yozgat, Sivas, Amasya, Tokat, Kayseri ve Gümüşhane yörelerinde yetişir.
Tutuksuz sanıklar "Ez li virim" (buradayım), "Ez Kurdim" (Kürdüm) yanıtı verirken Nuriye Avşar, Arapça "Muti" (buradayım) cevabını verdi. Bunun üzerine duruşma tutanağına "Kürtçe konuştukları görüldü" ifadesi geçildi.
Orta Çağ'da bazı tarihçiler Kürtlere, Med demiş Kürtlerle yapmış oldukları savaşları, Med işgali olarak yorumlamışlardır. Med Dili tıpkı Kürtçe gibi Batı İran Dilleri sınıfına girer, 15. yüzyılda 7 dilde yazılmış kutsal bir metinde Medce de yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri