Barajlar (dams); enerji üretimi, içme suyu sağlanması, sulama ve taşkın önlemeye yönelik su kaynakları oluşturmak amacıyla akarsu vâdileri üzerinde yapay göller oluşturmak için yapılan büyük su setleridir.
Baraj Nedir ? Barajlar, genellikle dağların arasına, nehir sularının yolunu keserek arkasında göl oluşturmak amacıyla inşa edilirler. Barajlar nehir sularını kontrol için yapılırlar. Barajlar toprak dolgu, kaya dolgu veya beton olabilirler.
Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
2. Baraj adı verilen tesisler, elektrik üretiminin yanısıra, sulama suyu depolama, içme suyu temini ve taşkından korunma gibi başka amaçlar için de inşaa edilebilir. Yani bir baraj hiç elektrik üretimi amacı taşımadığı gibi, bazı barajlar hem elektrik üretimi, hem de sulama suyu temini gibi farklı hizmetler verebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Günümüzde inşa edilen barajlar kullanılan malzemeye göre beton barajlar ve dolgulu barajlar olmak üzere iki grupta toplanır. 1.Ağırlık barajları 2. Payandalı ağırlık barajları 3. Kemer barajları olmak üzere üç çeşittir. Ağırlık barajları baraj gölündeki suyun itme kuvvetine ağırlıkları ile karşı koyan barajlardır.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
Dünyadaki toplam teknik hidroelektrik potansiyel miktarı yaklaşık 14400 TWh/yıl ve ekonomik hidroelektrik potansiyel miktarı ise 8000 TWh/yıl (1 TWh=1.109 kWh)'dır. Dünya elektrik üretiminin %20'si (2650 TWh/yıl) hidroelektrik enerjiden sağlanmaktadır.
Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
Çeşitli amaçlarla bir nehrin yolunu kesmek İçin yapılan engellere denir. Dilimizde bu anlamda «bent» sözü de kullanılır. İlk barajlar çok eski tarihe dayanır ve bunlar el altında bulunan malzemeye göre taş veya topraktan yapılırdı. Zamanla baraj yapmak tekniği büyük gelişme göstermiştir.
YKS'de baraj puanı uygulanmamaktadır. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanınınhesaplanmış olması yeterlidir.
İçme suyu kaynakları olan göller ve barajlar, tatlı su kaynakları olması sebebiyle kaldırma kuvveti düşük olan, serinleme ve yüzme amacıyla kullanılmaması gereken alanlardır.
Kunduzlar baraj inşa ederken ağaç kütüklerini, dalları, çalıları, çamur ve taşları kullanır. Ağaç gövdeleri barajın temelini oluşturur.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, ülkemizdeki bütün su kaynaklarının plânlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu, Merkezi Yönetim Bütçesine tabii özel bütçeli yatırımcı bir kuruluştur.
İklim yapısı ve bitki örtüsü durumuna bakıldığında Türkiye'deki barajların ekonomik ömürlerinin 50 ile 75 yıl arasında olduğunu vurgulayan Tosun, baraj ömürlerinin uzatılmasının önemine değindi.
Türkiye Cumhuriyeti'nde su kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanımı ile ilgili ilk çalışmalar Mustafa Kemal Atatürk döneminde başlamış ve ilk yapılan baraj Çubuk Barajı olmuştur.
Atatürk Yolu Dergisi » Makale » CUMHURİYETİN İLK BARAJI: ÇUBUK BARAJI (1929-1936)
1. JİNPİNG BARAJI
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir. Barajın boyutu ise 305 metredir.
baraj beşeri unsurdur. Çünkü insanlar yapar doğal değildir.
Barajlar, amaçlarına (enerji, sulama, atık toplama gibi) ya da yapımlarında kullanılan malzemeye göre beton; dolgu; taş örme (kâgir); ahşap ve çelik olarak sınıflandırılırlar. Barajlar; • Amaca • Baraj gövdesinin yapımında kullanılan malzemeye göre • Topladıkları su hacmine göre sınıflandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri