Nihat Hatipoğlu'nun programına katılan genç bir izleyici, "Duş alırken müzik dinlemek günah mı?" sorusunu yöneltti. Hatipoğlu bu soruya "Duş alırken müzik dinlemek günah değil. Sizi rahatsız etmeyen şey İslam'ı da rahatsız etmez. Duş alırken mutlaka Kelime-i Şehadet getir, abdestini al" yanıtını verdi.
Yukarıda bahsedildiği gibi İslam'a aykırı olmayan, dinlere, peygamberlere ve Allah'a hakaret etmeyen veya onlar hakkında aşağılayıcı ifadeler içermeyen şarkıların banyoda dinlenmesinde bir sakınca yoktur. Fakat, abdest alırken müziğin kapatılması daha uygun olur.
“i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır. ii. Müzik var olan gücüyle inananları doğru yoldan ayıracak derecede tehlikeli bir etkinliktir.
Bu hadise göre, ezan okunurken müzik çalmak günah mı? Değerli kardeşimiz, - Evet, -bazı istisna durumlar hariç- ezanı dinlemek sünnettir. “Ezanı duyduğunuzda siz de müezzinin dediklerini deyin/tekrar edin.” (Müslim, Salat, 7) hadisi sahihtir.
Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir." "Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."
İlgili 23 soru bulundu
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Müzik dinlemek gece rutininizin bir parçası haline gelirse, müziğin uyku üzerindeki olumlu etkileri çoğalabilir. Müzik sadece sizi sakinleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yatmadan hemen önce müzik dinlemenin rutinleşmiş olması, vücudunuza dinlenme zamanının geldiğinin sinyalini de verir.
Gerek bir ihtiyaç için, gerekse abdeste hazırlık için ezan okunurken tuvalete girmek, tuvalette bulunmak bir mahzur teşkil etmez. Zâten insan tuvalette iken namazın farzlarından birisi olan necâsetten tahareti gerçekleştirmekte, temizlik yapmaktadır. Orada tabiî bir ihtiyaç telâfi edilmektedir.
Ezana saygısızlık kastı olmaksızın, öyle durumlarda yatmanızda sakınca olmaz. Yattığınız veya oturduğunuz yerde ezanı dinler ve biliyorsanız uygun katılım yapar, sonunda da ezan duasını okursunuz. Ezanı işiten bir Müslüman müezzinin sözlerini ondan sonra tekrar eder.
Ezan okunurken bacak bacak üstüne atmak günah mıdır? Bu bir örf meselesidir. Bizim örfümüz, büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atmayı ayıp saymıştır. Buna göre de ihtiram gerektiren yerlerde dikkat edilmelidir.
"Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir." "Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."
İlahiyat profesörü Nihat Hatipoğlu, İslam dininin müziğe karşı olmadığını ifade etti. Hatipoğlu, “gençlere güzel şeyler hatırlatan müzik uygulamalarının haram olduğunu söylemenin kimseye faydası olmadığını” kaydetti.
- Kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman kaybına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir. Bu şartlara riayet edilerek sadece eğlence amaçlı oynandığında dini sakıncası yoktur.
Değerli kardeşimiz, Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Çünkü bu vakitler şeytanların dağılma vaktidir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır.
Değerli kardeşimiz, Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir. Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir. Niyet, besmele ve abdest dualarını da sessizce sadece kendi duyacağı şekilde okuyabilir.
Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur. Kur'ân ve sünnette müzikle meşgul olmanın, müzik dinlemenin mutlak anlamda günah olduğunu gösteren deliller bulunmamaktadır.
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
Köpeklerde ezan seslerine veya ambulans, polis veya itfaiye araçlarının seslerine karşı uluma ve havlama tepkisinin ana nedeni, yüksek şiddetteki ve belirli frekans aralıklarındaki seslere karşı "alan savunması" amacıyla karşılık vermektir.
Zuhaylî de Hanefî Mezhebi'nde, "ezan okunduğunda ayağa kalmak menduptur” demiştir.(el-Fıkhu'l-İslamî, 1/555). Diğer mezheplerde böyle bir sünnet ön görülmemiştir. Hadislerde de söz konusu değildir.
Tuvalette Allah kelimesi geçen her konuşma haramdır. Normal bir konuşma ise müslüman edebinde göre yanlıştır. Kısaca özetle tuvalette telefonla oynamak yada konuşmak zor da kalmadığı sürece dinimizce günahtır.
Tuvalette tükürmek günah değildir, ama adaba aykırıdır. Tuvalette iken ağızda bir şeyin bulunmaması adab gereğidir. O nedenle tuvalette sigara içmek uygun bir davranış değildir. Yemek ve çay da yenip içilen nimetlerden olduğu için, bunun artığının tuvalete dökülmesi uygun olmaz.
Nasrettin Hoca'ya: - Tuvalette sakız çiğnemek günah mıdır? diye sormuşlar. Cevap olarak: - Günah değil ama içerde ne yediğini merak eden olabilir, demiş.
Haziran 2021'de koronavirüs salgını gerekçesiyle bar ve gece kulübü gibi yerlerde gece saat 00:00'dan sonra müzik yayını yapılması yasaklanmıştı. İçişleri Bakanlığı, 10 Mayıs 2022'de müzik yayın saatini 01:00'e kadar uzatmıştı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günde bir saatten fazla müzik dinlemenin zararlı olabileceği konusunda uyardı.
Yakın zamanda ayrılık yaşamış veya bir yakınını kaybetmiş olduğu için üzgün olan, kronik depresyonu olmayan kişiler için hüzünlü şarkılar dinlemek bir dereceye kadar katarsis – güvenli, normal bir şekilde duygularını dışa vurarak rahatlama – sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri